PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=109907}

Zło

Ondskan
2003
7,7 51 tys. ocen
7,7 10 1 51460
7,3 12 krytyków
Zło
powrót do forum filmu Zło

Nawet niezle zdiecia, muzyka... ale wybaczcie - jak jakis nauczyciel mowi do ucznia "sport jest demokratyczny, przemysl to sobie" to mi sie nic wiecej nie chce jak smiac :D Cała rzecz sie dzieje w latach 30stych w Szwecji a fabuła opiera sie na tym ze młody chłopak bity przez ojczyma za to ze np. łyżeczka mu spadnie na ziemie zostaje wysłany do szkoły z internatem. Jest tam gnebiony i ponizany przez dzieci z dobrych domow w ktorych na słowo socjalizm ludzie dostaja drgawek ;) Oczywiscie głowny bohater jest zajebisty - wysportowany, inteligentny i moralny niczym zawisza czarny... pokonuje zlo etc. Mozna sie posmiac, ale chyba lepiej isc na komedie, mimo wszystko

ocenił(a) film na 1
jakubmitura

Mnie też się wydaje, że scenariusz jest do bani. Wtórny i mało pouczający. Gdyby nie przemoc to właściwie byłoby to kino dziecięce.
Ale film nawet znośnie zagrany.

ocenił(a) film na 9
jakubmitura

przyczepiles sie za bardzo do tego filmu moim zdaniem byl OK a recz nie mogla sie dziac w latach 30-tych skoro mowili o Jamesie Deanie i Elvisu Presleyu

jakubmitura

Zgadzam sie w 100%.
Film pod wzgledem warsztatowym calkiem calkiem.
No ale te nachalne moralizatorstwo, heh, o ironio... lewicowe. A jak wiadomo nawet najlepszy film moze zostac zepsuty przez czerwona zaraze :(

Coz, a ze akcja nie dzieje sie w latach 30', to szczegol.

ocenił(a) film na 9
johngalt

I co wogóle mają do tego poglądy polityczne ? Nie wiem ale wydaje mi się że patrzenie na ten film pod kątem politycznym to totalna głupota, może i sam moty wystąpił ale nie jest jakiś znaczący. A tak wogóle to mam wrażenie że nie razi tutaj nikogo motyw polityczny ale to że jest to motyw lewicowy ? Mamy tutaj chyba jakiegoś prawicowca. Polityka przesłoniła ci o wiele głębszy przekaz.

użytkownik usunięty
Kolbe

"wydaje mi się że patrzenie na ten film pod kątem politycznym to totalna głupota"
- Jeśli film zawiera ukryte przesłanie, a ww jest ewidentnie nacechowany politycznie to niezauwazanie tego jest głupotą i ignorancją.
"Mamy tutaj chyba jakiegoś prawicowca."
- Nie trzeba być "prawicowcem" zeby to dostrzegać i zeby to raziło.
"może i sam motyw wystąpił ale nie jest jakiś znaczący."
- Według mojej opini głównym przesłaniem filmu jest niejako walka z konserwatywnym modelem wychowania, prosze zwrócic uwagę z jakich sfer, rodzin pochodzi ogoł negatywnych postaci ? W jakiej szkole rzecz ma miejsce ? Ktory z nauczycieli "wspiera" naszego bohatera i czy nie sa okreslone jego poglady polityczne ? I jeszcze wymowny tutuł. Zapoznaj sie pan z najnowsza historia Szwecji, i sprobuj nie zwracac uwagi na te i wiele innych drobnostek. I jeszcze prosze wyjasnic ten "głębszy" przekaz, bo moze mi cos umkneło w czasie oglądania.

"Jeśli film zawiera ukryte przesłanie, a ww jest ewidentnie nacechowany politycznie to niezauwazanie tego jest głupotą i ignorancją."

No właśnie. Ja w filmie nic takiego nie dostrzegłem. Widzi się, to co chce widzieć, tak? Film jest mało oryginalny pod względem fabularnym z tym się zgadzam i tylko tyle. Powstał w Szwecji? Równie dobrze mógłby powstać w każdym innym kraju...

użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem

Tak, to szczegol.
Szczegol dlatego, ze jakby napisal, ze "cala akcja dzieje sie w latach 50" albo "cala akcja dzieje sie w latach 60", to wcale nie wypaczylo by sensu wypowiedzi.
To szczegol, cos, co mozna uznac za literowke. Tak, to jest szczegol.

