PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10039040}
4,5 60 tys. ocen
4,5 10 1 60454
6,9 76 krytyków
Zielona granica
powrót do forum filmu Zielona granica

Wybierając sortowanie komentarzy pod filmem od najnowszych wpisów, pojawia mi się wpis użytkownika "Niepoprawny404", który zapytał 5 godzin temu, czy ma ktoś zrzut ekranu oceny społeczności, zanim została ona... ukryta? Usunięta? Pies wie co z tym zrobili, bo jak jestem na tym portalu od dekady, tak z tak absurdalną reakcją się jeszcze nigdy nie spotkałam. Wiele, wiele filmów od lat jest hejtowanych od góry do dołu, ale redakcja postanowiła zainterweniować dopiero w przypadku produkcji Holland... już odpuszczę sobie dodatkowy komentarz...

Natomiast tak, ja mam zrzut ekranu oceny społeczności, który wykonałam dzisiaj rano (jakbym przeczuła, co się święci XD ) i chętnie bym go wysłała do osoby, która o niego poprosiła, ale wpis... jest widoczny, ale niemożliwy do odtworzenia. Widać, że zyskał 8 odpowiedzi, widać też całą treść wpisu, w której nie ma nic niecenzuralnego, aby go blokować, a jednak po kliknięciu otrzymujemy komunikat "Strona przestała istnieć". A z resztą, skopiowałam odnośnik, sami Państwo zobaczcie:

https://www.filmweb.pl/film/Zielona+granica-2023-10039040/discussion/Ma+kto%C5%9 B+screena+jak+by%C5%82a+ocena+spo%C5%82eczno%C5%9Bci+xD,3372612

Od kilku lat nie zdarzyło mi się założyć tu nowego tematu, ale tym zjawiskiem jestem tak zaskoczona, że nie mogłam sobie tego odmówić. Może ktoś z Filmwebu też się tu wypowie i wyjaśni, skąd ta ochrona filmu Holland? O co w tym wszystkim chodzi? Czy jest to pierwszy raz, kiedy większość osób ocenia film negatywnie? Chyba temu służy skala ocen od 1 do 10, aby z niej korzystać według własnych, SUBIEKTYWNYCH odczuć wobec danej produkcji. Nikt nigdy nie rozliczał użytkowników o to czy oglądali cały film. Po prostu każdy mógł wstawić dowolną ocenę pod każdym tytułem bez dodatkowego tłumaczenia się. Ale tym razem widzę, że wprowadzono tu jakiś stan wyjątkowy, przy czym oceny "krytyków" oczywiście zostały. No tak, w sumie po co ma się wypowiadać każdy użytkownik z osobna, skoro 7 wybranych osób może to zrobić za nich. Bardzo jest mi przykro, że portal, który od 10 lat regularnie odwiedzam nagle rozpoczyna taką wojnę z użytkownikami zabierając im nie tyle nawet wolność do wypowiedzi, co po prostu wolność do wystawienia cyferki pod filmem... skomentuję to wszystko klasycznym "XD" bo wyraża więcej niż 1000 słów.

ocenił(a) film na 1
konfederata_fw

uBlock Origin w zupełności wystarcza do skutecznego blokowania reklam na fw.
Kwestia subskrypcji odpowiednich list.

ocenił(a) film na 1
HamiIkar

Wszystko banują. Każdy post, który pochwala bojkot, namawia do dalszego minusowania, albo szerzy poglądy które nie pasują redakcji. Nie musisz nikogo obrażać, ani wyzywać. Redakcja Filmwebu to teraz komuchy pełną gębą.

lipa_na_filmwebie

"Redakcja" pełna lewaków, to i metody komunistyczne xD wolność wypowiedzi tylko jak im to na rękę, a jak nie to mowa nienawiści xD nie oczekiwałbym logiki po tej podróbie imdb

ocenił(a) film na 1
G0rgutzz

Ciekawe jaka będzie reakcja tutaj:
https://www.rottentomatoes.com/m/green_border

Anastazja315

Bo tak wygląda właśnie wolność wypowiedzi i oceny według FilmWeb. Wszystko spoko, dopóki płyniesz z nurtem i myślisz tak jak my. Jeśli jesteś innego zdania, to sorry - jesteś trollem i twoją wypowiedź usuniemy a głos będzie nieważny.

