PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=122832}

Zaplątani

Tangled
2010
7,6 228 tys. ocen
7,6 10 1 227560
7,3 39 krytyków
Zaplątani
powrót do forum filmu Zaplątani

konkretnie chybiony dubbing - z całym szacunkiem dla Sthura ale już za dużo go w bajkach, reszta ekip dubbing'owej też się nie popisała, absolutnie przewidywalna fabuła, przesłodzony, przerysowany baśniowy świat w obrzydliwie cukierkowej animacji. Śmieszna? Śmieszna to jest tutaj ocena

ocenił(a) film na 9
MrsRider

Siedzę w tym.
Fanfiction publikowane w necie są rodzajem piractwa. KAŻDA postać wymyślona przez pisarza, poetę, reżysera itp. jest chroniona prawami autorskimi. Pani Rowling niejednokrotnie pozywała twórców fanfików za wykorzystanie stworzonych przez siebie postaci. Pod KAŻDYM fanfickiem umieszczanym w sieci należy napisać stosowną informację: "Nie posiadam praw autorskich do filmu/książki, nie wymyśliłam występujących tu postaci", inaczej ZAiKS może się przyczepić.
"Własne postacie tez tworzę, ale to raczej do szuflady" - szkoda :( Wolałabym przeczytać coś nowego zamiast śledzić losy postaci, które znam.

ocenił(a) film na 9
MrsRider

I jeszcze jedno: swojego czasu razem z paroma koleżankami nagrywałyśmy płytę fanowską z piosenkami z różnych filmów. Musiałyśmy zgłosić się do ZAiKSu i poinformować o tym, gdyż istniała możliwość, że ktoś wykorzysta nasze nagrania w komercyjnym celu. Nie masz pewności, ze ktoś nie wykorzysta Twoich tekstów.

ocenił(a) film na 7
indy90

sorry, ale to Ty zacząłeś pierwszy od głupków wyzywać

ocenił(a) film na 7
nautilia

To byłaś Ty.

ocenił(a) film na 9
comedy

Pomyłka. Nie ja zaczęłam, ale moderatorzy usunęli - na moją prośbę - wulgarną zaczepkę Tomcia Palucha. A tak na marginesie... Po co kontynuujesz temat, w którym nie brałeś/łaś udziału?

ocenił(a) film na 7
nautilia

myślisz, że Twoje bezpodstawne stwierdzenie, iż się ośmieszył nie poruszyło go? Piszę, gdyż wydaję mi się, że niektórzy tutaj sami nie wiedzą co piszą już, a z takich nieporozumień wychodzą niepotrzebne kłótnie (np. taka, która mnie tutaj ominęła)

ocenił(a) film na 9
comedy

"myślisz, że Twoje bezpodstawne stwierdzenie, iż się ośmieszył nie poruszyło go?" - dla ciebie było bezpodstawne, dla mnie - nie. Nie wiesz, co było w owym poście, zatem - powtarzam - nie powinieneś/nie powinnaś zabierać głosu na ten temat.
Dla mnie sprawa jest zamknięta.

comedy

Nie wie co pisze to tomcio pisząc że film był kiepski że miał absolutnie przewidywalną fabułę, przesłodzony, przerysowany baśniowy świat kurde podaj mi film animowany który nie ma przewidywalnego zakończenia czy albo baśniowego świata każda bajka do jasnej cholery ma baśniowy świat i przewidywalną fabułę żeby małe dziecko oglądając ten film zrozumiało go ... poza tym jak dla mnie Zaplątani nie mają aż takiej przewidywalnej znowu fabuły bo przesłania które ze sobą niesie te film jest ich tak wiele że małe dziecko nie zrozumie .... bo dla nas jego tytułową wypowiedź jest żałosna która w żaden sposób nie tłumaczy oceny filmu przez niego 6/10 ... nie sadzisz...

