PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10039040}
4,5 61 tys. ocen
4,5 10 1 60775
6,9 76 krytyków
Zielona granica
powrót do forum filmu Zielona granica

Wybierając sortowanie komentarzy pod filmem od najnowszych wpisów, pojawia mi się wpis użytkownika "Niepoprawny404", który zapytał 5 godzin temu, czy ma ktoś zrzut ekranu oceny społeczności, zanim została ona... ukryta? Usunięta? Pies wie co z tym zrobili, bo jak jestem na tym portalu od dekady, tak z tak absurdalną reakcją się jeszcze nigdy nie spotkałam. Wiele, wiele filmów od lat jest hejtowanych od góry do dołu, ale redakcja postanowiła zainterweniować dopiero w przypadku produkcji Holland... już odpuszczę sobie dodatkowy komentarz...

Natomiast tak, ja mam zrzut ekranu oceny społeczności, który wykonałam dzisiaj rano (jakbym przeczuła, co się święci XD ) i chętnie bym go wysłała do osoby, która o niego poprosiła, ale wpis... jest widoczny, ale niemożliwy do odtworzenia. Widać, że zyskał 8 odpowiedzi, widać też całą treść wpisu, w której nie ma nic niecenzuralnego, aby go blokować, a jednak po kliknięciu otrzymujemy komunikat "Strona przestała istnieć". A z resztą, skopiowałam odnośnik, sami Państwo zobaczcie:

https://www.filmweb.pl/film/Zielona+granica-2023-10039040/discussion/Ma+kto%C5%9 B+screena+jak+by%C5%82a+ocena+spo%C5%82eczno%C5%9Bci+xD,3372612

Od kilku lat nie zdarzyło mi się założyć tu nowego tematu, ale tym zjawiskiem jestem tak zaskoczona, że nie mogłam sobie tego odmówić. Może ktoś z Filmwebu też się tu wypowie i wyjaśni, skąd ta ochrona filmu Holland? O co w tym wszystkim chodzi? Czy jest to pierwszy raz, kiedy większość osób ocenia film negatywnie? Chyba temu służy skala ocen od 1 do 10, aby z niej korzystać według własnych, SUBIEKTYWNYCH odczuć wobec danej produkcji. Nikt nigdy nie rozliczał użytkowników o to czy oglądali cały film. Po prostu każdy mógł wstawić dowolną ocenę pod każdym tytułem bez dodatkowego tłumaczenia się. Ale tym razem widzę, że wprowadzono tu jakiś stan wyjątkowy, przy czym oceny "krytyków" oczywiście zostały. No tak, w sumie po co ma się wypowiadać każdy użytkownik z osobna, skoro 7 wybranych osób może to zrobić za nich. Bardzo jest mi przykro, że portal, który od 10 lat regularnie odwiedzam nagle rozpoczyna taką wojnę z użytkownikami zabierając im nie tyle nawet wolność do wypowiedzi, co po prostu wolność do wystawienia cyferki pod filmem... skomentuję to wszystko klasycznym "XD" bo wyraża więcej niż 1000 słów.

ocenił(a) film na 1
Lukasz641

Czy do wystawienia oceny bądź komentarza będzie potrzebny certyfikat obejrzenia filmu? I każdy niepoprawny komentarz, każda niska ocena, będą kasowane?

Artur_Bogucki

Pytasz serio czy oceny, które są ewidentne fałszywe bo nikt jeszcze filmu nie widział powinny być kasowane? Xd

ocenił(a) film na 1
Lukasz641

Ojej faszystowskie oceny bo Polacy nie chcą by ich opluwano? A obrażanie SG i przeinaczanie faktów to już nie było fałszywe co?

mrkracy

„Faszystowskie xddd fajnie bo ja nic o faszyzmie nie pisałem, o Straży Granicznej tez nie. Uderz w stół, a nożyce sie odezwaxd

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 1
Lukasz641

Przeciez dokladnie wiemy co chciales napisac i w co uderzy. Spadaj z tego portalu, to strona dla kinomanow a nie slugusow szczujni z dwudniowym kontem.