A jesli dla Ciebie Adolf (jesli myslimy o tym samym panu z wasikiem i nazwiskiem Hitler) jest starym dobrym wujkiem, to kij ci w oko faszysto.

jakubmitura

Widać że nie dorosłeś do tego typu filmów i że sam jesteś z "dobrego domu". I napewno w trakcie filmu popierałeś tych szósto-klasistów. Film jest bardzo dobry i nie rozumie czemu się wszyscy przyczepili do tej polityki. Jak chcesz "jakubmitur" patrzec na komedie to patrz a nie zawracaj głowy ludziom którzy patrzą na trochę inne kino.

DEMON_5

Nie lubie takich komentarzy. Co on wniosl do tej dyskusji?
Demon bawi sie w psychoanalityka (marnego, bardzo marnego) i rozszyfrowuje motywy "jakubmitur'a". Kogo popieral, z jakiego domu on jest, ze lubi komedie.
Heh, ja pewnie tez nie doroslem, bo mam podobne wrazenie dot. tego filmu co "jakubmitur".
---
Moja opinia dot. filmu jest nastepujaca: jak nie ogladnales, nic nie straciles.

jakubmitura

jeśli już mówimy o poglądach politycznych to niezwykle ważny jest kontekst historyczny - w jakim czasie, społeczeństwie i kraju ma to miejsce...

osobiście nie widzę tu propagandy, nie jestem wyczulona na kwestie polityczne w filmie, nie o to z resztą tutaj chodzi...

moim zdaniem film w pierwszej kolejności jest studium metamorfozy bohatera oraz jego walki z systemem - z cichym przyzwoleniem na "falę", przemoc starszych i uprzywilejowanych nad innymi...
i w tym sensie przesłanie filmu staje się uniwersalne, staje niejako ponad kwestie polityczne, dotyczy życia społecznego jako takiego (niezależnie kto jest warstwą uprzywilejowaną - robotnicy, zamożni, inteligencja etc.)

ocenił(a) film na 9
jakubmitura

sorki ale nie kumam Waszych zarzutów. Moze patrzyłem nie pod tym kątem na film ??? dla mnie film jest bardzo dobry (oglądałem jużgo troche czasu temu) a to co pamietam z niego to to ze po jego zakonczenmiu chcialem poprostu napie...ać tych bogatych palantów :D. To ze moze (bo nie zauwazylem) gdzieś tam pojawily się (byc moze niecelowo) sceny "nacechowane politycznie" chyba nie przekresla filmu w 100% ??
Dla mnie się liczy aby film wzbudził we mnie emocje i jakoś zapadł w pamieć a ten niewatpliwe taki jest. Jesli filmy analizujecie tak jak najprawdopodobnie literówke o tych latach 30-tych to współczuję braku przyjemnosci z oglądania filmu. to oczywiscie moje zdanie i zaraz dostane za to co uważam :D ale do tego mam prawo i nie bede sie tłuamczył

jakubmitura

po pierwsze mysle ze jestes zalosnym krytykiem ,po 2 wogole niezrozumiales tegoz filmu albo poprostu wkurza cie to jeden gosc obalil system ktorego jestes chyba zajebistym fanem .na koniec pozostan przy ogladaniu komedii bo tylko ten gatunek filmu chyba jedynie mozesz zrozumiec ,trzymaj sie bye!!!!!!!!!!!!!

