W sumie film mi sie podobal, ale moim zdaniem w tresci nie ma pokrycia dla tak skadinad chwytliwego tytulu. Celowy zabieg? A moze nie chwycilem subtelnych alegorii?
O! Z pewnoscia znalazla by sie jeszcze trzecia i czwarta scena gdzies w srodku filmu. Problem w tym, ze zawsze wydawalo mi sie, ze tytul powinien nawiazywac do filmu jako calosci a nie pojedynczych jego scen. Inaczej taki np. 2001 Space Odyssey moglby nosic tytul: Very Early Landscapes ;)
Tytuł nie odnosi się do dwóch scen. Chodziło mi o to, że obie te sceny są niemal identyczne, czyli dla "prezesa" wszystko wróciło do stanu z początku filmu. Ma to kontrastować z tym, że jego decyzja o wynajęciu detektywa zapoczątkowała serie wydarzeń w życiu pozostałych bohaterów (lub przynajmniej miała na nie wpływ), przeważnie dość drastycznych wydarzen. Dla niego sytuacja wraca do punktu "zero", pomimo tego, ze tak wiele się wydarzyło. Moim zdaniem to ciekawy pomysł na tytuł
To moze w takim razie "Powrot do punktu zero" albo "Punkt zero"? ;) Mnie skolei chodzi o to, ze slowo 'zero' jest dosc pojemne (przynajmniej w kwestii interpretacji) i gdyby odniesc jego wymowe do calosci filmu to wydaje mi sie, ze tworzy sie w ten sposob dosc mylne wrazenie (zakladajac, ze Twoja interpretacja jest wlasciwa), np. takie, ze zycie niektorych bohaterow filmu nic nie znaczy albo owo zero odnosi sie do ich moralnosci etc. Sam film jest o tyle specyficzny, ze trudno znalezc w nim tego glownego bohatera, wiec i tytul powinien (?) odnosic sie do calego spectrum a nie tylko do jednego z nich, ktory w mniej badz bardziej przypadkowy sposob wplynal na zycie reszty. Natomiast samo "Zero" jest zdecydowanie mocniejszym i bardziej nosnym tytulem niz np. te, zartobliwie zaproponowane przeze mnie. Tyle, ze nadal uwazam, ze do tego filmu nie pasuje :)
Sugerowane przez Ciebie tytuły wydają mi się zbyt amerykańskie, dla widza z popcornem i colą, który nie jest w stanie się zastanowić nad tytułem.
A czy poza standardowymi aluzjami, ze ludzie dziela sie na takich co to 'sa w stanie i nie sa w stanie zastanowic sie nad tytulem' masz jeszcze jakies przemyslenia? Np. w ktorej grupie sam sie umieszczasz? ;p