Donarek

To chyba miał być komentarz do kogoś innego.

ocenił(a) film na 1
Lukasz641

Ten film to antyrządowy a przede wszystkim antypolski paszkwil.

ocenił(a) film na 9
inzynier6pl

raczej anty twoj. moja polskosc nie zostala urazona.

daniel_t_filmweb

Nie można urazić czegoś, czego się nie ma.

ocenił(a) film na 1
daniel_t_filmweb

Nie może być urażone coś, czego nie ma. Podstawowa logika...

ocenił(a) film na 9
ryszard_wojna

naprawdę myślisz , ze mozesz o tym decydowac? jedyne co potrafisz to anonimowo skomlec w internecie. wykształc sie, zdobądx elitarny zawód, zarób pieniądze, plac podatki, angażuj w pomoc potrzebującym. wtedy dowiedziesz swojej polskosci. bo narazie pokazujesz kompleks polaczka a nie polskosc. a jak juz to osiagniesz, to zaden film cie nie obrazi. zapewniam.

daniel_t_filmweb

"jedyne co potrafisz to anonimowo skomlec w internecie"
Napisał anonimowy koleś z konta założonego 2 dni wcześniej:D

ocenił(a) film na 1
Nabongodonozor

1/10 to i tak dobra ocena.

ocenił(a) film na 1
Atavos

Najlepsze to są oceny krytyków, którzy boją się tych swoich lewackich mocodawców, bardziej niż oligarchowie putuna. HAHAHA Lewicowe wolne media - to oksymoron!

ocenił(a) film na 1
Covenant

Dokladnie , Hahahahaha

ocenił(a) film na 1
Atavos

:-)))

inzynier6pl

Spieprzaj dziadu

ocenił(a) film na 1
Lukasz641

Dlaczego pan tak broni cenzury i mówi ludziom, kiedy mogą coś robić/oceniać, a kiedy im nie wolno? Nie żyjemy w żadnym reżimie, by prosić o zgodę, na to by móc się wypowiedzieć. Rozumiem, że jest pan po stronie "zwolenników", a nie "przeciwników" migracji stąd ta pana walka w tym właśnie temacie i obrażanie ludzi mających odmienne opinie od pańskich, ludzi który przesłanie filmu (nawet bez jego oglądania, a jedynie po wypowiedziach twórczyni znane) nie podoba się. Jednak nie na tym polega wolność, że zwolennicy czegoś mówią przeciwnikom, kiedy ci mogą się wypowiedzieć i ocenić. Pytanie o certyfikat oglądnięcia filmu przed wystawieniem oceny dla tego jednego tylko 'dzieła' to bardzo trafna ironia, patrząc jak pracownicy tego portalu zareagowali paniką, zdradzając przy okazji swoje poglądy polityczne, po zapoznaniu się z oceną tej propagandowej, kłamliwej, antypolskiej produkcji, i krytyką. Krytyką ludzi, a nie żadnych jakbyś pan chciał trolli. Reasumując: czasy uciszania i cenzurowania już były, minęły i niech pan i pańska opcja ideologiczna ich nie przywraca.

piotrek486

Nie wierze w to co czytam xd „rozumiem, ze jest pan po stronie zwolenników migracji”, „pańska opcja ideologiczna ich nie przywraca”xdddd No to złe pan rozumie, co trzeba mieć w głowie by przypisywać komuś poglądy na temat migracji i opcje ideologiczna na podstawie stwierdzenia oczywistego jeszcze kilka lat temu dla każdego przeciętnego człowieka faktu, ze żeby wypowiadać się na jakiś temat trzeba coś o nim wiedzieć, a żeby wypowiadać się na temat jakiegokolwiek filmu trzeba wykonać minimum pracy i go obejrzeć. Nazywa sie to rozumem. No ale przecież w dzisiejszych czasach nie trzeba wstydzić sie niewiedzy , można być z niej dumnym, a Grażyna z warzywniaka uważa, ze jest równa lekarzowi i wypisuje w internetach, ze szczepionki powodują autyzm, No bo przecież jak pan niosła „noe potrzeba zgody by sie wypowiedzieć”. „walka w tym temacie i obrażanie ludzi mających odmienne opinie od pańskich , ludzi których przesłanie ( nawet bez jego oglądania a jedynie po wypowiedziach tworczyni znane)”xdd Ktoś kto nie oglądał filmu ( jakiegokolwiek) nie ma na jego temat opinii, żeby ja miał musiałby go najpierw obejrzeć, proste? Nie mogłem wiec obrażać kogoś za opinie wiec proszę mi nie pisac takich insynuacji, o jakiejś walce bo to bardzo zabawne.. Jedyne wiec czego bronię to zwykłego logiczne ego myślenia: jak chce sie coś oceniać to trzeba to zobaczyć o już. Nie zapraszam do dyskusji bo nie ma o czym.