ocenił(a) film na 9
Oh_Dae_su

Po długim okresie sięgnąłem po Ondskan po raz kolejny, wiele się zmieniło, nabrałem zupełnie innych poglądów na temat tego filmu ba gotów bym był zidentyfikować się z bohaterem. Mniejsza z tym, film przedstawia historię szesnastoletniego Eryka który zostaje wydalony z państwowej szkoły za przemoc, matka przenosił chłopaka do szkoły z internatem gdzie uczniowie współpracują ze sobą "w duchu zespołu", brzmi interesująco, jednak w praktyce jest zupełnie inaczej bowiem uczniowie młodszych klas są maltretowani przez członków rady studenckiej któzy to trzymają władze w szeregach uczniów.
To co mnei najbardziej rzuciło się w oczy to sytuacja Eryka a Silverhielm'a. Eryk jak wiemy już z początkowych ujęć jest karany pasem za różnego rodzaju przewinienia, o Silverhielmie - Pierr nota bene przyjaciel Eryka wypowiada się że - Silverhielm miał w domu podobną sytuację teraz zaś odgrywa się na uczniach. Nie znam się na ustroju szwedzkim ale zauważcie że te dwie postacie są do siebie tak podobne i tak różne - podstawową różnicą jest ich stan majątkowy to widać na pierwszy rzut oka, podobnie jest z manierą słowną jak i zainteresowaniami(jazda konna), znajduje ukojenie w karach cielesnych. Największym błędem tego filmu jest to że tak naprawde nie wiemy skąd wynikły bójki w starej szkole Eryka - chociaż po jego zachowaniu u dyrektora można by wnioskować że raczej nie próbował bronić żadnej ideii. Jednak Eryk po zmianie szkoły postanawia się zmienić, zaczyna rozumieć swoje błędy, stara się unikać fizycznej przemocy i próbje zwalczyć ustrój szkolny w łagony sposób. Nie wiem, może Eryk jest jakimś symbolem zmian ustroju. Chociaż z drugiej strony na srebrnej tacy podano nam - zresztą to słowa Eryka - Prwawa szkolne ponad prawami państwa ? Wydaje mi się że ten ustrój polityczny przejawia się u WF-isty oraz drugiego nauczyciela(faszysta), uczniowie są podporządkowani ustrojowi szkolnemu któy dla nich jest ponad inne prawa - jakby one nie wyglądały. Zresztą sam wątek walki z tym ustrojem, bohater był w stanie poświęcić nawet własnego przyjaciela i ukochaną w pewnym momencie własne życie. Film pokazuje walkę o idee, walkę za wszelką cenę - walkę którą można wygrać mimo ostrzeżeń...

ocenił(a) film na 6
Kolbe

Znow duzo dobrego sie nasluchalem a tu taka bida.Scenariusz kuleje,pełno w nim nielogicznosci(wlasciwie zachowanie glownego bohatera to jedna wielka nielogicznosc),muzyka..ciut nachalna a zakonczenie tak banalne,ze az nie moglem uwierzyc.6/10 i to chyba wyłacznie dlatego,ze mam dobry humor

użytkownik usunięty
Kupa

W awatarze masz zdjęcie pisuaru,a nick- "kupa".
To jest nielogiczność.

ocenił(a) film na 10
jakubmitura

Propaganda!!!!???? Czy wy macie sieczkę w głowie? Za dużo filmów chyba ciotki oglądacie!
"ZŁO" jest filmem o wiele głębszym.
O tym że podłość i przemoc nie zawsze idą w parze.
Film niezrozumiały dla ludzi, którzy się cały dzień chowają przed światem w komputerze (czy w książce).

Covenant

A moze to po prostu historia o wiecznym buntowniku? W starej szkole bil bo bylo zakazane - odreagowywal przy tym dom ale ogolnie moglo chodzic o czysta zakazana przemoc fizyczna. Gdy dostaje sie do szkoly gdzie jest na ta przemoc przyzwolenie to jak by sie wyroznial?? Co bylo by takiego buntowniczego w bojowym nastawieniu tak tam popularnym?? Wiec Unika walki i jak widzimy na filmie przynosi to pozadany efekt. Dopiero kiedy jego postawa zagraza jego "bliskim" zmienia ja.
Plytkie?? mozliwe ale moze nie trzeba patrzec glebiej a polityke w tym filmie to ja bym zostawil bo byla ona jak dla mnie tylko tlem

jakubmitura

Tym wszystkim, którzy doszukują się manifestu politycznego w filmie Ondskan proponuję zapoznać się z innymi filmami tego reżysera i zastanowić czy i tam odnajdą polityczne alegorie. Jeżeli nie, to proponuję zapomnieć o sprawie, bo chyba nie zdarza się tak, że reżyser kręcący z zasady niezaangażowane politycznie filmy z jednego raptem postanawia uczynić lewicowy manifest!?

ocenił(a) film na 10
janksok

doszukiwac sie polityki w filmach i patrzac na film pod tym wlasnie katem, to musi byc straszne :/

ocenił(a) film na 1
jakubmitura

Wiecie ze w Szwecji jeszcze nie tak dawno mozna bylo trafic do szpitala dla umyslowo chorych za prawicowe poglady ! na stol i lobotomia ! ?

