PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=685183}

Wielka Szóstka

Big Hero 6
2014
7,7 168 tys. ocen
7,7 10 1 168270
7,1 55 krytyków
Wielka Szóstka
powrót do forum filmu Wielka Szóstka

Wiedziałem,że akademia straciła prestiż , ale by upaść do takiego poziomu?
Ciekawe.....a No tak,bo to disney..............
Wyskoczyli z filmem , przed końcem roku....i odebrał nagrodę Smokowi 2?
Coś tu śmierdzi.....

ocenił(a) film na 10
ErvinRommel

Może reżyser wielkiej szóstki stał ze spluwą przy głowie przyznających Oscary :P. A tak już na poważnie to się cieszę z tej nagrody, chociaż wydaje mi się, że JWS2 bardziej na nią zasłużyło, jest takie...doroślejsze, głębsze.

ocenił(a) film na 5
Chantoria

JWS2 czegoś brakowało, a BH6 nie brakuje niczego. Baymax i Hiro rozwalają system :P
PS: Ale to nie znaczy, że niektóre rzeczy w BH6 mi się nie podobały.

ErvinRommel

to tylko i wyłącznie Twoja opinia , zasłużenie wygrało ;)

ocenił(a) film na 6
cohontes

He he. JWS 2 jest filmem dużo lepszym, a 6 dorównuje mu tylko w kwestii technicznej, chociaż i tu przegrywa.

ocenił(a) film na 9
Joecrou

To dorównuje, czy przegrywa? Zdecyduj się znawco.

ocenił(a) film na 6
logan_slupsk

Czytaj ze zrozumieniem. To nie trudne. Jako całość nie dorównuje, jednak pod samym względem technicznym (animacja) jest na zbliżonym poziomie.

ocenił(a) film na 9
Joecrou

He he. Ty nawet znaczenia swoich tekstów nie rozumiesz, więc mnie nie pouczaj. Polecam poszerzyć słownik.

ocenił(a) film na 6
logan_slupsk

Nie mam zamiaru komentować takich idiotycznych odpowiedzi. Żegnam.

ocenił(a) film na 9
Joecrou

Nie wiesz co napisać? Spoko :)

ocenił(a) film na 6
logan_slupsk

Mogę napisać, że polecam w końcu zacząć używać mózgu prawidłowo, ale po co? Żegnam.

ocenił(a) film na 9
Joecrou

Ale ja właśnie używam mózgu prawidłowo. Można mi zarzucić, że źle rozplanowuję wolny czas, bo wymieniam zdania ze sławnym* krytykiem animacji na forum, ale nie można powiedzieć żebym źle używał mózgu. Gdyby tak było to bym pisał, że coś jest równe, ale nie jest. No wiesz, teksty w Twoim stylu.

* ironia

Uważam, że Smoki są filmem dużo gorszym.

"Wielka Szóstka" ma lepszą animację niż Smoki 2. Tętniące życiem miasto wygląda rewelacyjnie. Bohaterowie są wyraziści, ich motywy postępowania i emocje są lepiej ukazane. Śmierć bliskiej osoby nie została wyciągnięta z kapelusza, ma znaczenie dla fabuły i porusza także widza. Być może w kontynuacji okaże się, że rodzice Hiro żyją, tylko zostawili go na 20 lat, żeby udowodnić jakieś swoje racje, ale dopóki to nie nastąpi będę uważał, że fabuła w Big Hero 6, (w przeciwieństwie do Smoków 2) jest spójna, logiczna i nie została napisana na siłę.

ocenił(a) film na 6
logan_slupsk

Heh,przykład Fanboya.
Czy wszyscy fani Wielkiej 2 są takimi "Kutafonami"?

ocenił(a) film na 9
ErvinRommel

Nie wiem lisku, a nawet jeśli, to wolę być kutafonem niż nazistą ze smoczkiem :D

ocenił(a) film na 9
Joecrou

Hahaha jak ja lubię gdy ludzie tacy jak Ty wypowiadają się na filmwebie. Poprawił mi się humor czytając twoje żałosne wypowiedzi :)

ocenił(a) film na 6
Artemisek

Cieszę się niezmiernie, że mogłem poprawić Ci humor. A teraz wróć do czegoś pożytecznego, może wyrosną z Ciebie ludzie.

