PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=557692}

Wojna Restrepo

Restrepo
2010
7,1 6,4 tys. ocen
7,1 10 1 6394
6,5 2 krytyków
Wojna Restrepo
powrót do forum filmu Wojna Restrepo

którzy najechali i okupują suwerenne państwo...

ocenił(a) film na 8
piotrbimbasik

Pytanie za 100 pkt: skoro podczas inwazji USA w Afganistanie toczyła się wojna między Talibami, a Sojuszem Północnym to jakim trzeba być ignorantem aby nazwać ten kraj suwerennym ?

/Suwerenność – zdolność do samodzielnego, niezależnego od innych podmiotów, sprawowania władzy politycznej nad określonym terytorium, grupą osób lub samym sobą. Suwerenność państwa obejmuje niezależność w sprawach wewnętrznych i zewnętrznych./

użytkownik usunięty
Shimada

co więcej talibowie byli w stanie zapanować nad większością terytorium Afganistanu dzięki pomocy wywiadu pakistańskiego więc z nich tacy afgańscy patrioci jak z komunistów przed i po drugiej wojnie światowej polscy

piotrbimbasik

ktoś tu nie może żyć bez film-webu usunęli cie jeden wątek zakładasz taki sam LOL " Get a Life "

użytkownik usunięty
piotrbimbasik

Popieram! Bush, Obama, całe grube od makdonaldow USA - zarozumiali mordercy wtracajacy swoje dupy w caly swiat, spragnione wladzy i pieniedzy chytre swinie. "Bohaterowie" :/ - chyba w piekle. Kazdemu kto leci zabijac tylko i wylacznie dla kasy - zycze kulke w leb. A nastepnie oczywiscie spotkanie z Chrystusem...

ocenił(a) film na 6

jak by USA nie miało ogromnej armii to ci talibowie wszedzie by sie wpakowali i by robili rozwalke. to samo co w iraku iranie i arabi saudyjskiej, talibowie sa zabojcami i tyle wytepic ich !!! go go go USA

Z Chrystusem? Może z papieżem?
To dla Ciebie takie autorytety? XXI wiek a ludzie w zabobony i diabły wierzą....

ocenił(a) film na 9
Gurgul99

kolejny gimboateista.. stul mordę i wypad na testy bo już widziałem w necie wasze "umiejętności"

piotrbimbasik

Nie było suwerenne. Talibowie to w większości przybłędy z Pakistanu a nie Afgańczycy. Przed nimi i przed Ruskimi Afganistan był w miarę normalnym państwem. A co teraz mamy?

Nie ma tygodnia bez jakiejś rozwałki(nawet największe media się już nudziły i nie informują). Kraj leży w ruinie.

Amerykanów oczywiście nie powinno tam być, ale nie powinno być też Talibów

ocenił(a) film na 7
piotrbimbasik

Suwerenne państwo brudasów i terrorystów, gratuluje. Gdzie tam suwerenność? No pytam gdzie? Śmieszny komentarz...

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 10
piotrbimbasik

o człowieku ty znowu swoje :) weź zmień hobby, albo dawaj komentarze tylko pod bajkami typu Rango, Shrek itd.gdzie dobro i zło to dwa skrajne bieguny tak żeby dzieci rozumiały :) ( bez urazy dla Shreka i reszty )

piotrbimbasik

przypomina to trochę Wietnam, nikt za bardzo nie wie co się dzieje, strzelają w większości przypadków na oślep, gdzieś tam łażą, coś patrolują ale tak naprawdę większość nie ma bladego pojęcia co się dookoła nich dzieje. Dziwna ta wojna, jakoś nie przepadam za jankesami ale zrobiło mi się trochę żal tych chłopaków....

użytkownik usunięty
rysiu80

więcej żołnierzy popełniło samobójstwo niż zginęło w boju

ocenił(a) film na 6
rysiu80

Tym bardziej, że Oni niczego złego nie robią - problem z amerykańskimi żołnierzami zaczyna się, gdy biorą jeńców (robienie zdjęć, przesłuchania itd.). Tu tego nie było. Był obopólny ostrzał. Dla mnie ten dokument był wyłącznie ciekawy, nie budzący przy tym kontrowersji (no może malutkie - gdy Panowie grają w strzelanki, a jeden np. zauważa uradowany, że 'człowiek-cel' rozpadł się w biegu na kawałki, ale to siłą rzeczy nie mogą być normalni, wrażliwi ludzie, pytanie czy tacy się stali - czy tacy przyjechali, ale na to film nie odpowiada bo też i nie o tym opowiada).

