PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=474995}

Zbaw mnie ode złego

My Soul To Take
2010
5,0 12 tys. ocen
5,0 10 1 12175
2,9 7 krytyków
Zbaw mnie ode złego
powrót do forum filmu Zbaw mnie ode złego

W tych czasach ludzie przyjmują tylko horrory z egzorcyzmami, duchami i innymi demonami, a całkowicie zanikło uwielbienie dla takich slasherów. Mnie film się bardzo podobał, bo wiedziałem, że trzeba przymknąć oko na prostą fabułę. Nudzą mnie te wszystkie "Sinistry" itd, które wszyscy polecają. Nowi widzowie horroru są ograniczeni, bo nie potrafią się bawić różnymi gatunkami.

patryk14

Coś w tym jest, zamierzam obejrzeć ten film i mam nadzieje się nie rozczarować i od razu powiem jakie ja mam zdanie.

Myślę, że że horror niekiedy wymyka się z rąk samym twórcom filmów.
Robią jakieś "piły" i inne bezsensowne pokazywanie zadawanie bólu i po co to ?

Gatunek "Horror" zaczyna zmierzać w kierunku scenariusza nie opartego na wyszukanej opowieści podszytej nietypowym klimatem (Ring) i atmosferą (Silent Hill), lecz w kierunku scenariusza opartego albo na gwałtach albo nawiedzonej chatce w lesie z uwięzionymi wewnątrz gnojkami, którzy z braku innych zajęć uprawiają seks więc widz jest bombardowany na przemian wiadrami krwi i widokiem cycków z momentem kulminacyjnym w którym ktoś wychyla się zza kominka i robi "BUUUU!". No beznadziejne i żenujące te dzisiejsze tak zwane "horrory". Perfidna brutalność na ekranie nie jest straszna, lecz obrzydliwa, żenująca i beznadziejna. Pozdrawiam !

ocenił(a) film na 1
patryk14

Ten film nie zasługuje na ocenę 1/10 nawet. Największe gówno jakie widziałem... A lubię stare horrory na podstawie ksiazek stephena kinga

ocenił(a) film na 4
patryk14

No akurat tu sie nie zgodze. Horrory z lat 80 tych i 90 tych byly wlasnie bardziej o okultyzmach, duchach i nawiedzeniach. Po roku 2000 narodzily sie krwawe horrory w stylu pil, teksanskich masakr i innych i tych o nawiedzeniach bylo malo. Stad tesknota milosnikow hoororow do wlasnie filmow z tematyka duchow . W ostatnich latach nastapil powrot horrorow o tematyce religijnej w tle z czego ja sie bardzo ciesze. Niezbyt lubie krawe horrory. Nie strasza mnie jak jakis koles biega i zabija nozem, wydaje mi sie ze dzisiejsza mlodziez zna glownie krwawe horrory bo tych innych fajnych jest malo a i nudza w.w film mam dzis zamiar obejrzec bo lubie cravena.

użytkownik usunięty
oZeta

"Po roku 2000 narodzily sie krwawe horrory w stylu pil, teksanskich masakr i innych" - Bzdura, takie horrory już były wcześniej, tylko o nich nie słyszałaś najwidoczniej.

ocenił(a) film na 4

Po pierwsze- nie " bzdura" ,po drugie slyszalam i widzialam wiecej niz Ty. Jestem tego pewna.

użytkownik usunięty
oZeta

Czyli ile konkretnie?

ocenił(a) film na 4

Co ile konkretnie, o jaka sfere zycia pytasz??

użytkownik usunięty
oZeta

Ile masz obejrzanych horrorów?

ocenił(a) film na 4

Haha.. Naprawde mam to wiedziec?? Moze mialam liczyc?? Ty liczysz??? ... Nie wiem, ogladam horrory od jakis 28 lat . Ile ich obejrzalam? Pewnie pareset?

użytkownik usunięty
oZeta

Na profilu można posortować filmy według gatunku filmowego, nic prostszego i masz pokazane ile oceniłaś. Ponadto tym bardziej się dziwię, że palnęłaś taką głupotę z tymi krwawymi horrorami, skoro rzekomo od 28 lat je oglądasz.

ocenił(a) film na 4

Mozna posortowac. Mozna wszystko. Mozna te nie ocenic 3/4 filmow ktore sie widzialo bo: sie ich nie pamieta, bo sie nie chce itp. Nie uwazam zebym palnela jakakolwiek glupote.w latach 80 i 90 tych tez byly horrory w stylu piatek 13 go ale taki siet jak pily itd to nie bylo. Byly wtedy filmy bardziej ambitne i widz bardziej wymagajacy, nikogo nie zadowalal idiota w co drugim horrorze biegajacy z nozem albo siekiera.

użytkownik usunięty
oZeta

Oczywiście, że były krwawe horrory. Jakbyś chociaż słyszała o takich osobach jak Fulci lub Lenzi to byś to doskonale wiedziała, zmieniły się tylko efekty na bardziej realistyczne. Widać, że po prostu znasz tylko te najbardziej komercyjne horrory i nic poza tym.