ocenił(a) film na 8
Joecrou

Obie animacje są genialne. Każda zasługiwała na Oskara, szkoda że zostały "wypuszczone" w tym samym roku.
A co do "6 dorównuje mu tylko w kwestii technicznej, chociaż i tu przegrywa." To tak jak z polskim sportem, niby dorównujemy (reszcie) a i tak zawsze przegrywamy.

ocenił(a) film na 6
cohontes

Nie oglądałeś JWS 2 w kinie? Prawda?
To nie jest tylko moja opinia,jest to opinia wszystkich tu zjednoczonych.
Jedyne,co było w tym filmie ciekawe to śmierć Tadashiego(Nie wiem jak to się pisze...Ach Chińczycy)
Nie dorasta nawet do pięt Smokowi 2 i taka jest prawda. I rzecz w tym,że Akademia bardzo lubi disneya, i nawet Toy Story 3 , przebiło smoka w 2010, tylko za to ,że to zakończenie trylogii....Ciekawe,może smokowi 3 się uda.

ocenił(a) film na 6
ErvinRommel

Dokłanie, Big Hero 6 jest tylko dobry. Do smoków mu bardzo daleko.

ocenił(a) film na 8
ErvinRommel

Zanim się wypowiesz za wszystkich, to może cokolwiek poczytaj?
Widziałem tu multum postów w których jasno wynika, że ludzie wcale nie uważają JWS2 za film godny oscara.

ocenił(a) film na 6
Dealric

Wklej mi tu,gdzie?Oczywiście w czasie przeszłym.
Dnia 23 lutego.
W tym poście.

ocenił(a) film na 8
ErvinRommel

Przeczytaj sobie. To ty rzucasz pustymi tezami, więc to ty musisz udowadniać.
Ja co najwyżej mogę sie z tego śmiać ;>

ocenił(a) film na 6
Dealric

Tak samo śmiać się można z komentarza na który odpisał, gdzie osoba pisze ze to tylko jego opinia ;) Bo smoki 2 są wyraznie lepsze od bh6, ale wiadomo ze znajdą się osoby którym bardziej do gustu przypadło bh6 i uważają inaczej :)

ocenił(a) film na 8
Joecrou

Zaznaczę co już pisałem.
Nigdzie ja nie twierdziłem czy są lepsze czy gorsze. Nie widziałem smoków więc jak miałbym to zrobić?

A ten chłopaczek, pisze, że jest to opinia "wszystkich". To niech udowodni to, że wszystkich, bo już w tym temacie są przynajmniej 2 głosy pokazujące, że chłopak pieprzy bzdury ;)
I tylko o to chodzi. Niech nauczy się, że jego opinia to nie opinia wszystkich.

ocenił(a) film na 6
Dealric

I nie chłopaczek,bo gdybym mógł w tej chwili pisałabyś do mnie "Tato"

A zresztą, krótkie "Spier***aj" powinno wystarczyć na takiego chłystka.

ocenił(a) film na 8
ErvinRommel

ach chłopaczek zaraz się popłacze?;)
może tak krótko mówisz do mamy jak ci obiad przynosi, ale tutaj pokazujesz tylko swój poziom 12-letniego gówniarza.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8
ErvinRommel

Nauczcie się nie wypowiadać za ogół...

ocenił(a) film na 6
ErvinRommel

Niestety, ale Jak wytresować smoka nawet pięt nie sięgało Toy Story 3, inna kategoria wagowa.
W tym roku powinno wygrać LEGO Przygoda, ale ponieważ nie było nominowane, zostało tylko JWS2.

ocenił(a) film na 8
cohontes

Zgadzam się! Uważam, że mu się należało, choć Smoki uwielbiam.

ocenił(a) film na 7
ErvinRommel

Również jestem zdziwiony, Szótka jest całkiem niezła, ale gdzie mu tam do Jak Wytresować Smoka 2.