ocenił(a) film na 6
piotrbimbasik

Ręce opadają... Dokument nie zachwycił mnie,ale już tak jechać po chłopakach,którzy tam byli,walczyli o przeżycie każdego dnia,kompromituje Ciebie. Ja,Ty i inni biorący udział w tym temacie nie wytrzymali byśmy tam nawet doby. Suwerenny kraj...gdzie??? Chyba na pocztówce.

pablo75

a ty bys wytrzymał -- hehe - kozak sie odezwał wychowany na filmach wojennych - masz takie parcie na zabijanie ludzi walczacych o swoje rodowite terytorium ? - to droga wolna , ubieraj kamasze i do dziela - oby jakis afganski snajper rozwalil Ci ten bezmózgi łeb.

ocenił(a) film na 9
SKAMANDRYT

a Ty ziomuś zauważyłes w ogóle co on napisał? cyt: "Ja,Ty i inni biorący udział w tym temacie nie wytrzymali byśmy tam nawet doby" naucz się czytać ze zrozumieniem, a później życz ludziom śmierci. Tobie jej nie życzę bo u ciebie mózg dawno wącha stokrotki.

SKAMANDRYT

"Ja,Ty i inni biorący udział w tym temacie nie wytrzymali byśmy tam nawet doby." naucz się czytać dokładnie co inni piszą
pablo75 napisał dokładnie JA

Tibn

a skad ty mozesz wiedziec ile bym wytrzymal ?? - pajacu jeden z drugim - bylem w wojsku ( jednym wielkim syfie bezmozgowcow - poczawszy od kapralow po kapitanow ) - i zaproponowali mi staly etat ze wzgledu na wyniki sportowe - pajacu !! - ale odmowilem z powodu klimatu i debilizmu jaki sie tam szerzyl - podziekowalem jednym slowem - wiec daj spokoj z tymi wypocinami - jeden jak i drugi ok ??

SKAMANDRYT

czytaj ze zrozumieniem , a nie szerzysz tutaj jakieś absurdalne wnioski .

Tibn

to ze on albo ty tam byscie nie wytrzymali to mowcie za siebie - nie ma co ich bronic - jak juz napisalem wczesniej - jada tam jak dzikie psy rozwalac a wracaja do kraju z podkulonym ogonem - molo tego ten ich ukochany kraj zamiast witac ich jak bohaterow , wysyla ich spowrotem ( pod przymusem ,,Stop loss,,) do piekla. To sie nazywa polityka i bezmozgie lby ktore w to wszystko wierza. Na ich miejscu zaplanowalbym.....................cenzura. Za takie potraktowanie.

SKAMANDRYT

No tak ty zapewne wytrzymałeś jeszcze może nam napiszesz ,ze walczyłeś na frontach wojny światowej .
JA nic o sobie nie napisałem tylko stanąłem w obronie innego użytkownika którego ty bezpodstawnie zaatakowałeś nie czytając ze zrozumieniem tego co napisał . Zastanawia się tylko gdzie ty niby służyłeś , jeżeli tam było wielu takich jak ty rozumnych to gratuluje tym co was rekrutowali do służby(na misję )...

Tibn

na zadnej wojnie nigdy nie sluzylem ale to nie znaczy ze bym nie wytrzymal - proste , czy za bardzo skomplikowane ?? - jak ktos pisze to niech pisze o sobie - ze by nie dal rady - a nie wypisuje ze tylo ci co tam sa daja rade a pozostali by nawet dnia nie wytrzymali... Bylem w wojsku poborowym - mialem najlepsze noty z testow pospecjalizacyjnych a takze najwyzsze noty w sprawnosci fizycznej z calej kompani i wiele wiele innych rzeczy .....

SKAMANDRYT

to gratuluje sprawności , ale to o niczym nie świadczy .
a gościu napisał JA czyli wspomniał że on też nie dałby rady
kończę bo dalsza rozmowo i tak do niczego nie prowadzi .

