PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10039040}
4,5 61 tys. ocen
4,5 10 1 61351
7,0 60 krytyków
Zielona granica
powrót do forum filmu Zielona granica

Wybierając sortowanie komentarzy pod filmem od najnowszych wpisów, pojawia mi się wpis użytkownika "Niepoprawny404", który zapytał 5 godzin temu, czy ma ktoś zrzut ekranu oceny społeczności, zanim została ona... ukryta? Usunięta? Pies wie co z tym zrobili, bo jak jestem na tym portalu od dekady, tak z tak absurdalną reakcją się jeszcze nigdy nie spotkałam. Wiele, wiele filmów od lat jest hejtowanych od góry do dołu, ale redakcja postanowiła zainterweniować dopiero w przypadku produkcji Holland... już odpuszczę sobie dodatkowy komentarz...

Natomiast tak, ja mam zrzut ekranu oceny społeczności, który wykonałam dzisiaj rano (jakbym przeczuła, co się święci XD ) i chętnie bym go wysłała do osoby, która o niego poprosiła, ale wpis... jest widoczny, ale niemożliwy do odtworzenia. Widać, że zyskał 8 odpowiedzi, widać też całą treść wpisu, w której nie ma nic niecenzuralnego, aby go blokować, a jednak po kliknięciu otrzymujemy komunikat "Strona przestała istnieć". A z resztą, skopiowałam odnośnik, sami Państwo zobaczcie:

https://www.filmweb.pl/film/Zielona+granica-2023-10039040/discussion/Ma+kto%C5%9 B+screena+jak+by%C5%82a+ocena+spo%C5%82eczno%C5%9Bci+xD,3372612

Od kilku lat nie zdarzyło mi się założyć tu nowego tematu, ale tym zjawiskiem jestem tak zaskoczona, że nie mogłam sobie tego odmówić. Może ktoś z Filmwebu też się tu wypowie i wyjaśni, skąd ta ochrona filmu Holland? O co w tym wszystkim chodzi? Czy jest to pierwszy raz, kiedy większość osób ocenia film negatywnie? Chyba temu służy skala ocen od 1 do 10, aby z niej korzystać według własnych, SUBIEKTYWNYCH odczuć wobec danej produkcji. Nikt nigdy nie rozliczał użytkowników o to czy oglądali cały film. Po prostu każdy mógł wstawić dowolną ocenę pod każdym tytułem bez dodatkowego tłumaczenia się. Ale tym razem widzę, że wprowadzono tu jakiś stan wyjątkowy, przy czym oceny "krytyków" oczywiście zostały. No tak, w sumie po co ma się wypowiadać każdy użytkownik z osobna, skoro 7 wybranych osób może to zrobić za nich. Bardzo jest mi przykro, że portal, który od 10 lat regularnie odwiedzam nagle rozpoczyna taką wojnę z użytkownikami zabierając im nie tyle nawet wolność do wypowiedzi, co po prostu wolność do wystawienia cyferki pod filmem... skomentuję to wszystko klasycznym "XD" bo wyraża więcej niż 1000 słów.

Anastazja315

Dziękuję za miłe słowa :) I też widzę właśnie że oceny i komentarze są cenzurowane - czyżbyśmy wracali do czasów komuny?

Jest jeszcze jedna rzecz, którą zauważyłem po trailerze - motyw funkcjonariusza straży granicznej, który spodziewa się dziecka wraz ze swoją partnerką. Robienie z niego rozerwanego psychicznie człowieka, który nienawidzi tego co robi, kłóci się z partnerką, przechodzi jakieś załamania nerwowe a praca niszczy mu życie.
I co to ma być? Jakaś marna płytka psychologiczna próba ataku na tych funkcjonariuszy? Wymuszenie u nich wątpliwości? Wsadzenie jakże już przemielionego tysiące razy dramatu polaka do filmu? Poziom wręcz żałosny ze strony reżyserki.