Lukasz641

A sam film to mi tak trochę wisi, ale oburzenie na niego przed premiera jest przezabawne.

ocenił(a) film na 9
Lukasz641

cieżko dzisiaj o mądrą refleksję. gratuluje. niestety w prostej rzeczywistosci prostych ludzi nie jest to w cenie.

ocenił(a) film na 1
daniel_t_filmweb

Najwyraźniej, u pana w cenie jest wchodzenie w dupę.

ocenił(a) film na 9
piotrek486

naprawdę myślisz , ze mozesz o tym decydowac? jedyne co potrafisz to anonimowo skomlec w internecie. wykształc sie, zdobądx elitarny zawód, zarób pieniądze, plac podatki, angażuj w pomoc potrzebującym. wtedy dowiedziesz swojej polskosci. bo narazie pokazujesz kompleks polaczka a nie polskosc. a jak juz to osiagniesz, to zaden film cie nie obrazi. zapewniam.

ocenił(a) film na 1
daniel_t_filmweb

Ktoś kto używa zwrotu "polaczek" udowadnia jedynie, że ma olbrzymie kompleksy na punkcie swojej narodowości. Nie dziwi mnie wiec, że ten kłamliwy, antypolski paszkwil pana nie obraża. Tak jest gdy ludziom brakuje godności i przyzwoitości. Zegnam, nie chce panu przeszkadzać w pana 'błyskotliwym' dupowłażeniu ludziom plującym i oczerniającym Polskę, co pan zapewne odbiera za przejaw najgłębszego patriotyzmu.

ocenił(a) film na 9
piotrek486

trzeba odroznic polaczka od Polaka. ten pierwszy to zakompleksiony neopatriota, ktory uważa ze patrotyzm to machanie flagą, tożsamośc poglądow , religii i narzucanie innym swojego rozumienia sztuki, filmu , rzeczywistosci. to taki gomułka , ktory za wielkiego patriotę sie mial i chcial odrąbywać rękę podniesioną na Polskę (ale taką jaką on chcial ją widziec). Polak to ten kto dba o rozwoj swojego kraju, ma w nim pozycje, dobrze sie czuje w każdym otoczeniu i nie mowi innym co ich obraza a co nie. jego trudno obrazic bo zna swoją wartość. zalecam osiągnąć cos w zyciu, to latwiej bedzie dostrzec róznicę.

daniel_t_filmweb

"Polak to ten kto dba o rozwoj swojego kraju, ma w nim pozycje, dobrze sie czuje w każdym otoczeniu i nie mowi innym co ich obraza a co nie. jego trudno obrazic bo zna swoją wartość."
Sugerujesz, że większość wiecznie na coś/kogoś obrażonych lewaków, którzy chcą każdemu, kto z nimi się nie zgadza, zamykać usta, narzucając innym co mają myśleć, czuć i robić, to nie są Polacy, tylko "polaczki"?
Hm, ciekawa koncepcja.

ocenił(a) film na 9
Nabongodonozor

jesli tak sie zachowują to sa to polaczki. lewicowe czy prawicpwe. tyle ze to prawica nie toleruje maksymy " robta co chceta". nie lewica. no i liberalizm stoi w kolizji z prawicpwymi zalozeniami. wiec nie wiem kto tu chce kogo kneblowac i ograniczac.

daniel_t_filmweb

"jedyne co potrafisz to anonimowo skomlec w internecie"
Napisał anonimowy koleś z konta założonego 2 dni wcześniej:D

ocenił(a) film na 9
Nabongodonozor

nikogo nie opluwam. nikomu nic nie przypisuje, nie skomle. sprzeciwiam sie klamliwym twierdzeniom ze film obraza polakow. mnie nie obraza. a licytowanie sie na polskosc to wlasnie jest polaczkowatosc.

daniel_t_filmweb

Nie, ale robisz coś, co sam komuś zarzucasz - to się nazywa hipokryzja (czy tam podwójne standardy, jak kto woli).

piotrek486

Bredzisz trolu, ciekawe czy za darmo

vigilans

Napisał ktoś, kto w kilkanaście minut spłodził tutaj ponad 20 trollerskich postów...