Tibn

cyt. ,,Ja,Ty i inni biorący udział w tym temacie nie wytrzymali byśmy tam nawet doby.,, - nie musze chyba nic wiecej dodawac ?
pozatym tematem calej dyskusji jest teza o tym iz w usarmy sa sami debile - i ja sie z tym zgodzilem - a to ze ktos jest innego zdania i sadzi mi argumentami wiec jak w przyzwoitej analizie staramy sie dosjsc to ostatecznego wniosku - tak czy nie - proste - z tego co widze Twoje argumenty sie wyczerpaly wiec temat jest zakonczony - przegrales

SKAMANDRYT

Właśnie się wykazałeś .
Przegrałeś ?!? a co to jakaś gra człowieku zlituj się nad sobą i się nie pogrążaj .
Jakie argumenty - stanąłem w obronie innego użytkownika i nic nie argumentowałem
Następnym razem zacznij czytać ze zrozumieniem co inni piszą to może zastanowisz się nad ty co piszesz .

Tibn

dyskutujemy na pewnien temat , ktory wyodrebnil tych co sa za i przeciw - ja jestem za tym co napisal w temacie a Ty bronisz kolege , ktory jest przeciw. Temat brzmi:,,Dokument o tępych, prymitywnych, wytatuowanych bandziorach,, - i ja sie z tym zgodzilem ---------- wiec o co Ci chodzi ?? 80% zolnierzy to padaczka i tyle co mam do powiedzenia --- i zawsze tak bylo ze tych najwiekszych tepakow wysylali na wojne do innego kraju a ci ,,madrzejsi,, - czyt. cwansi zostaja w kraju ---- oczywiscie na wojne jedzie tez biedota by zarobic na godne zycie --- potem wracaja bez nog i rak --- a ich dziewczyny znajduja sobie zdrowych i bogatszych :)))))) -- tak ----- i tak w kolko historia sie powtarza ---- tyle pokolen i ludzie wciaz jak glupi byli tak dalej sa.......

SKAMANDRYT

skończ bo już się nudny robisz plastikowy żołnierzyku

Tibn

nudny to jestes ty i te gow@@@e propagandowe filmy wojenne o tym jak to fajnie i honorowo jest zostac miesem armatnim - ze tam fajne chopaki - super twardziele - hahaha - tacy twardziele jak kokosowy orzech tylko szkoda ze twardy to oni maja ale leb do przyjmowania wiedzy pozytecznej - ze dziewczyny kolejkami sie pchaja -- nie draznij mnie swoimi durnymi wpisami o wyimaginowanym plastikowym zolnierzyku - nie jestem zadnym zolnierzykiem -- pozatym powiem ci cos : nawet gdyby Polska wpadla w konflikt nie ruszylbym du@@y by bronic tej bandy kretynow , ktorzy to nie potrafia nawet zawlczyc o swoje podstawowe prawa we wlasnym kraju !!! - ktory ich tak DY@A - ten kraj i pracodawcy w nim mnie tak wydy@@ali ze nawet nie splune - jestem pewny ze nie jestem jedyna mloda osoba ktora tak mysli - wiekszosc ma tak wywalone ze nawet nie chce im sie o tym pisac i mowic...

ocenił(a) film na 10
SKAMANDRYT

wow onanizujesz się przy tym jak piszesz te wypociny
nie podniecaj się tak bo jeszcze zawału dostaniesz
mamy w d**pie twoje poglądy życiowe

LIBANCZYK

musial bym byc toba leszczu zeby wpasc na taki durny pomysl

ocenił(a) film na 10
SKAMANDRYT

widzę że się dowartościowujesz obrażając innych bo na nic innego cię nie stać ...

LIBANCZYK

cyt: ,,wow onanizujesz się przy tym jak piszesz te wypociny
nie podniecaj się tak bo jeszcze zawału dostaniesz
mamy w d**pie twoje poglądy życiowe,,

kto kogo obraza i kto sie przy tym dowartosciowywuje ??

idz do psychiatry....

ocenił(a) film na 10
SKAMANDRYT

kopiuj w klej tego cię w tej świetnej pracy nauczyli Ochraniaczu ...
nie będę wpisywał tu twoich słów bo to i tak nic nie zmieni CIEBIE i twojego ego
pa....
Niech moc będzie z tobą

LIBANCZYK

nie chodzi o to ze jestem dumny iz pracuje w tak prymitywym zawodzie :)))) - chodzi o to ile tu zarabiam pracujac jako ochroniarz ( pracujac - siedze na kompie calymi nocami :) ) - mianowicie 6.000 zl / mies. na reke + oplacony dojazd + darmowe luxusowe wyzywienie ( , sniadanie , obiad , kolacja ? bufet calodobowy darmowy ) darmowe ladne zakwaterowanie , nie place za nic - tylko pracuje a oni za wszystko placa :)))) i to 6000 !!! hahaha