Oni tam pracują w ciągłym stresie, w naprawdę trudnych warunkach, muszą być opanowani pomimo prowokacji takich jak strzały z broni palnej, gdzie jeden błąd może doprowadzić do naprawdę srogich konsekwencji. I wszyscy to wiedzą i rozumieją, stąd wręcz nienawiść do tego filmu.

O ile nie jestem zwolennikiem żadnej strony politycznej i nie lubię nawet wchodzić w politykę, tak tutaj muszę wręcz przyznać, że reżyserka zachowuje się anty-polsko i działa jawnie na szkodę nas wszystkich.

Podziwiam też ignorancję młodych osób, które rzeczywistość odbierają z ekranu telefonu/komputera i wydaje im się że to my tam jesteśmy niehumanitarni. A to nie prawda - jedynymi niehumanitarnymi są sąsiedzi z naszej prawej strony, my robimy to co powinniśmy i do czego mamy pełne prawo. Ciekawe co by te osoby mówiły kilkadziesiąt lat temu, kiedy do przekraczających granicę w nielegalny sposób się po prostu strzelało. I nadal istnieje taka możliwość, ale jak już wcześniej wspomniałem - funkcjonariusze na graniczy trzymają rękę na pulsie i wbrew pozorom zachowują się jak najbardziej humanitarnie.

Przepraszam za nawał tekstu ale takie sytuacje sprawiają, że się we mnie gotuje. Ten film jak i sama jego twórczyni zasługują na jakieś konsekwencje prawne a już przynajmniej są obrzydliwe i uwłaczające, zarówno dla funkcjonariuszy jak i nas samych i naszego kraju.

ocenił(a) film na 5
Fryzomaniak

Dlaczego nie rozumiecie, że to nie jest dokument ani reklama Rzeczpospolitej, a fabularna (czyt. fikcyjna) wypowiedź artystyczno-polityczna w formie filmowej?
Czytając komentarze tu i wszędzie "gęsią skórę" można mieć ze zgrozy ile nienawiści i fanatyzmu jest w tym narodzie...

Seecue

Widzę że przyswajanie zbyt dużej ilości informacji nie przychodzi niektórym zbyt dobrze, więc napiszę Ci wprost:

- plują Ci w twarz a Ty udajesz że pada deszcz.

I to jest główny powód niechęci do tego filmu i jego twórcy. A raczej "fabularnej wypowiedzi artystyczno-politycznej" (co to za bełkot?).
A i "fabuła" to nie synonim słowa "fikcja".

Nienawiść występuje tutaj jedynie ze strony twórcy filmu do tego kraju, ludzi i służb w nim pracujących. Reszta to po prostu reakcja.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Seecue

Po prostu zostałeś łatwo zgaszony bo popisałeś bzdury :)

mordachamordasinski

Zgadzam się z każdym Pana słowem. Doskonałe podsumowanie!

mordachamordasinski

O Izraelu film nakręci sobie izraelski filmowiec

ocenił(a) film na 1
Lukasz641

Film jest polityczny, sytuacja wokół niego jest polityczna, a redakcja broniąc go zajęła polityczne stanowisko.

użytkownik usunięty
Lukasz641

a skąd wiesz kto ten film widział a kto nie widział-i skąd Filmweb o tym wie?

Lukasz641

"Smoleńsk" nie był?

ocenił(a) film na 1
Lukasz641

Nie widziałem też "Heimkehr" (pol. Powrót do ojczyzny) – niemiecki nazistowski film propagandowy z 1941, kłamliwie przedstawiający losy niemieckiej mniejszości narodowej w Polsce w 1939 roku. W filmie wzięli udział polscy aktorzy. I też bym wystawił 1/10 :D

ocenił(a) film na 5
Lukasz641

Filmweb powinien JUŻ DAWNO uniemożliwić ocenianie filmów przed premierą. Mam nadzieję, że to nie wyjątek o podłożu politycznym, a nowa zdrowa zasada.