ocenił(a) film na 8
ErvinRommel

A ja uważam, że o ile Jedynka smoków była arcydziełem, i powinna dostać CO NAJMNIEJ dwa Oscary - za muzykę i animacje - to dwójeczce należały się dwie nominacje i nic poza tym. Moim zdaniem Dwójka jest nieporównywalnie gorsza od części pierwszej, jest też mimo wszystko gorsza, odrobinę, od Szóstki, która podoba mi się niesamowicie pod względem postaci (Hiro i Honey to moi ulubieńcy, choć szablonowi, to są tak bliscy mnie i REALNI, że uważam, że tak, Oscar się należał), jak i za to, że przedstawiła superbohaterów w taki sposób, że mnie kupili. Jedyna wersja superbohaterów, jaka mi się podobała.
A Smoków nie umiem nie porównywać do Jedynki, więc to kładzie już cień ostateczny w moim wyborze. Dla mnie nie było wątpliwości, kto dostać powinien, choć takiego wyboru się nie spodziewałam. Cieszy mnie to.

ocenił(a) film na 6
nikolazd

Nie jesteś fanem filmów przygodowych,bo niestety to jest w tej dziedzinie klasyk.
Akademia chyba wie , co to znaczy.
1 była osadzona w 1 miejscu ,a dwójka jest jak patelnia,coraz bardziej się nagrzewa.
I Nie wiem,jak można powiedzieć ,że soundtrack zasługuje tylko na nominacje,Ponieważ jest lepszy niż w 1.
Track 17,10,12,11,1,18 to istne arcydzieło,i nawet Kraina lodu Powinna brać z tych ścieżek przykład.
Poza tym, Wielka szóstka zgapiła od Smoka , ponieważ tu i tu,mamy "tresowanie" Czkawka Szczerbatka,Hiro Baymaxa.
Tu i tu są przyjaciele , Więc nic dziwnego,że ci się podobało.Wielka szóstka jest zwykła....Nic nowego nie wnosi,a W żadnej innej animacji , niż Jak Wytresować Smoka 2 , nie widziałem tyle akcji,np.Bitwa o "Smocze Sanktuarium,Loty na szczerbatku , i wreszcie Finał :)

ocenił(a) film na 8
ErvinRommel

Zgapiła od smoka? Adaptacja komiksu sprzed 20 lat zgapiała z ledwie kilkuletniego filmu?

Masz jeszcze jakieś mądre tezy do dodania?;>

ocenił(a) film na 6
Dealric

Tak,mianowicie,że nie jest to animacja oparta o komiks,stulejarzu .
Marvel,to nie Disney , Więc to ty masz argumenty godne 5 klasy.....

ocenił(a) film na 8
ErvinRommel

Doedukuj się zanim zaczniesz pieprzyć bzdury. Albo chociaż sprawdź podstawowe info, bo jak widać nawet wpisanie hasła w wikipedię cię przewyższa...

ocenił(a) film na 6
Dealric

Widzisz , wolę iść okrężną drogą, niż przez środek(na łatwiznę).
Wpisywać w Wikipedię , to tylko ty potrafisz. Twoje słowo jest tyle warte, co przeszło roczny śnieg.Więc wole wysłuchiwać krytyków filmowych,a nie "Nastolatków z problemami".
Zaczęłaś na mnie cisnąć, a teraz umywasz ręce...
Dedukcja....

ocenił(a) film na 8
ErvinRommel

"Przeszło roczny śnieg" taaa. Ile błędów można zrobić w prostym powiedzeniu.
Może ty tych krytyków słyszyć, ale w to, że cokolwiek rozumiesz nie uwierzę.