Dzieci sie zabiera rodzicom za niezaprowadzenie do szkoły(gdzie mu sie kladzie do łba tezy o super systemie w jakim maja zaszczyt zyc) a ludzie zyja jak w jakiejs cholernej komunie ...

Mozna twierdzic ze nie ma co sie doszukiwac przeinaczania historii, pochwaly dla pewnych idei filmach fabularnych. Ze to zjawisko nie ma i nie mialo miejsca
http://www.filmweb.pl/Josef,Goebbels,filmografia,Person,id=140489 [www.filmweb.pl/Josef,Go ...] ;)

Mozna pisac ze chorym byc musi człowiek który widzi szwedzki film w ktorym spaczony przez rodzine chłopak walczy o przetrwanie w konserwatywnej szkole, gdzie bogatsi robią biedniejszym w głowach dziury w obecnosci nauczycieli (sic!) i cos mu nie gra.

ale na Boga! Nie piszcie to ze to, ze taki związek zobaczyłem wynika z tego ze nie prowadze życia towarzyskiego! :D lol( uśmiałem sie ) pozdrawiam :)

Bernadotte

"wiecie ze w Szwecji jeszcze nie tak dawno mozna bylo trafic do szpitala dla umyslowo chorych za prawicowe poglady ! na stol i lobotomia ! ?"
większych bredni dawno nie słyszałem :D :D :D i czemu miało służyć to przytoczenie goebbelsa?

ocenił(a) film na 1
Yorick

http://www.jimusnr.com/Titanic1943.html [www.jimusnr.com/Titanic ...]

Odnośnie goebbelsa :P i wszechobecnej ( przez praktycznie wszystkich tutaj domniemywanej) prawdy historycznej w filmach.

W końcu ludzie są bardziej dobrzy niż źli prawda ?

ocenił(a) film na 1
Yorick

Moze pośmiejesz sie jeszcze jak sie dowiesz ze

" W panteonie laureatów Nagrody Nobla nadal widnieje nazwisko twórcy "psychochirurgii" Antonio Egasa Moniza (1874-1955), "wspaniałego lekarza", jak napisał o nim w 1949 r. Komitet Noblowski.
Moniz, portugalski neurolog, chirurg i polityk, otrzymał Nagrodę Nobla za opracowanie "metody leczenia poważnych zaburzeń psychicznych przecięciem połączeń nerwowych płatów czołowych mózgu". To on przeprowadził w 1936 r. pierwsze operacje, których celem było usunięcie u chorych objawów pobudzenia, depresji lub napadowego lęku (wówczas jeszcze za pomocą roztworu alkoholu)."

http://www.wprost.pl/ar/?O=68349&C=57 [www.wprost.pl/ar/?O=683 ...]

jedziemy dalej...

W Szwecji od roku 1944 do 1963 przeprowadzono ok. 4.5 tys. podobnych operacji, mniej niż w USA ale zawsze cos :D prawda ?

Associated Press podała: "Szwedzcy lekarze uznawali lobotomię nie tylko za lekarstwo na poważne zaburzenia umysłowe, ale także za środek na zdławienie homoseksualizmu i komunizmu" - twierdzi szwedzka telewizja. Program państwowej telewizji jest najnowszym przypadkiem bolesnego badania przez Szwecję swojej najnowszej historii. W ostatnich dwóch latach kraj, który był dumny ze swego dobrobytu i poparcia dla praw człowieka, zaczął wzbudzać przerażenie po doniesieniach środków masowego przekazu o handlu z nazistowskimi Niemcami i przymusowej sterylizacji ok. 60 tys. ludzi.

sterylizacja ! nie moze byc ? Demos Kratos Panie i Panowie, rządy ludu aż zacytuje tu słowa jednego z bohaterów filmu

"sport jest demokratyczny" ;)

Yorick

Boze! Widzisz (i czytasz komentarze na filmwebie ;) ) i nie grzmisz??