ocenił(a) film na 4

Ale jestes màdrala..tak znam tylko te komercyjne a zmienily sie tylko efekty na bardziej " realistyczne" ... Dobra jestes :D

użytkownik usunięty
oZeta

Wiem, dzięki :) Wreszcie się w czymś zgadzamy.

ocenił(a) film na 4

Madrzyc to sie mozesz do kolezanek ze szkoly albo z podwôrka - w swoim wieku:D wytlumacze ci. Sluchaj , ja wiem ze byly horrory krwawe , ze byly filmy o mordercach,psychopatach itd. Pamietam efekty w tamtych filmach i bardzo mi sie podobaly. Dzisiejsze krwawe horrory kojarza mi sie z pila,hooboken hollow,hostel(fajny) , droga bez powrotu, , skazani na strach ,najscie i inne po prostu do mnie nie przemawiaja. Po prostu sa glupie i bez sensu i nie maja klimatu ktore tamte mialy. Liczy sie ilosc wylanej krwi i przewalonych flakow. Rozumiesz??? Czy nadal nie??

ocenił(a) film na 4
oZeta

A swoja droga przypomnialas mi Fulci'ego. O tak , bede miala co odswierzyc:D a jednak na cos sie przydalas:D

użytkownik usunięty
oZeta

Ja od początku wszystko doskonale rozumiem i każdy kto przeczyta ten temat również zrozumie, że te twoje 28 lat doświadczenia w horrorach to pic na wodę, bo nie posiadasz elementarnej wiedzy o nich. Wszelkie slashery, gore i snuffy nie mają mieć sensu, tylko mają szokować, krew i bebechy mają się wylewać z ekranu, taki jest urok tych podgatunków, może kiedyś zrozumiesz.

ocenił(a) film na 4

Mnie nie szokuja. Sa beznadziejne. Moze jak Ty dorosniesz tez cos zrozumiesz . Wybacz ale Ty nie bedziesz mi tu bredzic o picu na wode ani mojej elementarnej wiedzy. Chyba troche za daleko sie posuwasz ze swoimi stwierdzeniami dziewczyno

użytkownik usunięty
oZeta

Nic nie bredzę, stwierdzam fakt.

ocenił(a) film na 4

Fakty to ty sobie stwierdzaj juz napisalam ci gdzie

użytkownik usunięty
oZeta

Fakty o tobie będę tutaj stwierdzała, a nie moim koleżankom, co to za bezsens mi wciskasz.

ocenił(a) film na 4

Fakty o sobie ja znam sama i mojej wiedzy o horrorach rowniez, tobie natomiast za duzo sie wydaje.wiec powsciagnij sie troche od komentarzy i stwierdzania swoich faktow

użytkownik usunięty
oZeta

Podaj mi zatem jakieś perełki od 2010 roku do teraz, chętnie coś obejrzę co mnie ominęło. Ze 4-5 wystarczy.

ocenił(a) film na 4

Ja ogladam filmy te komercyjne i te nie komercyjne. Wole te nie komercyjne. I znam ich sporo nie tylko od 2010 roku. NatomiAst nie mam zamiaru niczego ci udowAdniac podajac ci tytuly.

użytkownik usunięty
oZeta

Nie chcę żebyś udowadniała, tylko coś poleciła mało znanego od 2010r.

ocenił(a) film na 4

Babadock,excision,bloody mary, w ciemnym domu nie sa to jakies powalajace filmy ale warte obejrzenia. Wiecej tytulow musiala bym sobie przypomniec , moze jeszcze dluga droga do domu. Zalezy czego szukasz w horrorach.jeden oczekuje strasznych potworow,inny klimatu ,dla jeszcze kogos innego jeden szczegol decyduje o jakosci filmu. Ja nie jestem mega znawczynia horrorow, ale fanká.lubie rozne jego gatunki ,nawet te krwawe ale musza mnie do siebie czyms przekonac nie tylko tona krwi i flakami

ocenił(a) film na 4
oZeta

Co do pioniera filmow krwistych z lat 80 tych bardziej wymienila bym Argento niz Fulci'ego.

użytkownik usunięty
oZeta

Z tych co wymieniłaś nie znam tylko tej "długiej drogi do domu", z którego roku to jest, bo nie mogę znaleźć?

ocenił(a) film na 4

Chyba 2012

użytkownik usunięty
oZeta

Niestety nie ma czegoś takiego, chyba że oryginalny tytuł nie ma nic wspólnego z polskim tłumaczeniem. Możesz link na fw podać?

ocenił(a) film na 4

Na fw nie ma tego filmu. Sa jakies inne z tym tytulem. Poza tym fm nie ma wielu horrorow w bazie szczegolnie tych starszych.

użytkownik usunięty
oZeta

Może być imdb, obojętnie.

ocenił(a) film na 4

Ogladalam go na plycie.

użytkownik usunięty
oZeta

Zatem fajnie, że polecasz coś, czego istnienia nawet nie możesz potwierdzić.

