PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=99657}

Wiklinowy koszyk

Basket Case
1982
5,3 3,1 tys. ocen
5,3 10 1 3082
5,5 11 krytyków
Wiklinowy koszyk
powrót do forum filmu Wiklinowy koszyk

6/10

ocenił(a) film na 6

Film doskonale oddający ducha niskobudżetowych horrorów klasy B z lat 80-tych. Basket Case jest do bólu kiczowaty. Choć reżyser niekiedy świadomie wywołuje śmiech u widza, to jednak są też momenty, które śmieszą zapewne pomimo braku takiego zamierzenia. Efekty specjalne są niezłe tylko wtedy, gdy potworek z tytułowego wiklinowego koszyka nie porusza się. Kiedy tylko widzimy go w całej okazałości idącego gdzieś lub goniącego ofiarę, wtedy można tylko popatrzeć na to z politowaniem. Gra aktorska jest momentami rażąco nieudolna, w filmie nie brak też dziwnych, niedorzecznych sytuacji. Mimo wszystkich wad typowych dla kina klasy B, film ogląda się całkiem przyjemnie. Sam pomysł jest oryginalny, scenariusz jest jednym z najlepszych elementów tego horroru. Zakończenie dość oczywiste, a jednak solidnie zrealizowane stanowi niezłą puentę. Spodobać się może muzyka. Bez wątpienia jest też specyficzny klimat... cóż, Basket Case niewątpliwie ma swój urok. Urok, który powinni pokochać fani horroru lat 80-tych. Moja ocena: 6/10.

ocenił(a) film na 6
Shady_Yo

zgadzam się w 100 % !!!!

Shady_Yo

Właśnie oglądam :) masz racje, film da się oglądać...

użytkownik usunięty
Shady_Yo

Po raz kolejny nie można się nie zgodzić z tym co napisałeś :)

Shady_Yo

Co tu więcej dodać. Nie poczuje klimatu ten, kto nie wychował się na takich horrorach.

ocenił(a) film na 5
Shady_Yo

od zawsze chciałem to obejrzeć. ostatnio wkońcu się udało.
no nie zawiodłem się, ale też nie zachwyciłem.
nawet ok. chociaż spodziewałem się bardziej ciekawszych zabójstw Beliala.
słyszałem że cz2 jest bardziej krwawa, ale nie wiem czy będę po nią sięgać.
Typowy motyw zemsty.
ale jak na tamte lata to w sumie ok :)