Bernadotte

Prawie spadłam z krzesła. Piękny komentarz. Szwecja jest do dupy? OK. To teraz powiedz mi ilu znasz Szwedów narzekających na swoje państwo. Miałam przyjemność pozna kilku i żaden nie miał nic przeciwko. A wydaje mi się, że to o to chodzi, Szwedom ma by dobrze w Szwecji i kij ci do tego. Tak jakby Polska była utopią- sam cud, miód i orzeszki. Jasne. Zdrowia

ocenił(a) film na 1
Kellan

Skoro takimi argumentami serwujesz, to popatrz tez na wschod. Ilu jest Rosjan ktorzy nie poddaja sie propagandzie Putina? Tego goscia popiera prawie caly kraj! Co w zwiazku z tym ? Zdaje sie ze kompletnie nic.

ocenił(a) film na 8
Bernadotte

Putina popierają zwłaszcza rodziny marynarzy z "Kurska".

ocenił(a) film na 1
jakubmitura

" "ZŁO" jest filmem o wiele głębszym.
O tym że podłość i przemoc nie zawsze idą w parze."

Buahahahahaha

jakubmitura

Ogladnalem sobie jeszcze raz ten film. Przez przypadek.

I z cala stanowczoscia, moge powiedziec "kupka", ktora jednak wywoluje jakies uczucia, prowokuje do dyskusji. Tak jak Da Vinci Code. Dupa boli w kinie od ogladania, nudy na maksa, wszystko w tym filmie jest w najlepszym wypadku przecietne (no, oprocz odtworczyni glownej roli, dla niej moglbym uaktywnic cale ZLO, ktore we mnie drzemie, hehe)... ale po ogladnieciu dyskutuje sie na temat filmu i tresci tam zawartych.

Podobnie jest ze 'Zlem'. Az nie mozna nie skomentowac tego lewactwa i debilizmu bohaterow tam pokazanych...

ocenił(a) film na 9
jakubmitura

tez nie rozumiem jak mozna widziec przeslanie polityczne w tym filmie - i bardzo prosze niech to ktos glebiej wytlumaczy tak dokladniej

dla mnie film byl conajmniej dobry -niezwykle barwna postac glownego bohatera jego wewnetrzna sila, niezlomnosc i odwaga sa juz warte ogladniecia
- przeciez on mogl sie dac wczesniej zprowokowac, zlamac, ale wytrzymal, buntowal sie nie uzywajac przemocy. A to tylko dla matki, wioedzial ze to jego ostatnia szansa.
Mam tylko zastrzezenie odnosnie zakonczenia ktore bylo conajmniej malo ciekawe

film ten mozna bardzo latwo porownac do "Pregów" - i mysle ze nie wypada gorzej

ocenił(a) film na 1
artur29

Generalnie zgadzam sie z tym, jest to opowiastka o buntowniku. Fakt ! walczyl ze zlem w ten czy inny sposob. Kwestia jest taka - Prywatna, konserwatywna szkoła dla ludzi majetnych = Faszysci i ludzi bez kszty moralnosci !

Słowa trenera "pamietaj, sport jest demokratyczny !" - przeciez to jakas kompletna bzdura ! Sport jest anty demokratyczny, tam nie wygrywa glos ludu. Tam wygrywa najlepsza jednostka ! Takich smaczkow tam jest wiecej. Dawno to ogladalem ale pamietam ze nie wiedzialem czy sie smiac czy plakac.

Moze faktycznie rezyser nei chcial zrobic kompletnie poprawnego politycznie lewicowego gniota, ale to mu wlasnie wyszlo.

Ps. Najlepsza byla scena z ta panna od house keepengu, kiedy faszysci z szkoły dla "lepszych" postanowili walczyc z tym mezaliansem :) loool Dzielny, waleczny glowny bohater natomiast znalazl nakaz władzy państwowej zakazujacy dyskryminacji jednostki przez prywatna szkołe. Chłopak wynajal aparat represji, jakim jest państwo, by zmusic wlasciciela szkoły do jego widzimisie.

