Zero

2009
6,8 16 tys. ocen
6,8 10 1 16243
5,7 11 krytyków
Zero
powrót do forum filmu Zero

sporo wątków, aktorów, dość zgrabnie i zwiło przeplatanych, co jak podejrzewam zgrać to wszystko jak i wymyślić, nie było łatwo. Ale udało się.
Film ciekawie się ogląda, choć przyznać trzeba że widać wzorowanie się reżysera na innych filmach, a nawet pewne konwencje zapożyczone są z za oceanu.
tylko ten film czasem wręcz skrajnie negatywnym świetle stawia bohaterów. Wiadomo że o to chodzi głównie w tym filmie, by pokazać to że ktoś "zły "potrafi być czasem "dobry " i na odwód. Ale momentami poczułam popadanie w skrajność właśnie i takie napiętnowanie negatywnością.

użytkownik usunięty

dodam jeszcze że : sama reżyseria daje wrażenie wyuczonej. Momentami miałam wrażenie że Pan reżyser naoglądał się za dużo filmów. Reżyser powinien oglądać inne filmy, lecz stworzyć na tej wiedzy coś nowego, a nie posługiwać się zaobserwowanymi schematami.

użytkownik usunięty

Napiętnowanie negatywnością - właśnie tego określenia mi brakowało do opisania filmu. Być może warsztatowo niezly film, ale fabularnie mnie nie przekonał - nie zawsze widziałam prawidłowości w postepowaniu bohaterów i sens niektórych działań. I te czarne barwy, zdrady, pedofilia, prostytucja. Zbyt dużo i przedstawione w zbyt przytłaczający sposób.

ocenił(a) film na 6

Mi sie za to podoba Twoje rozroznienie, ktorego mi tez troche brakowalo - faktycznie, warsztatowo niezly, fabularnie nieprzekonywujacy. Jesli zas chodzi o zapozyczanie inwencji, to jest to w sumie czeste wlasnie w niezlych warsztatowych filmach. Gdzies musza zaczac, nabrac pewnosci siebie, aby potem cos (i siebie) samemu odkrywac i wkomponowywac w sztuke. A ze kino europejskie szczyci sie smutkiem, to i w ten desen latwo popasc... :)