ocenił(a) film na 9
indy90

Ta ocena i wypowiedź Tomcia Palucha miała jedynie wyprowadzić ludzi z równowagi. Nie wniosła niczego, prócz obelg, poniżania i wyśmiewania innych przez Tomcia Palucha.

nautilia

właśnie to nie wiem po co ludzie jeszcze bronią takiego szajbusa jakim jest tomcio sam prowokował ludzi swoją głupią , bezsensowną nawet nie realną oceną bo ja jak bym oceniał filmy czy głównie bajki wychodząc z takiego założenia i sposobie oceniania jakim ocenił Zaplątanych Tomcio to żadna bajka nie miała by u mnie oceny powyżej 6/10 czy 5/10 ... bo baśniową scenerię i przewidywalną fabułę ma każda bajka no nie oszukujmy się... poza tym tomcio od początku prowokował ja wychodzę z tego założenia ja chłopakowi chciałem tylko uświadomić że jego usprawiedliwienie oceny jest głupie a nie chciałem go przekonać aby polubił Zaplątanych ...

ocenił(a) film na 9
indy90

Przyuważyłam, że mniej więcej w ten sposób zachowują się wielbiciele serialu Dr House. Są sarkastyczni, krytykanccy, bezczelni i najzwyczajniej w świecie chamscy. Nie wiem, czy wynika to z ogólnie panującej mody na tę postać - każdy "nie fan" jest passe, nie zna się na niczym i ogólnie nie ma nic mądrego do powiedzenia. Oczywiście wg serialu i fanowskiej mentalności.
Ja sama nie widzę nic ciekawego w tej bajeczce dla dorosłych a chamstwo spotykam na co dzień - choćby nawet na filmwebie. Nie muszę katować się nim jeszcze w tiwi.
Ale to tak na marginesie ;)

nautilia

Powiem tak Dr House to na pewno dobry serial ... śmieszą mnie niektóre teksty Housa ale nie podoba mi się to jaki ma charakter, jest samolubny ,przemądrzały, zadufany w sobie , nie liczy się z opiniami innych ... także mogę se obejrzeć Housa od czasu do czasu ale nie jestem fanem tego serialu bo jak mówiłem nie lubię ludzi o takim charakterze jak House czy tomcio paluch tacy ludzie mnie poprostu irytuja swoją głupota...

ocenił(a) film na 9
indy90

No przepraszam nie kategoryzujcie tak, uwielbiam Dr.House'a, ale nikogo nie obrażam, dlatego nie fajnie jest jak się rozpisujecie, że fandom tego serialu to chamy, samych Zaplątanych bardzo wysoko oceniam. Każdy niech lubi to co mu serce podpowiada, bo ludzie są inni i różnymi rzeczami się kierują ;)

ocenił(a) film na 9
AnitaBlake

Od każdej reguły jest chlubny wyjątek ;) Niestety ja spotykałam jedynie tych z ciemnej strony mocy ;)

ocenił(a) film na 9
AnitaBlake

Nie weszło edytowanie.
Jeśli swoim stwierdzeniem w jakiś sposób Cię uraziłam, to przepraszam :)

AnitaBlake

Potwierdza zdanie Indy90

AnitaBlake

Ale ja nie mówię że wszyscy ale większość ... i w żaden sposób nie mówię że ty do nich należysz ... tylko powiedz mi cz ty uważasz argument filmu Zaplątani oceny 6/10 tomaszadarwina tylko dlatego że ma niby przewidywalną fabułę i przesłodzony, przerysowany baśniowy świat nie jest idiotyczna bo ja jak bym oceniał bajki wychodząc z tego założenia co on to wszystkie bajki by miały oceny 6/10 bo każda bajka ma przewidywalną fabułę i baśniowy świat ... czyż nie? Bo ja uważam że tomaszdarwin się swoją wypowiedzią skompromitował ... bo to nie jest wypowiedź człowieka inteligentnego ani dojrzałego co najwyżej gówniarza z podstawówki...