Lukasz641

Rzeczywiście to bardzo skomplikowane, aby przewidzieć w jakim świetle córka czerwonoarmisji przedstawi Polskę? A przeciętnie rozgarnięty człowie, który jest w stanie to przewidzieć to przecież trol. No bo jak śmie nie być debilem i nie cieszyć się z tego, że go opluwają... no przecież powinien, bo wówczas takim córkom czerwonoarmistów ubeków śbków i innych podobnych żyło by się znacznie lepiej.

JustynaGS

Jak chcesz kogoś nazwać trollem to najpierw sprawdź jak to słowo się pisze.

Lukasz641

Rozumiem, że to jedyny argument w tej dyskusji na jaki byłeś w stanie się zdobyć? Czyli innych brak - świetnie :-)

JustynaGS

Ty tak masz narąbane we łbie od urodzenia?

vigilans

Rozumiem, że tak jak przedmówca brakuje Ci jakichkolwiek argumentów merytorycznych i pozostają Ci tylko argumenty ad personam, które świadczą wyłącznie o Tobie.

ocenił(a) film na 1
Lukasz641

tylko ze premiera swiatowa byla 5 wrzesnia a sam film juz mam na dysku, wiec nie wiem co ty gadasz o tym ze ktos nie mogl go zobaczyc i ocenic, rozumiem ze tak samo jak filmweb wiesz kto go obejrzal a kto nie. Film jest zalosny i propagandowy, uderzajacy w polakow i sluzby

ocenił(a) film na 1
Lukasz641

A skąd wiesz, że nie widziały? Ja widziałem na festiwalu i oceniłem to prokremlowskie gOwno. Tak samo oceniano książki Ziemkiewicza i oskarżano o antysemityzm. Gdzie byłes wtedy? Oczy szeroko zamknięte. Lekarstwo pseudoliberałom; ich własne nigdy nie zasmakuje. Ty za to zagłosujesz na platformę nie widząc ich programu, bo im program jest nie potrzebny, tylko 8 gniazd i św.JoannaD'arc kochanka od Tuska i aborcji. Kto wspiera tę antypolska bandę, to niech wie, że na Kremlu otwiera się szampan. Łukaszenka i Putin się cieszą. Cóż trzeba będzie olać filmweb za politykę zakłamywania rzeczywistości, bo to był wyraźy bunty społeczny, przeciwko pseudoelitom, właściwie uzurpatorom. Tak samo jak to, że Tusk z Pawlakiem i jego Polityka nie tylko kazała dawać darowizny Gazpromowi (1,5mld PLN)ale płacić Polakom za najdroższy gaz w Europie. Co przełożyło się na finasowanie Rosyjskiej agresji. Tak samo mądre jak zlikwidowanie PZL Wola i zaoranie produkcji Polskich silników czołgowych, gdzie zniknęła nie tylko fabryka ale i plany budowy silnika oraz zniszczono matryce do odlewu silników czołgowych. W tym maczał Place ten sam Ministerek od Tuska, który pilnował trawę dookoła elektrowni atomowej, która nigdy niepowstała a służyła wydzielaniu ekstra pensji. Prawda jest taka, ze widać, kto dziś jest Polakiem, a kto wolałby mówić w obcym języku byleby mu zapłacili. Już niedługo wybory i będziecie znów płakać, jak to wam ciemny lud wybiera władzę.

Rafal_Czarlinski

Atypolska banda PiS rujnuje i okrada Polskę udając, że nią rządzi

ocenił(a) film na 1
vigilans

A gdzie się podziały silniki czołgowe z Pzl Wola? Matryce uszkodzono, plany zniszczono. Sam zakład zaorano, by dewoloper zabrał za grosz teren. Kto tu jest antypolski, tam kto liże 4litery Putinowi i rozwala potencjał zbrojny Polski, czy ktoś kto jest dobrym gospodarzem i buduje potencjał... Musiałbyś mieć polskie serce, żeby myśleć po Polsku.

