Książka Masłowskiej jest rewelacyjna, film jest jej wiernym oddaniem, gra aktorów bardzo dobra, konwencja,styl nietuzinkowa. Jednym słowem naprawde świetne kino. Ludzi, którym film nie przypadł do gustu nierozumiem, bowiem pod wieloma różnymi względami film jest świetny a oceny typu "totalne dno" mogą wystawiać tylko i wyłącznie ignoranci. Polecam, Warto!!
Może dlatego że zupełnie nie znam twórczości Masłowskiej, myślę że trzeba najpierw przeczytać książkę a dopiero zobaczyć ten film, bo tak to sam w sobie nie jest ciekawy :/.
nie czytałem książki, ale film zafascynował mnie w głównej mierze dlatego, iż jest wykonany bardzo niekonwencjonalnie jak na polskie warunki, zapewne dlatego też "masa" będzie nastawiona do niego krytycznie, gdyz jak wiadomo nie od dziś ona lubi "papkę" :) Szyc zagrał wybitnie, niektóre sceny kapitalne ! w paru bym coś zmienił, jednak dawno nie widziałem tak udanie zrobionego polskiego filmu.
pozdr,
Ja równiez czytałam książkę przed obejrzeniem filmu. Uważam, że film jest dobry, chociaż książka jest lepsza ;) Polecam i jedno i drugie. Mnie najbardziej urzekła oryginalnośc twórczości Masłowskiej oraz świetny pomysł realizacji filmu. Czytałam wiele krytyk ale według mnie Szyc był rewelacyjny w roli Silnego. Polecam :)
Dokładnie tak, wczoraj udało mi się pójść do kina, jestem zachwycony. To znakomicie wyreżyserowany i zmontowany film. Aktorzy zagrali znakomicie, a Silny to prostu był Szyc, rola idealnie dla niego. Wyglądał tak naturalnie, sama przyjemność z oglądania.
Mogą sobie ludzie pisać, że dno itp... ale uważam, że to duży krok do przodu w polskim filmie. Najgorsze jest to, że trzeba chociaż recenzje poczytać obszerne przed obejrzeniem. Ja czytałem książkę, więc jestem w komfortowej sytuacji. Ale wejście z ulicy na ten film może skutkować niezrozumieniem dla co mniej wrażliwszych i domyślnych.
pozdrawiam wszystkich !