To wręcz zmusiłem się do założenia kolejnego konta na filmwebie, bo o starych dawno już
zapomniałem..
KUŹWA..
>>Jeden ze statków w porcie nosi nazwę "The Venture". Tak samo nazywał się statek, który
przywiózł King Konga do Ameryki w 1933 roku.<< - nie jeden, tylko SS Venture, jedyny statek
który w ogóle pojawił się w całym filmie, ten w którym spał sobie reksio..
>>W powieści Michaela Crichtona Sarah Harding była córką Gerry'ego Hardinga - weterynarza,
który w pierwszej części zajmował się chorym Triceratopsem (w filmie Sarah jest zoologiem, a
nie paleontologiem - paleontolog, którego w książce jedzie ratować Ian Malcolm jest
mężczyzną i nazywa się Richard Levine).<< - pokażcie mi cytat wskazujący na to co tam jest
napisane. Okej, postać Levine'a się zgadza, ale nigdzie nie ma wzmianki o spokrewnieniu
Sary z Gerrym.
>>Początkowo film miał nosić tytuł "The Lost Island", jednak producenci nie chcieli, aby kojarzył
się z powieścią Arthura Conana Doyle'a.<< - producenci mieli na tym etapie produkcji niewiele
do powiedzenia, ponieważ to Michael Crichton, autor książki decydował o jej tytule i jedyne co
zrobił to skonsultował swój pomysł ze Stevenem co spotkało się z jego aprobatą.. można o tym
usłyszeć już w pierwszych sekundach "Making of The Lost World" i nie koniecznie trzeba
wysysać informacje z palca -,-