Rafal_Czarlinski

Wyborca PiS dla kasy zrobi wszystko

ocenił(a) film na 1
vigilans

Nie jesteś złym człowiekiem, tylko bardzo zagubionym i trzeba cie bronić przed samym sobą. Marzyłeś o tym, żeby mieć, to co Niemcy i żyć na tym samym poziomie, żeby był Kinder geld i u nas... A teraz źli ludzie wlali Ci nienawiść do serca.

Lukasz641

Powiadasz? No to dziwne, że taki stan rzeczy redakcji portalu dotychczas nie przeszkadzał. Nagle się połapali przy okazji tego filmu?

Lukasz641

A czemu można ten film w ogóle oceniać przed premierą??

kiran

Bo dziś jest polska premiera kinowa?

ocenił(a) film na 1
Lukasz641

Wiesz co, Jak tak mam, ze wystarcza mi czasami fragmenty i wiem , ze Film jest gniotem. No , ale to trzeba sie znac na filmach i kinie. Poza tym kilka scen, w ktorych ewidentnie i bezczelnie Polska i Polacy sa obrazani, mi wystarczy , aby tego antypolskiego gowna nie ogladac i nie dac zarobic tej szmacie Holland ani zlotowki.

ocenił(a) film na 1
Lukasz641

Pytanie skąd taka wysoka nota u krytyków skoro nie widzieli filmu? Czyżby to nie to samo tylko w drugą stronę?

ocenił(a) film na 1
Lukasz641

skończ opowiadać bzdury i siać propagandę. film widziałem, moi znajomi też i każdy mówi jednakowo - że większej kłamliwej anty Polskiej propagandy nie widział. więc bujać to idż dzieci w przedszkolu.

ocenił(a) film na 1
Lukasz641

Jeżeli 2/3 oceniających przyznaje temu "dziełu" ocenę: 1, to trudno mówić o "trollingu", raczej o powszechnej reakcji społecznej.

ocenił(a) film na 1
Lukasz641

Ja widziałem wczoraj w Cyfra Premium i żałuję każdej poświęconej temu gniotowi minuty. Film bardzo słaby, wręcz żenujący !

ocenił(a) film na 1
Lukasz641

Tego filmu nawet nie trzeba oglądać żeby wiedzieć że to gniot który niema nic wspólnego z rzeczywistością.

ocenił(a) film na 1
Anastazja315

Hej, poproszę screena na pw ;)

Niepoprawny404

Szukałam na różne sposoby, ale Filmweb prawdopodobnie zmienił zasady, ponieważ nie mam możliwości napisać takiej wiadomości :( (wgl w ustawieniach profilu nie mam już zakładki z wiadomościami, a pamiętam, że jeszcze kilka lat temu było to możliwe). Ewentualnie może Pan/ Pani wysłać tu jakiegoś tymczasowego e-maila (nie oficjalnego oczywiście), to prześlę tą drogą ;)

Anastazja315

"Szukałam na różne sposoby, ale Filmweb prawdopodobnie zmienił zasady, ponieważ nie mam możliwości napisać takiej wiadomości"
Wiadomości prywatne zostały usunięte niemalże 2 lata temu.

Niepoprawny404

Jedna z osób tutaj (użytkownik "lipa_na"filmwebie") dodała link do troszkę starszego screena, ale na którym również widać tę miażdżącą dysproporcję. Polecam odszukać ten komentarz (prawdopodobnie trafił już na drugą stronę), a ja na pewno udostępnię też swoje zdjęcie na którym było już 82%, gdy tylko dowiem się jak to "anonimowo" zrobić :)

użytkownik usunięty
Anastazja315

Ukryli ocenę tu ale Google nadal ma dane - "zielona granica filmweb" daje w podglądzie wynik "Ocena: 2,3/10 · ‎7 172 głosów" xD