ocenił(a) film na 4

A co mnie to obchodzi ze nie ma na fw? To nie moj problem a twoj. Myslisz ze zanim ci napisalam tytuly o ktore prosilas to sprawdzalam dostepnosc w necie????? Dobrze ty sie czujesz?? Teraz mam ci jeszcze istnienia dowodzic?? :D zaraz moge ci napisac pare innych tytulow horrorow ktorych nie ma ani na fw ani nigdzie do obejrzenia i co z tego wzgledu napiszesz ze ich nie ma?? Wez ty sie ogarnij bo mi na nerwy dzialasz od wczoraj. Podziekuj ladnie ze znalazlam czas zeby jakiekolwiek ci podac , jak chcesz to dyskutuj z sensem, o filmie na przyklad a nie zasuwasz tu zagrywki..

ocenił(a) film na 4
oZeta

Poza tym nic ci nie polecam a odpowiedzialam grzecznie na twoja prosbe.

użytkownik usunięty
oZeta

"moge ci napisac pare innych tytulow horrorow ktorych nie ma ani na fw ani nigdzie do obejrzenia" - Bardzo chętnie je poznam, wymień te tytuły, których nie ma w bazie fw ani nigdzie.

ocenił(a) film na 4

Juz ci wczesniej napisalam. I jak sie odwdzieczasz?? Myslisz ze bede poswiecac czas dla jakiejs nawiedzonej malolaty co sie przyczepila i zaczepki szuka? Nie chce mi sie tego robic ale jest duzo takich filmow a ty " maniaczko" widac wiedze swoja czerpiesz z fw tylko i tylko takie znasz. Taka z ciebie maniaczka i znawczyni. Jak je ogladalam to cie pewnie na swiecie nie bylo . Jak szukasz dalszej zaczepki to zaraz sie moze zrobic nie milo. Zastanow sie czego chcesz.slowne przepychanki z gôwniara mnie nie interesuja.

użytkownik usunięty
oZeta

Napisałaś wyraźnie, że możesz mi wymienić jeszcze kilka innych tytułów horrorów, których tu nie ma i nigdzie, więc śmiało.

ocenił(a) film na 4

Nie chce mi sie. Nie zasluzylas. Jak juz ci wyzej napisalam- nie mam zamiaru ci nic udowadniac. Gdybys rozmawiala w innym tonie chetnie bym poswiecila czas,przypomniala sobie,poszukala itd. Twoj ton i twoja postawa skutecznie mnie zniechecila.

użytkownik usunięty
oZeta

Po prostu nie potrafisz. A to, że jesteś być może wiekowo starsza ode mnie i obejrzałaś jakiś mega znany horror jak mnie jeszcze nie było, nie zmienia faktu, że nie masz o nich bladego pojęcia.

ocenił(a) film na 4

Potrafie ale twoj ograniczony leb nie potrafi pojac ze nie jestes zadnym kompanem dla mnie rozmowy?? A pojecie mam o wiele wieksze od ciebie " maniaczko horrorow" . Malo jeszcze wiesz i malo widzialas no i malutko jeszcze rozumiesz. Jedyne co potrafisz to bredzic. Skonczysz juz i odpierd... sie w koncu? Idz pobaw sie lalkami albopoglebiaj swoja wiedze na temat horrorow i zycia. Bo jest zenujaca.

ocenił(a) film na 4
oZeta

A filmy o ktorych pisalam sa znane i ne znane. Nigdzie nie pisalam o " jednym megaznanym" - ciezko u ciebie z kumaniem i trybieniem:D

użytkownik usunięty
oZeta

Cały czas się wychwalasz jak to się znasz na horrorach, tylko że jakoś tego nie widać, nie udowodniłaś tego. A teksty typu 'nie muszę ci udowadniać' tylko potwierdzają to co napisałam.

ocenił(a) film na 4

Napisalam wczesniej ze nie jestem znawczynia a fanka.umknelo????? I napisze jeszcze raz. Nic ci nie musze udowadniac . A ty sobie dopowiedz ze to potwierdza co piszesz. Tylko w twojej glowie. Ile ty masz lat?? 12?? Co za dziecinny tok myslenia :D

użytkownik usunięty
oZeta

Fanka = osoba, która ma jakieś pojęcie na dany temat. Ty nie masz.

ocenił(a) film na 4

" maniaczka"- osoba ogarnieta jakas mysla,malo dojrzala, fanatyk ,oszolom, czesto cierpiaca na manie , odbierajaca zle rzeczywistosc, rownez worek na obrok.:D U mnie sie nie zgadza. U ciebie 100% . Straszny z ciebie oszolom z wybujalym ego. Daj sie leczyc dziolcho:D

użytkownik usunięty
oZeta

Tą definicję maniaczki to widać, że sobie wzięłaś ze swojej pustej główki. Ponadto widzę, że pomału wychodzi z ciebie buractwo, nie jestem zaskoczona :)

ocenił(a) film na 4

Napisal oszolom:D

użytkownik usunięty
oZeta

Dawaj tego więcej i więcej emotikonek i pytajników, bo za mało :)