PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=127272}

Wyspa

The Island
2005
7,1 177 tys. ocen
7,1 10 1 177248
5,9 39 krytyków
Wyspa
powrót do forum filmu Wyspa

Być może, niektórzy z Was mnie wyśmieją, ale oglądając ten film skojarzył mi się on z bezwzględnym mordem narodu Żydowskiego podczas II Wojny Światowej. I teraz pewnie zastanawiacie się, co mam na myśli, Otóż w filmie ukazana jest okrucieństwo, do którego jest zdolny człowiek, aby przeżyć. Holocaust jest właśnie przykładem takiego zachowania. Niewiele było ludzi, którzy odważyliby się, na dobrowolną pomoc mordowanych Żydów. Z reszta w filmie wielokrotnie powtarzano :,,Nieważne jak będę żył, ważne aby ŻYĆ."

Uważam, że ta produkcja jest nie tylko ukazaniem przyszłości, ale również pewnym powrotem do przeszłości. Ludzie od zawsze pragnęli tylko swojego dobra i nie ważne było dla nich dobro innych.

ocenił(a) film na 7
bima

Zgadzam się. Klony są podludźmi, którzy mają "służyć" swoim klientom.

Fragaria

miałam podobne skojarzenia oglądając film

ocenił(a) film na 9
bima

scena z komorą gazową w której chcieli niszczyć klony też mi nasuneła identyczne skojarzenia

paula_31

Pomyślałam identycznie! I podobnie, myśl mi się nasunęła w tej scenie.

bima

skojarzenia jak najbardziej prawidłowe.Moja tegoroczna matura z polskiego dotyczyła właśnie holocaustu.W filmie określili klony jako produkt czy coś w tym stylu? Mnie to się jednoznacznie kojarzy z opowiadaniem "Doktor Spanner" Zofii Nałkowskiej.Przerażające ale prawdziwe.Czyżby historia zataczała koło?