..., że w USA pokażesz projekt i dostaniesz pieniądze na nakręcenie filmu, a w PL dostaniesz pieniądze dopiero po nakręceniu go, bo nie jest pewne czy zwrócą się koszty. Miejmy nadzieję, że Peter Jackson zrobi kiedyś "Wiedźmina", który będzie najlepszym filmem od czasów LOTRA.
Ja myślę, że nawet w Polsce byłaby szansa zrobienia nowego filmu o Wiedźminie. Dzięki popularności gier z serii "Wiedźmin" film miałby szansę na dystrybucję zagraniczną, a co za tym idzie, można by znaleźć producenta, który zdecydowałby się zainwestować większe pieniądze, może udałoby się znaleźć wielu sponsorów i mecenasów dla filmu, PISF mógłby coś dołożyć.
Myślę, że z kwotą 15 mln można by było już pomyśleć o stworzeniu filmu. Gorzej z tym, żeby znaleźć dobrego reżysera i scenarzystę, bo z tym u nas krucho.
Jednak chodzi mi o to, że mamy możliwości techniczne zrobienia tego filmu. Dziś mamy firmy, które robią animacje i efekty specjalne na światowym poziomie. W całości można zrealizować film w Polsce, jeśli tylko ma się odpowiednie pieniądze.
10 lat temu żeby efekty w filmie były dobre, to trzeba było je robić za granicą. Dziś pod względem technicznym polskie produkcje nie odbiegają jakoś bardzo od światowych. Inna sprawa to oczywiście jakość merytoryczna dzisiejszych polskich filmów :)