AnitaBlake

Poza tym widzę że masz bardzo dobry gust filmowy:

Zaplątani9/10, Król Lew 10/10, JWS 10/10, Edward Nożycoręki 8/10

Bardzo dobrze to świadczy o twoim guście i mówię to w pozytywny sposób bo to są filmy które również cenię są bardzo dobre ale mimo wszystko dla mnie Zaplątani nr 1 ... i widzę że należysz że należysz akurat do tych dobrych wielbicieli dr Housa więc słowa powyżej ciebie ni dotyczą ... więc jeżeli to cię obraziło to sorki...

ocenił(a) film na 9
indy90

Dziękuje za miłe słowa ;) Ja się nie obrażam, po prostu nie lubię takiego podejścia na obóz dobry i zły. A Zaplątani przypominają mi klimatem stare produkcje Disney'a, tyle że z lepszą animacją. Mało jest teraz takich bajek, wszystko robi się na kopyto Epoki i Shreka, tyle że efekt gorszy.

AnitaBlake

I tu się zgadzam rzeczywiście w Zaplątanych widać starego dobrego Disney'a tylko z nowszą technologią moim zdaniem Zaplątani są najlepszym filmem animowanym jaki do tej pory widziałem ... a te inne bajki rzeczywiście są kręcone na podobieństwo Epoki i Shreka jak dla mnie Zaplątani są nr 1....:)))

ocenił(a) film na 9
indy90

A co do wypowiedzi Tomasza na temat filmu, to jego opinia, i ma prawo wyrazić swoje zdanie. Osobiście z niektórymi argumentami się nie zgdzam. Ale każdy inaczej różne rzeczy postrzega. Mi np. bardzo podobał się dubbing młodego Sthura jako Julka, widać, że zmienił trochę modulacje głosu, dzięki czemu brzmiał bardziej łobuzersko. Po za tym prawdziwe bajki dla dzieci w stylu starego Disneya, zawsze miały z góry ustalony pewien kanon fabularny. Ich głównymi odbiorcami są najcześciej ( ale nie tylko, bo i starsi mają sentyment ^^) mniejsze dzieciaczki których wytwórnia nie chcę straszyć śmiercią ulubionego bohatera. W Zaplątanych nawet po dźgnięciu nożem nie było widać krwi co jest celowym zabiegiem. Dzieci jeszcze się w życiu cierpienia naoglądają. Zaplątani mają za zadanie po prostu dostarczyć trochę rozrywki i pomóc się oderwać od szarej codzienności. I czy ja wiem czy bajka jest tak słodka ;) To prawda, że Roszpunka w blond włoskach i różowej kiecce przypomina o zgrozo Barbie, ale z charakteru to już nie specjalnie. Daleko jej do Kopciuszka czy Śnieżki, to kawał cwaniary. Element słodyczy mogą tez powodować piosenki utrzymane w konwencji musicalowej, co jest znowu powrotem do korzeni. choć nie każdy preferuje taką stylistykę.

AnitaBlake

W 100 % się z tobą zgadzam ... Zaplątani to film dla całej rodziny jest on zarówno dla dzieci jak i młodzieży i dorosłych ... ten film jest po prostu uroczy, zabawny i momentami wzruszający ... chociaż ma on też dużo przesłań ja np. znalazłem z 20 albo więcej więc ja uważam że rodzic wychodząc z kina powinien wypytać się dziecka czy zrozumiał ten film i w razie czego mu co nieco wyjaśnić , a jak widzę tomaszdarwin po prostu nie zrozumiał tego filmu skoro twierdzi że ma baśniową i przewidywalną fabułę kurde a jaka bajka nie ma ... więc uważam że usprawiedliwianie się jego dlaczego ocenił tak ten film jest głupie i dziecinne ... dla mnie Zaplątani są najlepszym filmem Disney'a i w ogóle filmem animowanym który wywarł na mnie niesamowite uczucia dlatego też pozostaje on moim nr 1....