Kasa szkoły , wara od tego lewakom ! Nie podoba sie to wypie....ć, niech se zakladaja komune na jakims zadupiu a nie zmuszaja do tego wszystkich. Kiedys takie komuny powstawały w USA, ale szybko wszyscy wymierali. mMadrzy amerykanie nauczyli sie na bledach przodkow i maja tam do tej pory np. prywatna sluzbe zdrowia... Niestety nawet tam Lewiatan siega coraz glebiej w sfere wolnosci jednostki.

ocenił(a) film na 8
P_J_

P.J. - no to zupełnie tak jak ja. Miałem identyczne reakcje. Powiem szczerze, że cała otoczka społeczno-obyczajowa, o której tu się tyle mówi, była dla mnie ledwo zauważalna. Nigdy nie byłem w Szwecji więc tym bardziej nie wiem jaka była w latach 50-60.
Niemniej nie przeszkodziło mi to w bardzo emocjonalnym odbiorze filmu, z czego bardzo się cieszę. Jest to odpowiedź na syfy cieknące potokiem ze Świętej Górki vel. Hollywood'u. Również stawiam ten film w swojej 'filmotece' na wyższej półce.
Pozdro!

ocenił(a) film na 8
jakubmitura

Pamiętajmy, że Szwecja w czssie wojny niestety trochę sprzyjała nazistom i dla tego w filmie jest mowa o byłych nauczycielach - nazistach, z których został sie tylko jeden. Mieli taką swoją "lustrację". Ogólnie Szwecja to państwo socjaldemokratyczne i stąd taki obraz rzeczywistości jest tam bardzo często lansowany. U nich się to sprawdziło. Każda ekstrema prowadzi do zguby- więc niekorzystna jest "czerwona zaraza" jak i państwo wyznaniowe lub stricte liberalne. Z resztą nazywanie poglądów socjaldemokratycznych wspomnianą czerwoną zarazą uważam za przejaw jakiejś fobii lub manii. (Jest to tylko moja opinia subiektywna). Pozdrawiam fanów skandynawskiego kina, a prawicowcy i konserwatyści niech wezmą troche na wstrzymanie:)

ocenił(a) film na 10
jakubmitura

Powiedz mi, czy ty mieszkasz może w idiotolandii? W latach 30-tych w Szwecji dzieje się akcja? to powiedz mi, skąd Erik Ponti wie o Elvisie? Czyżby mu się przyśnił? Widać, że fabuły też nie do końca zrozumiałeś więc może więcej się nie wypowiadaj.

ocenił(a) film na 1
uzi_3

Przyznaje sie do literowki, to nie były lata 30te! pisalem to zdenerwowany.

Tak dla waszej wiedzy, SPORT JEST ANTYDEMOKRATYCZNY !
ANTYKOLEKTYWISTYCZNY ! Przynajmniej taki jak pływanie !

Elitarna (prywatna!!!) szkoła gdzie bogaci robią gowno z biednych i na koniec głowny bohater wykorzystuje barbażyńskie, naruszające własność prywatna prawo zeby pozbawić właścicieli uczelni wpływu na dobór studentów. No ludzie!

Skoro mu było tak źle czemu sie nie przeniósł gdzies indziej ? Nie negocjował z właścicielami. Skoro szkoła zarabia pieniadze również na prestiżu, a sytuacja kiedy podopieczni beda konczyc uczelnie z dziecmi z jej pracownikami jest dla niej destrukcyjna, to dlaczego jej odmawiac prawa do wywalenia takiego pracownika z roboty ? ! (nie pamietam juz za dobrze zakonczenia ale cos takiego bylo chyba )

W tym filmie podstawową tezą jest to iż państwo powinno mieć kontrole nad prywatnym szkolnictwem bo inaczej dochodzi tam do naduzyc. Machina urzedasow lepiej bedzie bronic dzieci niz ich wlasni rodzicie ktorzy sa zdolni tyllko do tego zeby je lac i katowac. Urzednik i aparat biurokratyczny moze zmienic ten chory swiat ! Zwiekszmy podatki, zatrudnijmy wiecej urzednikow do kotroli społeczenstwa a nie ebdzie takich patologii. Nie widzicie tego ?!

