http://4.bp.blogspot.com/_kRKai8rGj9w/RwTjRzTi0eI/AAAAAAAABMc/rUxxFGrtSGk/s320/T rainspotting+-+Soundtrack.jpg to chyba nie przypadek? po co do dosłowne nawiązanie? to chyba wręcz plagiat...
Też to zauważyłem, dopiero później przeczytałem Twój wątek. Dokładnie tak jak mówisz. Klimat jest tak bardzo zbliżony, że trudno mówić o przypadku.
Mimo wszystko i tak pójdę do kina. Podobał mi się "Chaos" Żuławskiego i po "Wojnie polsko-ruskiej" spodziewam się przede wszystkim ciekawej narracji, bo samą historię już znam. Książka przeczytana zaraz po ukazaniu.
ja tam mysle ze to nie bedzie tak dobre jak trainspotting ... ale coz moze sie myle. A jezeli wystepuje podobny watek co w trainspotting to mysle ze obejze ten film ;D
Słyszałem/widziałem na jakimś kanale tv jak ktoś zaangażowany w tworzenie tego plakatu sam mówił, że takie było pierwotne zamierzenie. Dla mnie zrzynanie pomysłów od innych to już totalna kicha, zresztą jak całą ta książka i film. :P
Nieudacznik zawsze będzie się tak tłumaczył a że plakatom do polskich filmów brakuje oryginalności i pomysłowości to wcale nie przypadek.
co swoją drogą jest bardzo ciekawe, bo w czasach PRL właśnie z najwyższej jakości plakatów (nie tylko filmowych) słynął nasz kraj... coś się musiało zmienić, komercha zabiła inwencję twórczą?