PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6358}

Zawodowiec

Il Mercenario
1968
6,9 1,3 tys. ocen
6,9 10 1 1325
7,4 8 krytyków
Zawodowiec
powrót do forum filmu Zawodowiec

Przyjemna muzyczka, ale im dalej w las tym słabiej. Nieprzekonujące wątki, absurdalne zwroty akcji i nierealistyczne sceny. Praktycznie nic w tym filmie nie kupiłem. Nawet postacie na siłę takie. Brakuje klimatu a to w spaghetii westernach rzecz podstawowa.

Nie jest też tak, że brak pozytywów. Rzecz w tym, że w ostatecznym rozrachunku jest to film o rewolucji raczej i postawach wobec niej, a nie o facetach którzy przeżywają przygody na dzikim zachodzie. Jakiejś wielkiej walki charakterów tam nie ma. Napięcia też nie bardzo. No i znowu negatywy się posypały;/

Koniec końców film jakiś poziom tam ma, ale w porównaniu z Django, też Corbucciego, brakuje mu pod każdym względem.

4-5/10

None200

w dupie byłeś i gówno widziałeś. zacznij od porządnych westernów

ocenił(a) film na 5
h4r

:)

co mam dodać do listy "chcę obejrzeć"?

None200

:P
Dobry, zły i brzydki
Za garść dolarów
Za kilka dolarów więcej

ocenił(a) film na 5
h4r

Te już widziałem. Nie sposób porównać go z nimi bo to nie ten sam poziom. Filmy Leone to pierwsza liga. Corbucci to druga. Dlatego zestawienie z innym filmem reżysera wydaje się odpowiednie.

ocenił(a) film na 5
None200

Trochę już westernów widziałem i uważam, że Cobrucci w dwóch przypadkach również wszedł do pierwszej ligi własnie za sprawą Django i Człowieka Zwanego Ciszą :D Innym filmem który również moim zdaniem należy do pierwszej ligi jest Śmierć Jeździ Konną :D

ocenił(a) film na 9
None200

Jak dla mnie ten film ma ten klimat włoskich westernów, ma świetne charaktery (główny bohater jest genialnie zagrany) i nie jest przerysowany, na pewno nie tak jak Django. Są jednak różne gusta.