PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=687674}

Wolny strzelec

Nightcrawler
2014
7,5 137 tys. ocen
7,5 10 1 136626
7,2 79 krytyków
Wolny strzelec
powrót do forum filmu Wolny strzelec

Rewelacyjna kreacja Gyllenhaala jako bezwzględnego psychopaty i makiawelisty, jak dla mnie murowany Oskar ;) Postać momentami irytuje (wyuczona korpo-gadka), ale w jeszcze większym stopniu intryguje. Świetna gra aktorska, jestem mile zaskoczona ;)

NP93

pisałem tutaj dlaczego oskara nie bedzie nawet chyba nominacji nie bedzie
http://www.filmweb.pl/film/Wolny+strzelec-2014-687674/discussion/oskara+niestety +nie+bedzie+jak+Jake%27a,2578985

ocenił(a) film na 7
NP93

Gratulacje należą się Danowi Gilroyowi za znakomite poprowadzenie aktorów, w tym Gyllenhaala. Dobry reżyser nawet naturszczyka jest w stanie przysposobić do odegrania dobrze swojej roli. Słaby reżyser mógłby sprawić, że nawet Helena Modjeska wypadłaby jak amatorka.
To reżyser odpowiada za to jak grają jego aktorzy.

per333

buuuu nawet nominacji nie ma :(

ocenił(a) film na 8
Justka1985_filmweb

I to jest jakiś absurd. Za to przeciętny Cumberbatch i Gra Tajemnic ma mase nominacji. Tak już jest, że Akademia ceni sobie kino w stylu "okruchy życia".

ocenił(a) film na 7
Niskobudzetowy

Według mnie Cumberbatch też zagrał dobrze ;) Ale fakt, w tym roku nominacje przyniosły wiele niespodzianek...

ocenił(a) film na 8
NP93

Cumberbatch zagrał dobrze, poprawnie. Chodzi o to, że Jake zagrał fantastycznie i jego rola przejdzie do historii.

ocenił(a) film na 9
NP93

Ja tam w nim psychopaty nie widzialem , co nie zmienia faktu ze fantastycznie wykreowana postac i mysle ze ciekawie byloby poznac taka osobe

ocenił(a) film na 8
panczerek

No to jak byś scharakteryzował psychopatę? Arogancki, pewny siebie, czarujący z brakiem poczucia moralności o skłonnościach do manipulowania, przedmiotowo traktuje innych oraz pusty emocjonalnie- czyli klasyczny psychopata.

ocenił(a) film na 9
NP93

Ja tam w nim psychopaty nie widzialem , co nie zmienia faktu ze fantastycznie wykreowana postac i mysle ze ciekawie byloby poznac taka osobe

ocenił(a) film na 7
panczerek

Uważam, że miał w sobie dużo z psychopaty :) Początkowo myślałam, że akcja toczyć się będzie wokół jego wewnętrznej metamorfozy, coś w stylu jak sława i pieniądze potrafią zmienić człowieka. Ale on był taki sam przez cały seans, zmieniały się jedynie okoliczności. Rzuca się w oczy jego brak empatii, brak wyrzutów sumienia oraz tendencje do manipulacji i kłamstwa. No i oczywiście powierzchowny urok osobisty ;)

ocenił(a) film na 9
NP93

To moze malo popularne , moze tez nie widze w sobie psychopaty bo do granic imersji utozsamiony bylem z bohaterem , nie potepilem zadnej jego decyzji a w razie okazji pewnie zrobilbym to samo , rozni ludzie rozne definicje rozne punkty widzenia , zawiedziony bylbym gdyby w czasie filmu sie zmienil bo zaraz by zalatywało morałem a tak zagrali autentyk na sztywniutko i szczesliwie omineli nominacje do oscara

ocenił(a) film na 8
panczerek

Wiesz, tak to jest z socjopatami, że nie widzą w sobie nic niezwykłego :)

ocenił(a) film na 9
aklekot

No tak ale nic zlego w nich nie ma o ile zło to pojecie wzgledne a wykorzystywanie ludzi do swoich celow to ewolucyjnie dobra cecha a zycie poza spoleczenstwem takim jakie jest dzisiaj to wrecz powod do dumy , po prostu szufladkowanie jest debilne

ocenił(a) film na 7
panczerek

Kwestia diagnozy :P

ocenił(a) film na 9
NP93

Dokładnie a diagnoza jest kwestią tych teoretycznie mądrzejszych i jest tyle warta co trupy

ocenił(a) film na 8
panczerek

To ja też nie mam nic przeciwko socjopatom, o ile tylko nie muszę mieć z nimi do czynienia osobiście :)
A na ekranie, jeśli dobrze zagrani, prezentują się znakomicie - vide "W sieci".

ocenił(a) film na 8
NP93

pełna zgoda ;) rola Gyllenhaala jest zdecydowanie najmocniejszym punktem filmu i szkoda że nie dostał nominacji