I to wszytko pod pieknym plaszczykiem wzruszajacej historii młodego człowieka który naparza kiedy to nie jest konieczne, a odrzuca przemoc kiedy moze wpierdolić komus kto na to faktycznie zasluzyl. Wzruszyłem się do łez.

Moze jestem Pojebany, chory, jebniety czy jak to wszyscy pisza ale naprawde... zamiast powtarzać w kółko to samo prosiłbym o odniesienie się do moich tez i ich obalenie. Nie mowie ze jestem nieomylny.

ocenił(a) film na 10
Bernadotte

Sport nie jest demokratyczny?? he he dobre, więc czym jest demokracja?
czyż nie;
-możliwością wyboru władzy przez wolne i uczciwe wybory
-możliwością kandydowania do ciał tworzących władzę przez wszystkich obywateli
-rządami prawa i jawnością stanowienia prawa
-przestrzeganiem humanistycznej idei praw człowieka?
Tak zawody sportowe są bardzo antydemokratyczne, nie każdy może brać w nich udział, nie każdy podlega tym samym zasadom itd.
Zastanawiam się skąd ludzie biorą takie dziwne poglądy.
To, że każdy może wygrać jest istotą sportu, na starcie wszyscy są równi bez względu na pochodzenie. Liczą się tylko ich talent i praca jaką wykonali na treningach. Tak samo w demokracji wybinte jednosti mają ( a przynajmniej powinny mieć - taka jest idea) szanse się przebić się do najwyższych stanowisk w państwie.
Na koniec postuluje aby nie łaczyć demokracji z kolektywizmem - jakoś tak nie pasują do siebie :-).
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 1
iverson383

Równość wobec prawa to nie jest niestety istota demokracji... prędzej greckiej izonomii i pózniejszych koncepcji Locka, Milla, które dzis praktycznie nie maja zastosowania.

Główną cechą demokracji jest sprawowanie rządów w sposób kolektywny ! Jest to w gruncie rzeczy jedyna róznica miedzy demokracja a np monarchia gdzie suweren jest jednostka. Kolektyw decyduje, kolektyw wykonuje, kolektyw wybiera sędziów, którzy kolektywnie oceniają i skazują ( zazwyczaj ) ;p Chyba jednak cos z kolektywizmem demokracja ma wspolnego co ? :>

Sport z demokracja za to nie ma wspólnego absolutnie nic.

Bernadotte

"SPORT JEST ANTYDEMOKRATYCZNY !"

Jak dla mnie chodzi tu o zasadę, że wygrywa najlepszy, a nie ten, który "powinien". Jeżeli wszyscy widzą, że jesteś pierwszy na mecie, trudno sfałszować wynik (pozostaje chyba tylko dyskwalifikacja).

"Elitarna (prywatna!!!) szkoła gdzie bogaci robią gowno z biednych"

Nie tylko z biednych robili gówno.

"sytuacja kiedy podopieczni beda konczyc uczelnie z dziecmi z jej pracownikami"

Czy twierdzisz, że szkoła powinna wskazywać swoim uczniom, z kim mogą mieć dzieci?

"W tym filmie podstawową tezą jest to iż państwo powinno mieć kontrole nad prywatnym szkolnictwem"

Niestety nie widziałam filmu od początku, ale chyba adwokat, który pomógł głównemu bohaterowi nie miał nic wspólnego z władzami państwowymi.

"jestem Pojebany, chory, jebniety"

Tylko z tym się zgadzam.

ocenił(a) film na 9
jakubmitura

nauczyłem się już nie dyskutować z ludźmi którzy nie widzą przesłania w takch filmach jak np.: "Zło".
Może trzeba nauczyć się myśleć ;]

ocenił(a) film na 9
jakubmitura

jeśli LEWACTWEM jest NIE BYCIE IDIOTĄ znęcającym się nad innymi i WYKORZYSTYWANIE swojej, powiedziałbym - wątpliwej, POZYCJI to myślę, że JESTEM LEWAKIEM.

a najwidoczniej NIEKTÓRZY SĄ tu IDIOTAMI.