Poza tym wielki panie od dedukcji, po tylu postach mógłbyś rozpoznać płeć rozmówcy. Ale jak widać nawet to za trudne ;)

ocenił(a) film na 6
Dealric

Hhah.....Boli co?
Jak już wcześniej pisałem...Żałosne...
Psychiatryk to za mało, izolatka!

ocenił(a) film na 8
ErvinRommel

Twój brak inteligencji? Pewnie boli, na szczęście nie mnie.

ocenił(a) film na 5
Dealric

Polecam odpuścić sobie konwersacje z tym panem. Już na forum Frozen dał popis swojej inteligencji.

ocenił(a) film na 6
G00N3R

Na forum Frozen, panują sami idioci,podobnie jest tu.
Wszystkie "disneyowskie" fora są takie Idiotyczne?
Tak sądziłem.

ocenił(a) film na 8
ErvinRommel

Owszem, tacy jak ty panują na forach disney'owskich. Niestety rzadko odpuszczają.

ocenił(a) film na 6
WielkiMou

Niestety,dobrze mówią,i mówią prawde.

ocenił(a) film na 8
ErvinRommel

Nic nie jest tylko czarne i tylko białe, wbrew temu co myślisz ;)

ocenił(a) film na 8
ErvinRommel

Typowy przykład braku inteligencji i umiejętności pogodzenia się z przegraniem sporu. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 6
jabuuu

Pozdro

ocenił(a) film na 5
ErvinRommel

"Marvel,to nie Disney " - :/ Marvel to część Disneya, a właściwie od jakiegoś czasu Disney jest właścicielem Marvela :)

ocenił(a) film na 8
ErvinRommel

Chciałabym na początku zauważyć, że jestem dziewczyną.
Dobrze wiem, że Smoki przypominały Wielką Szóstkę, co chwila mi się jedno z drugim kojarzyło, ale nie w takim stopniu, żeby nazwać to plagiatem.
Nie powiem, żebym lubiła kino przygodowa, jestem zdecydowanie fanką "przegadanych" filmów. Szóstka jest zwykła, i to jest niezwykłe. Wiem, jak to brzmi, ale podoba mi się cudownie pod względem technicznym ujęty zwykły, mimo wszystko, świat, humor był raczej nikły, w Smokach (i ogólnie Dreamworksowych animacjach) mnie irytował, szczególnie podrywy Szpadki do Ereta.
Uwaga, spojlery: Uważam też, że Valka jest kiepską postacią, gorszy jest chyba tylko Drago - najbardziej bezpłciowy czarny charakter w historii. Ale powracając do matki Czkawki - pomijam już, że (zastrzegam, że pierwszą część oglądałam dziesiątki razy, więc kojarzę ją raczej dokładnie) nie mogła mieć takiego napierśnika, żeby jego połowa pasowała na głowę Czkawki - jest postacią dodaną od czapy, taką bardzo... płytką i płaską, jednobarwną, i do tego ujmuje Czkawce (on w Jedynce mówi: "Jestem pierwszym w historii wikingiem, który nie zabija smoków!", a Astrid na to: "I pierwszym, który na nich lata."). Zachowanie Stoicka wobec niej jest nielogiczne, tak jak i jej ucieczka. W moim mniemaniu dobra matka nie zostawia dziecka samego z ojcem na dwadzieścia lat, a ten jeszcze reaguje "Tak piękna, jak wtedy, gdy ostatni raz cię widziałem." Litości! Nie, tego nie kupuję.
Wielka Szóstka ma dużo realniejszych bohaterów, warty uwagi jest też brak romansu. Honey jest genialna, potrafi być poważna, choć z reguły jest radosna, odnajduję się w niej. Hiro jest zagubiony, chce zemsty, co jest dla mnie bardzo ciekawe i na pewno nieschematyczne, pokazany jest jako genialna, ale niepewna osoba, dobra, przyznam, że pod niektórymi względami daleko mu do oryginalnego, ale ogólnie jest nieszablonowy. GoGo już trudno nazwać nieschematyczną ogólnie, choć ma plusa pod tym względem, że nie odsłoniła nagle, jaka to jest wrażliwa, Fred też jest szablonowy, ale całkiem realny - taki klasowy idiota, i Wasabi - on kompletnie nie wbił mi się w pamięć, więc napiszę tylko, że oryginalny, też z deka oryginalny, ale wydaje mi się, że raczej obojętny przeciętnemu widzowi.
A soundtrack? Lepszy? *śmieje się cicho* Dobra, nic nie mówię, niech będzie, że to kwestia gustu, ale większość powiela tylko utwory z Jedynki bez specjalnego polotu czy pomysłu. Ale po zastanowieniu mimo wszystko zgadzam się, że Powell powinien dostać Oscara, bo zasługiwał tego, ja tylko porównuję do Jedynki, która dla mnie przynajmniej miała o niebo lepszy soundtrack. Te są świetne, patrząc na nie odrębnie. W porównaniu z Jedynką są niezłe.