POlska zielona wyspa !!! haslo i hit lata - a ludzie jak zwykle dali sie nabrac :))))))

wiec reazumujac w Polsce marazasz zycie na misjach ,,pokojowych :)))) ,, za ile ?? 4000 zl mies ?? 5000 zl ?? no nie powiesz mi ze wiecej :))))

pozatym do tego co wczesniej o tym kraju zwanym POlska napisalem - podtrzymuje

pozdrawiam , zycze milego dnia - bo ja na pewno taki bede mial :)) jak codzien zreszta

teraz lec do kolegow i opowiadaj jakie to eldorado za POlska granica :))))

papa!!

ocenił(a) film na 9
SKAMANDRYT

do kolegów to latają tacy jak ty.. zresztą w gimnazjum w końcu taka taktyka obowiązuje nie? Tym gokartem się nie przejedź czasami jak ci jęzor będzie zwisał. Na zwykłe prawko widać za głupi jesteś

ocenił(a) film na 3
piotrbimbasik

:D ............

piotrbimbasik

Ciekawe gdzie te amerykańskie żłoby pojadą teraz mordować ???

ocenił(a) film na 7
RogerVerbalKint

wiadomo, Iran

piotrbimbasik

NIE KARMIC TROLLA!

piotrbimbasik

dokładnie - amerykanskie psy o zrytych łbach zostaly puszczone na wojne za kilka tys $ mieś. i gierke PSP - selekcja wygladała tak: - ćpasz ? - tak. - zdolny. ---- bierzesz sterydy? - tak. - zdolny. ---- grałes w szkole , w amerykanski football i jestes półmózgiem? - yyyyy! tak. - zdolny.
Ten dokument mozna obic o kant d....y - widzialem lepsze , duuużo lepsze o Iraku , ktore puszczane były na TVG w późnych godzinach nocnych - kto oglądał wie o czym pisze.

SKAMANDRYT

A takich mądrości o wojsku nauczyłeś się oglądając "Dyktatora"? :D

gerardtn1

zal ,chlopaku ,zal - ten film jest dla ciebie za trudny - dlatego go nie rozumiesz - mowie o ,,Dyktatorze,, - po 2. bylem w wojsku i wiem co za tempaki tam ida a tymbardziej jeszcze wieksze w nim zostaja - sadzac po twoim wpisie jestes jednym z nich - kropka

SKAMANDRYT

Kolego, wojny w piaskownicy toczone nie sprawiają, że byłeś "w wojsku" :D

gerardtn1

nie rozsmieszaj mnie - 1. nie jestem debilem by atakowac dla wlasnych imperialistycznych celow bogu ducha winne panstewko bogate w surowce 2. trzeba byc niezlym imbecylem by nie potrafic inaczej zarabiac na zycie niz strzelajac do ludzi (patriotow swojego kraju) po to by moc ich potem bezkarnie i bezszczelnie okradac 3. skad sie wzielo powiedzenie ze do woiska ida najwieksi debile ?? - czego przykladem jest film rest repo 4. widzisz ja juz na poziomie ,,wojny w piaskownicy,, zrozumialem wszystkie wczesniejsze podpunkty a z tego co widze ty jeszcze nie i daleko ci do tego.

SKAMANDRYT

"Do wojska idą najwięksi debile".
vs
" bylem w wojsku i wiem (...)"

No to w takim razie nie chce mi się z Tobą dalej rozmawiać.

gerardtn1

ida - tak ale jeszcze wieksi w nim zostaja - widzisz ja nie bylem i nie jestem idealny - wiec posiadam odrobine samokrytyki - potrafie sie przyznac ze jak mialem 20 lat (10 lat temu ) to bylem totalnym debilem i w wojsku mi sie podobalo ale odmowilem dalszej wspolpracy....

ocenił(a) film na 10
SKAMANDRYT

Wydaje mi się że chyba jesteś tym kimś co tak notorycznie piszesz tylko po prostu nie potrafisz się przyznać .
Zapewne gówno wiesz o prawdziwej wojnie ...
"Do wojska idą najwięksi debile". w ten sposób obraziłeś wielu Polaków którzy zginęli za to żebyś ty mógł teraz pisać na tym forum po Polsku