jakubmitura

Zostałem uprzedzony, niemal to samo chciałem napisać.
>> "sport jest demokratyczny, przemysl to sobie" - żenada - to jakby głosować o tym kto wygrał wyścig.
Raczej 50-60-tych. Niejednoznaczna charakterystyka głównego bohatera, z wyglądu faszysta a kolega "południowca". Do tego zamknięcie szantażem dziennikarskim a nie po prostu sądem. Cel uświęca środki. Ja również dostaję drgawek na słowo "socjalizm" - to działa jak wirus. Zaraza która zżerała od wschodu a teraz ciągnie z zachodu. Całe szczęście, że z socjalistycznego modelu szwedzkiego nie włączono wątku homosiowego - remakeu z pewnością będzie :))

>> jeśli LEWACTWEM jest NIE BYCIE IDIOTĄ znęcającym się nad innymi
>> i WYKORZYSTYWANIE swojej, powiedziałbym - wątpliwej

Lepiej niech lud pastwi się nad jednostką za pomocą ograniczania wolności własnej, politycznej (poprawność polityczna czyli nadużycie tolerancji) oraz gospodarcza. Polecam uwadze zmianę nazwiska samego reżysera - chyba chciał być jeszcze bardziej poprawny politycznie :))

P.S. Odbiegnę od filmu: podatki w eurosojuzie wliczająć tylko VAT i PIT/CIT to od 30%(Słowacja) 41%(Polska) do 75%(Skandynawia). W krajach rozwijających się 10-20% (nowe rynki, np Singapur, kiedyś Anglia), dawne monarchie to 1-10%. Idiotą jest ten, kto wierzy, że będzie miał to co zachód. Dzisiaj komisja EU już krzyczy, że wzrost w PL jest przekroczony o 1% (takie Niemcy mają 3x mniejszy niż PL), za chwilę go przystopuje, żeby w PL było równiej, znaczy nie było za dobrze, jakimś przekroczeniem CO2 czy innych wolności. Nie łudźmy się, jesteśmy takimi Meksykanami Kalifornii, Turkami Niemiec w EU! Hasła o równości są po to, by plebs w nie wierzył a export tanich Murzynów z PL trwał nadal. Cesarstwo Rzymskie też upadło przez socjalizm - dawano prawa pobijanym, w tym prawo do darmowego chleba. Tylko chleb sę skończył...

ocenił(a) film na 1
Morphi

Zgadzam się z przedmówcami, film jest śmieszny. Typowo polityczny, nie ma w sobie nic wielkiego oprócz manipulowania światem, czasem i bohaterami.

Był by dobry gdyby nie te lewackie mieszanie w głowach.

ocenił(a) film na 6
kakerot

Tak, istotnie: himmlerowski nauczyciel zachwycony rasa germańską to istny dowód "lewactwa" twórców filmu...

ocenił(a) film na 7
hauser

O ja pierdolę ludzie po co sie doszukujecie jakiś politycznych przesłanek.Film pokazuje normalną falę taka jaka istniała w wojsku za komunizmu, tyle że ta była ukazana w szkole,grupa osób (starszyzna)której siłą była trdycja wyssana z palca i terroryzowali słabszych.
Zakończenie takie jak w książce czyli inne nie mogło być i dobrze....
Film bardzo dobry chociażby z tego względu że piętnuje takie zachowanie, jeden miał jaja i pokazał że można się przeciwstawić grupie przydałoby się takich ludzi więcej na tym świecie!

ocenił(a) film na 7
aronn

A i jeszcze jedno ludzie zarzucają a to było takie a tamto takie (lewicowe),przecież film był na podstawie książki zrobiony w 80 procentach,a zatem wszystkie zarzalenia do autora książki.

ocenił(a) film na 9
Morphi

własnie elita tej szkoły prezentowała to przez Ciebie wspomniane pastwienie sie nad jednostką, czyli komunizm. bał się ktoś w komunie gazet? nie, bo gazety były ich. więc tu straszenie dziennikarzem było przejawem wolności, liberalizmu.
radze uważnie oglądać.

ocenił(a) film na 6
dzon

Aleś wymyślił... Kadra nauczycielska (z jednym wyjątkiem) nie miała żadnych sympatii lewicowych, nie wspominając już o komunistycznych. Ten szkolny układ (pokazany w filmie) był zbudowany na prawicowych, nie lewicowych wzorach. A reszta sie zgadza: dziennikarz jako przedstawiciel świat liberalnych wartości.