Na tym zdjęciu, o którym wspominałam również ilość oddanych głosów to 7 172, a na pewno przez całą dobę ta ilość się zmieniła :/ Google korzysta pewnie z danych sprzed reakcji Filmwebu, albo jeszcze się zaktualizuje w tej kwestii. Zobaczymy, ale słuszna uwaga z tym podglądem przez Google XD

ocenił(a) film na 1
Anastazja315

myślę, że Google po prostu aktualizuje z opóźnieniem

ocenił(a) film na 1
Anastazja315

I zareagowało, już oceny się nie wyświetlają, podejrzewam że Filmweb skasował je zupełnie

lipa_na_filmwebie

Nie wiem naprawdę jak to skomentować XD Gdyby ktoś z redakcji Filmwebu chociaż gdziekolwiek umieścił jakieś oświadczenie, wypowiedział się... ale po co? Skoro, tak jak ktoś tutaj wspomniał, lepiej wprowadzić cenzurę jak za PRL. Wszystko wyczyścić, zamieść pod dywan, nie było tematu. Strasznie to przykre :(

ocenił(a) film na 1
Anastazja315

Korzystam z tego portalu od dawna i w sumie mnie taka reakcja nie dziwi, bo to już nie pierwszy raz, kiedy redakcja Filmwebu postanowiła zrobić porządek z fanami jakiegoś filmu.
Mają swoją politykę i pewnych rzeczy tu mówić nie można. Spróbuj na przykład promować jakieś inne aplikacje albo serwisy:)
Oprócz tego lubią bić po głowie społeczności, z którymi się nie zgadzają. Na przykład pamiętam, że szanowna redakcja, nie lubi Christophera Nolana i na forum "The Dark Knight" ewidentnie stali po stronie hejterów gnojących film:)
Mało tego, nawet w recenzjach do innych filmów odnosili się do Batmana i pisali, że "lepszy niż te marne dzieło Nolana" czy coś xD
Rozumiem taką małostkowość u zwykłego użytkownika, ale tutaj mówimy o ocenach doświadczonych krytyków, którzy nie mogą przeżyć, że ludziom podoba się jakiś blockbuster xD

ocenił(a) film na 1

Sprytne. Tego chyba bez porozumienia z Google nie mogą ukryć, bo to kwestia API.

uBlockOrigin

Świetny krok! Jak najbardziej popieram i z wtyczki chętnie skorzystam. Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 1
Anastazja315

Cokolwiek zaproponował Pani przedmówca, już się tego kolejne osoby nie dowiedzą. Widzę, że redakcja Filmweb wytoczyła najcięższe działa. Wczoraj policzyłem strony wątków zakładanych pod tym filmem i okazało się, że ok. 75% stron to te na których widnieją posty zablokowane jako niezgodne z regulaminem. Gratuluję wyważonych wypowiedzi wobec prowoka. Oni często używają obraźliwych sformułowań a kiedy się im odpowie w podobnym tonie to lecą na skargę do admina. Cóż, przynajmniej wiemy kto po której stronie.

HamiIkar

Użytkownik uBlockOrigin zaproponował blokowanie reklam na Filmwebie dzięki wtyczce, której nie przywołam, ponieważ też za chwilę zostanę usunięta. Ale to na co zwrócił Pan uwagę to niestety przykra prawda.... Sytuacja tutaj staje się kuriozalna. Ja coraz więcej rzeczy dokumentuję za pomocą zrzutów ekranu (łącznie z własnymi ocenami filmów, które jakby nie było "gromadziłam" regularnie od ponad 10 lat) ponieważ mam wrażenie, że za chwile już wszystko zniknie. Albo nie... zostaną "krytycy" XD Ale nie dajmy się sprowokować! Najgorszą taktyką byłoby teraz pójść na noże z użytkownikami, gdzie to Filmweb staje się największym wrogiem. Natomiast procent negatywnych ocen pod "Zieloną granicą" pokazał, ile jest tu osób o podobnym podejściu i w nich siła! (Oby, bo nie wiadomo do czego jeszcze posunie się redakcja portalu ... ).

Pozdrawiam serdecznie! :D

ocenił(a) film na 10
Anastazja315

Ciekawe o jakiej wtyczce pisał użytkownik uBlockOrigin. Wielka szkoda, że już nigdy się tego nie dowiemy :-(