ocenił(a) film na 6
nikolazd

Nie odpowiedziałaś mi na pytanie,ale i to wystarczy.
Mogę się z tobą kłócić, ale to nic nie wskóra,bo po prostu nie znasz się na sztuce filmowej.
Drago? "Drago - najbardziej bezpłciowy czarny charakter w historii"
Tylko idiota mógłby tak powiedzieć....Jest tajemniczy,w filmie pojawia się dość rzadko, W końcu się ujawnia, jako wielki Pan, władca potężnej armii. Atakuje,niszczy , spala....Wypowiada się tajemniczo ..Czarno,złowieszczo jak....Zły charakter.....Jest bardzo dopracowaną postacią..Posiada żelazną rękę, dredy,Jest po prostu złowieszczy,i bezwzględny. Bardziej śmiał bym się z czarnego bohatera z filmu "Wielka Szóstka"...Nikogo nie chce zabić,tylko szuka zemsty... Idiotyczne.,.,.,
+HAHAHAH szukasz mądrych zdarzeń ,w filmach animowanych?Spadłem z fotela....
A , dodam jeszcze ,że są to 2 osobne filmy. tu masz bardziej doświadczonych krytyków,wole słuchać ich ,i tobie też to radzę.
Kanał Sfilmowani.
Wyszukaj Filmy,o których jest mowa.

Najzabawniejsze jest to,że ktoś tej podróby Marvela broni.....
+I nie potrafię sobie tego uświadomić,jak ktoś potrafi narzekać tu na soundrack...
Animacja postaci ,jest o niebo lepsza od wielkiej szóstki,i nie wiem czy wiesz, ale do wyprodukowania tego filmu użyto najnowocześniejszych technologi. Zobacz te soundtacki na youtube, bo najwidoczniej ich nie słyszałaś.

ocenił(a) film na 8
ErvinRommel

Nie umiem ci odpowiedzieć obiektywniej. Mam swój gust i krytycy mnie po prostu nie obchodzą, po coś on istnieje. Widzisz przecież wszystkie moje argumenty, prawda? Nie mówię, że soundtrack jest zły, tylko gorszy, a to dwie różne rzeczy. Słyszałam, bo uwielbiam muzykę filmową, pełny soundtrack słyszałam co najmniej dziesięciokrotnie i już mi się przejada, czego nie mogę powiedzieć o Jedynce, ale mniejsza z tym.
Tak, szukam mądrych zdarzeń w filmie animowanym, dla mnie to normalne. A tajemniczość nie oznacza wcale niebezpłciowości, którą Drago niestety się odznacza. To, że główny zły w Szóstce chce tylko zemsty jest oryginalnie ina pewno ciekawsze niż kolejna osóbka z podejściem "Wyrżnę was wszystkich za zdarzenie z przeszłości!", i to wcale niedrastyczne zdarzenie.
Ale prawda, nie odpowiedziałam ci na pytanie. To mogło wygrać, ponieważ miało ciekawych bohaterów, których opisałam już wcześniej, fantastyczne pomysły (szczególnie broń Honey z tablicą Mendelejewa), naprawdę niezłe ich wykonanie, nie za dużo humoru, na pewno ciekawszą i oryginalniejszą fabułę. Pod względem technicznym Smoki rzeczywiście robiły lepsze wrażenie, i to znacznie, muzycznie też są wysoko nad Szóstką, ale to nie są główne elementy mojej oceny filmu.