Lukasz641

Pan się uparcie upiera, że filmu nikt jeszcze nie widział, podczas gdy światową premierę miał 10 dni temu.

ocenił(a) film na 1
Lukasz641

Wystarczy znać obsadę i zobaczyć zwiastun oraz poczytać recenzje osób które widziały film. To jest antypolski gniot.

gawrion

Recenzje mówią właśnie coś zupełnie innego, wiec o czym piszesz.

ocenił(a) film na 1
Lukasz641

O tym, że ten film to antyrządowy a przede wszystkim antypolski paszkwil.

ocenił(a) film na 1
Lukasz641

gdyby można tu było wklejać zdjęcia to bym ci wkleił modelową rodzinę z tego gniota i modelową "rodzinę" z granicy. Może obrazkowo byś zrozumiał na czym polega kłamliwość i propagandowość tego gniota...

gawrion

Następny co nie umie czytać. Tak ciężko Ci zrozumieć, ze mnie w ogóle ten film nie obchodzi??? Ani jego autorka? Ale ocenianie filmu przed premiera jest śmieszne .

ocenił(a) film na 1
Lukasz641

W ogóle Cię film nie obchodzi, ale komentujesz na jego dedykowanym forum. Piękny gwałt na logice.

gawrion

Ktoś ci narobił pod beret

vigilans

Na razie to ty tu się wypróżniasz do dobrych kilkunastu minut i skończyć nie możesz.
Czyżbyś miał jakąś bolesną obstrukcję?

ocenił(a) film na 1
Nabongodonozor

zgłoś komentarz ;) Szkoda dyskutować na takim poziomie.

ocenił(a) film na 2
Lukasz641

Owszem, ale pani Holland całkiem świadomie na taki hejt sobie zasłużyła. Swoimi licznymi "niestosownymi" wypowiedziami. Nazwałbym to raczej bojkotem "twórczości" pani Holland - i takie jest prawo każdego człowieka w wolnym świecie. Twórcy zawsze mają wybór i jeśli kolejny raz robią filmy polityczne i antypolskie (w jej przypadku zawsze wykorzystujące polską narodowość jako przykład zła), no to na pewno liczą się z takimi reakcjami. Moim zdaniem jest to "twórczość" zamierzona i celująca dokładnie w zapotrzebowanie sponsorów tego typu filmów. Zawsze można zrobić film uniwersalny na tematy humanitarne. Albo wybrać Izrael jako dużo lepszy przykład brutalnego traktowania ludzi na granicach, czy w ogóle ludzi... Jej zawsze solą w oku są Polacy.

mordachamordasinski

Z trailera już da się wywnioskować, że Polska i jej służby są demonizowane przez reżyserkę - co jest strzałem w kolano bo przytłaczająca większość Polaków jest dumna z działań naszych służb na granicy.
Bardzo przyjemne jest to, że osiągnęła - PRZEDPREMIEROWO nawet - skutek odwrotny do zamierzonego :)

Fryzomaniak

Nie zdążyłam Panu odpowiedzieć, ale czytając tę długą wypowiedź którą Pan tutaj umieścił aż miałam gęsią skórkę. I tak jak Pan w niej wspomniał: te niskie oceny, cała ta sytuacja (mimo dalszych podziałów wśród ludzi) jednak daje choć odrobinę nadziei i dumy. Pięknie to było napisane! Sama, czysta prawda i treść tej wiadomości powinna być widoczna dla wszystkich! Ale teraz widzę, że tej wiadomości nie ma... czy usunięcie jej było Pana decyzją, czy też Filmweb tak nisko upadł, by nawet takie wypowiedzi usuwać... ? :(

Fryzomaniak

Jednak przepraszam, nie wgrała mi się za pierwszym razem druga strona wpisów, a Pana komentarz teraz na nią przeskoczył... wiadomość dalej jest widoczna i mam nadzieję, że dotrze do jak największej ilości osób. Zgadzam się z absolutnie z każdym Pana słowem! I dodam od siebie, że zobaczyłam zwiastun tego właśnie "dzieła" już jakiś czas temu - na kanale kina Helios. Wówczas były tam jeszcze widoczne komentarze, a obecnie możliwość komentowania została zablokowana. Aż nie wiem co o tym myśleć, ponieważ przeglądałam wspomniane komentarze dość dokładnie i niemal każdy był podziękowaniem w stronę Wojska Polskiego i Polskiej Straży Granicznej. Sekcja komentarzy była zdominowana przez emotikony serc i biało-czerwonych flag. Nie było tam hejtu na film Holland. Osoby piszące komentarze w ogólnie nie wypowiadały się na jego temat, lecz zwracały uwagę na to, jakie mamy szczęście, że Tacy Ludzie nas ochraniają. Że dzięki nim, Polska dalej jest Polską. Komentarze przepełniała duma, z bycia Polakiem... i zostały one usunięte i zablokowane. Nie wiem już naprawdę, co w tej sytuacji powiedzieć. Ręce opadają...