PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=687674}

Wolny strzelec

Nightcrawler
2014
7,5 137 tys. ocen
7,5 10 1 136626
7,2 79 krytyków
Wolny strzelec
powrót do forum filmu Wolny strzelec

to tak: film ogólnie mi się podobał, ale nie szokował mnie w ogóle rozwojem wydarzeń ani brakiem granic moralnych tego gł bohatera.

podobał mi się w pewnym sensie jego idiotyzm i wiarę w 'korpo rady' ale nie doszukałem się w tym satyry a tylko i wyłącznie dodanie
głupkowatości i naiwności temu Lou. nawet pomimo faktu, że wszystko co chciał mu wychodziło.

dobra akcja na końcu z pościgiem policji.

ponadto nierealne jest to, że materiał taki jak kręcił Lou był i jest puszczany w TV - tym bardziej nie wierzę że policja kończy działania na
słowach 'odejdź stąd'. tutaj próbę nagrania martwego ciała miałbyś uderzenie w łeb, glebę, kolano na plecach i skucie rąk za plecami
zanim byś się połapał co się robi - no chyba że w stanach jest inaczej.

moja współtowarzyszka w kinie powiedziała tylko, że nuda.

martin_guide

Gość był psychopatą, dlatego mu wszystko wychodziło - nie miał granic ani barier moralnych. Nie czul strachu, nie cofał się przed niczym. Był zdeterminowany, szedł po trupach do celu i bezwzględnie usuwał tych, którzy stanęli mu na drodze. Klasyczny, czysty psychopata. To tacy ludzie właśnie stoją na szczytach drabiny sukcesu. Dokładnie tacy.

JukkaSarasti

nie psychopatą tylko socjopatą, śmieszne jest to że się wypowiadacie a tak naprawdę nie do końca wiecie o czym mówicie . Taki człowiek na pewno nie jest idiotą bo gdyby był to reszta ludzi byłaby upośledzona umysłowo . Socjopata dzięki temu że nie odczuwa strachu i jego emocje są znikome reaguje w sytuacji zagrożenie życia bardzo logicznie a nie emocjonalnie ( i właśnie reagowanie emocjonalne jest debilne bo nigdy w niczym nie pomaga tylko może zaszkodzić) , minusem jest to że sam szuka sytuacji zagrożających jego życiu , uwaga dlaczego ? nie dlatego że jest debilem ale dlatego że tylko wtedy odczuwa jakiekolwiek emocje . Wiem że wam to trudno pojąć i prawdopodobnie tego nie pojmiecie ale to nie znaczy że uważam was za debili , tylko chodzi o to że żeby to zrozumieć trzeba posiadać taką osobowość i żaden psycholog ani psychiatra też nie jest w stanie tego zrozumieć pomimo że przeczytał miliard książek o tym, to zna tylko teorie a nigdy nie pozna praktyki

zamek44

"nie psychopatą tylko socjopatą" Prawdę mówiąc w tym filmie to jedno i to samo. Akurat cechy, które czynią człowieka socjopatą - środowisko - nie z ostały w tym filmie pokazane. Za to dobitnie widać, że facet ma psychopatyczne odruchy.

"śmieszne jest to że się wypowiadacie a tak naprawdę nie do końca wiecie o czym mówicie .(...) Wiem że wam to trudno pojąć i prawdopodobnie tego nie pojmiecie ale to nie znaczy że uważam was za debili , tylko chodzi o to że żeby to zrozumieć trzeba posiadać taką osobowość i żaden psycholog ani psychiatra też nie jest w stanie tego zrozumieć pomimo że przeczytał miliard książek o tym, to zna tylko teorie a nigdy nie pozna praktyki."

To się po prostu nazywa żelazna logika :D "Ja mam rację i uj"

A najzabawniejsze jest to, że stosują ją najczęściej osoby, które mają problemy ze znakami interpunkcyjnymi i zrozumieniem, że spację stawiamy po, a nie przed przecinkiem.

JukkaSarasti

o kurde ale zrobiłem kolosalny błąd przeprasza zapomniałem, że ważniejsze od ogólnego przekazu są znaki interpunkcyjne ( uwaga, to jest ironia !) Zmieniam zdanie jednak mam doczynienia z kretynami. Chciałem przez moją wypowiedz zasugerować że sam jestem socjopatą i akurat doskonale utożsamiałem się z postacią Lou . Socjopata umie planować , psychopata nie , socjopata może się czegoś nauczyć , u psychopaty jest to praktycznie niemożliwe, po za tym doskonale manipulował wszystkimi ( doskonałym przykładem jest zwerbowany przez niego człowiek ) . I tak uważam że w takim przypadku "ja mam racje i **uj"

ocenił(a) film na 5
martin_guide

Mnie również film rozczarował. Główny bohater jest karykaturalny i w ogóle wszystko jest takie wycięte z tektury. (Podobał mi się tylko ten redaktor, który próbuje zaprotestować przeciwko karierze Lou.) Szkoda, bo był tu potencjał na coś w stylu "Czarnego łabędzia". Miałam nadzieję, że opowieść pójdzie w tym kierunku. Niestety, zamiast subtelności i wnikliwości, mamy dość prostackie rozwiązania.

ocenił(a) film na 5
mojekonto1

Dokładnie, podpisuję się. Główny bohater zamiast być wiarygodny był na siłę sztuczny, "karykaturalny" - idealne określenie.

ocenił(a) film na 8
martin_guide

tez nie wierze by taki material bym pokazany w tv, i dobrze. Ale jak dla mnie to byla to satyra, i mam nadzieje ze jako satyra trafi ten film do ludzi :)

ocenił(a) film na 9
martin_guide

Ciebie nie szokował bo nie jesteś adresatem filmu. Widocznie zdajesz sobie sprawę jak powstaje taki materiał.
Adresatem tego filmu są osoby, które oglądając takie wiadomości współczują ofiarom a w swojej prostocie nie mają pojęcia jak się zdobywa materiał.

ocenił(a) film na 6
martin_guide

Jakos sie tez lekko wynudzilem,glowny bohater postac z kijem w tylku,moze taki byl zamysl rezysera,ale kwestie powtarza jak 10-latek wiersz wyuczony na pamiec.Film niezly nawet,do obejrzenia i zapomnienia.

ocenił(a) film na 6
drsmierc

Powtarza wyuczone kwestie, bo jest psychopatą (może też socjopatą) i nie umie się normalnie porozumiewać. Mówi tylko to co myśli, że ludzie chcą usłyszeć, albo to co może mu pomóc osiągnąć sukces. Też mnie tym denerwował, ale to było konieczne w tej postaci. Film fajnie pokazuje jak działają media i psychopaci, ale poza ostatnim pół godziny (od sprawy potrójnego zabójstwa zaczęło być ciekawie) też się strasznie wynudziłem. Plus za zakończenie.

ocenił(a) film na 6
Xardas96

Ale jezeli to jest debiut rezysera to moze mamy do czynienia z nowym Fincherem?Mam nadzieje ze kazdy rezyser debiutujacy nakreci taki film.