PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=11907}
6,9 5,2 tys. ocen
6,9 10 1 5157
6,0 18 krytyków
Zabriskie Point
powrót do forum filmu Zabriskie Point

niesamowity

ocenił(a) film na 10

Film bardzo realnie ukazuje Ameryke lat 60, podobala mi sie zwlaszcza poczatkowa scena dyskusji studenckiej, zrobiona zostala w ten sposob, ze wydawalo sie ze sa to zdjecia dokumentalne. Wlasnie zdjecia wtym filmie sa perfekcyjnie wykonane, kolory intensywne. film po prostu wbija w fotel!!!

użytkownik usunięty
Olenka

no dobry ale...
Prawie we wszystkim się z Tobą zgadzam ale czy aż tak jest niesamowity że wbija w fotel? no wiem "zawód: reporter" znacznie lepszy ale nadal to bardzo dobry film. No a zdjęcia - wszystko co napisałaś to prawda :) ta początkowa no fajnie nakręcona ale ta finałowa to absolutny dzieło sztuki.... nie wiem czy dzisiaj ktoś potrafiłby nakręcić coś takiego... no pewnie i by potrafił ale pewnie użyłby do tego cała kupę efektów specjalnych a po co? no i jeszcze koleżanka nie wspomniała o muzyce a ona genialnie pasuje do klimatu filmu... no i się jeszcze zastanawiam dlaczego krytycy zjechali ten film, naprawdę nie rozumiem....

Pytania mieszczucha
Tak. Film posiada specyficzny klimat (podobnie się czułem oglądając 'powiększenie') Z początku, jak to zauważyła Oleńka, mamy jakby do czynienia z dokumentalnym zapisem dyskusji studenckiej. Jednak z rozwojem wydarzeń to wrażenie realizmu stopniowo ulatnia się. Zagłębiamy się w oniryczną opowieść o buncie i poszukiwaniu prawdziwego uczucia. Ale czy w całej tej plastycznej sztuczności można mówić o prawdziwych uczuciach? A może nie powinienem łączyć plastyki otoczenia z sylwetkami bohaterów (chociaż wydaje mi się to nielogiczne)?

Czy mógłbyś podać więcej szczegółów odnośnie negatywnych opinii krytyków na ten film? Wtedy może zrozumiem trochę więcej oraz ostatecznie ustosunkowuje się do 'zabriskie point'.

jest niesamowity.. i wbija w fotel:) kiedyś nie podobała mi sie scena tam na tytułowym zabriskie point, ale teraz zmieniłem zdanie. natomiast zadne inne zakończenie filmu nie utkwiło mi w pamięci tak jak to. wątpię podobnie jak i ty, by ktoś zrobił coś takiego bez użycia efektów komputerowych:) ale jakież było moje zdziwienie gdy trafiłem w tv na teledysk fatboy slima pt GANGSTER TRIPPIN' - polecam poszukanie tego w necie wszystkim których własnie wbiło w fotel zakończenie dzieła antonioniego.

core

Przypomniałem sobie o tym komentarzu i pomyślałem, że zostawie tu linka do teledysku, o którym wspominałem.
http://youtube.com/watch?v=qgdknPfOfDI&search=gangster%20trippin%27 [youtube.com/watch?v=qgd...]
Oczywiscie nie ma porównania do tego, co zrobił Antonioni z domem na skale, ale i tak polecam do spojrzenia na sam wybuch, który zdaje sie byc zjawiskiem duzo bardziej finezyjnym niz to by się mogło wydawać.