Zobacz na oceny filmu "Smoleńsk". Tam jakoś FilmWebowi nie przeszkadzało masowe "jedynkowanie". No, ale to było zgodne z ich nurtem myślenia, więc tam jest ok...

Rekinowaty

Właśnie o tym myślę!Jest naprawdę wiele filmów z jednogłośną negatywną oceną, ale Filmweb reaguje dopiero teraz, w tym jednym przypadku... Bardzo to słabe, ale można się było tego spodziewać po portalu, który 2 maja, w Dniu Flagi Państwowej, w swoim logo niezmiennie wyświetla barwy Ukrainy. Nie zwróciłam uwagi, ale zapewne 11 listopada będzie tam samo. Taka polityka tego największego "polskiego" portalu filmowego :(

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 1
Anastazja315

Nie jest Pani jedna zaskoczona postępowaniem władz portalu. Filmu nie widziałem, nie oceniałem a jednak interesuje się jak każdy patriota lżeniem mojego domu, mojego otoczenia ale i państwa i jego instytucji. Film Holland powstał pod tezę i jest co najmniej zaskakujące, co autorka komunikowała nie raz z dumą. Filmweb natomiast aktywnie broni jego wizerunku wśród widzów a nie np. zamieszcza ostrzeżenia, że Zielona granica jest tylko wytworem wyobraźni autorki a instytucje państwa jak Straż Graniczna oceniają go jako kłamliwy.

Od neutralnego portalu oczekiwałbym raczej informacji o powszechnej krytyce tego działa a nie usuwania komentarzy, moderowania treści i ocen zamieszczonych przez samych userów.

rauf1

Przykro się na to patrzy, ale z drugiej strony: nic tak nie łączy jak wspólny wróg! :) Filmweb swoim działaniom zaszedł za skórę bardzo licznemu gronu użytkowników, przez co, przyznam szczerze, chyba po raz pierwszy obserwuję tak zjednoczone reakcje Polaków w internecie. Umieszczając tutaj wpis, spodziewałam się hejtu, a tym czasem niemal każdy kolejny komentarz, popiera stwierdzenia wcześniejszych. I ja również się z tymi wypowiedziami zgadzam. Jest to przykre, jak nisko upadł (niegdyś dobry) portal, ale z drugiej strony aż miło się patrzy, jak zamiast kłótni i wyzwisk w komentarzach, wszystkie wzajemnie przyznają sobie rację. Filmweb, tak jak napisał Pan w innym komentarzu, przyjął metody PRLu, ale niestety czasy są inne i wszystkiego nie zmiotą pod dywan. A społeczeństwo jak widać - nie ma zamiaru milczeć. I im bardziej nas blokują, tym jeszcze wyraźniej dajemy upust swojemu niezadowoleniu. I bardzo dobrze! I oby tak dalej!

ocenił(a) film na 1
rauf1

Filmweb nie jest neutralny, jak widać.

lipa_na_filmwebie

Bardzo dziękuję! Ja mam troszkę "nowsze" zdjęcie, ponieważ jest na nim już 82% i ponad 7 tys. głosów oddanych, ale nie umiem go w taki anonimowy sposób dodać :( Ale zachowam w archiwum, a nuż się jeszcze przyda :) Natomiast o zdjęcie prosił inny użytkownik, więc w jego imieniu bardzo dziękuję, za dodanie linku i spróbuję wspomnianego użytkownika nakierować pod ten komentarz

ocenił(a) film na 1
Anastazja315

To link z Twittera, bo tam też się toczy dyskusja na temat tego filmu:)

ocenił(a) film na 1
Anastazja315

Na IMDB to samo:

https://pbs.twimg.com/media/F57W6U1XQAAidBk?format=jpg&name=medium

72% jedynek xD

lipa_na_filmwebie

Filmweb obraża się już nawet na zdjęcia przedstawiające ich własne forum, bo właśnie usunęli Pana/ Pani wcześniejszy komentarz, także lepiej już nie prowokować ich linkami bo nie wiadomo do czego jeszcze się mogą posunąć XD Ale mówiąc poważnie - robią z siebie takie pośmiewisko, że chyba bardziej zszargać opinii już sobie nie mogą. Ale cieszę się, że na użytkownicy wyrażają swoją opinię na IMDB. Może chociaż tam ocena filmu będzie odzwierciedlać prawdziwe odczucia ogółu ludzi, a nie pięciu krytyków na krzyż.

ocenił(a) film na 1
Anastazja315

Właśnie widzę, że poszła kolejna czystka

W ogóle już ponad połowa tematów na forum to wątki zablokowane xDD

Czegoś takiego dawno nie było

Anastazja315

Muszę przyznać, że dopiero dziś obejrzałem trailer - po prostu trzymam się z dala od polityki, bo po co sobie dzień psuć :) Tak, ten film to polityka a nie kultura.

Przede wszystkim, zanim zacznę powiem jedno:
- nie my jesteśmy temu winni tylko nasi sąsiedzi. My robimy to, co powinniśmy robić.

Jak rozumiem w filmie zdemonizowano Polskę i naszą Służbę Graniczną? Przynajmniej tak to odebrałem - jak zapewne większość oglądających i stąd taka niska ocena. To fajnie się przejechała na tym pani Holland, bo przytłaczająca większość Polaków jest dumna z działań naszych służb na granicy. Dzięki nim czujemy się bezpiecznie. Nie zapomnę obrazków gdzie ludzie z okolicznych miejscowości przynosili jedzenie, gorące napoje strażnikom i policjantom, starali się im jakoś ulżyć w tej nagłej wtedy sytuacji.

Chciałbym, żeby mój kraj i naród zachowywał swoją kulturę, był dumny i utrzymywał swoje wartości. To jest niesamowicie istotne ale niewiele osób to rozumie. Ba! Mało kto w ogóle to zauważa. A mamy piękny kraj, swoje wartości i zasady wypracowane pod butem nie jednego okupanta - wygrzebaliśmy się, podnieśliśmy, stoimy teraz twardo i bronimy swojego.
Akurat cały czas podróżuję pomiędzy krajami Europy (nie tylko UE) i widzę do czego prowadzi "ślepa humanitarność". Dzięki temu mam na tyle rozwinięty punkt widzenia, że mogę rzetelnie ocenić sytuację - nie z poziomu kanapy i twittera/fb/insa/tiktoka itp.
Mało tego - większość osób uważa że dobrze zrobiliśmy nie przyjmując imigrantów kilka lat temu i teraz broniąc granicy. I mam tu na myśli osoby zza granicy. Tylko te głosy są cenzurowane, wyciszane itp. Ich się po prostu nie słyszy, za to potem zdziwienie że skrajnie prawicowe partie zyskują na popularności lub zostaje udaremniony przewrót stanu w Niemczech (czy tam co to było nie pamiętam już, z góry przepraszam)...

Tak więc widząc takie oceny trochę mi lżej i mała duma się pojawia. Pomimo wszystkich ataków medialnych i prób prania mózgu nasz naród się nie daje. Szkoda trochę, że w wyniku tego wszystkiego ludzie zostali podzieleni i nienawidzą się nawzajem.

ocenił(a) film na 1
Fryzomaniak

Polacy to dumny naród i wbrew temu, co wielu nam wmawia - mądry. Nie damy sobie robić wody z mózgu. Ilość skasowanych postów na forum jest tego dowodem.

Artur_Bogucki

Z tą mądrością to bym polemizował ;) Ale fakt - na tle innych wypadamy wyjątkowo dobrze ostatnio.

ocenił(a) film na 1
Anastazja315

Najgłupsze jest to, że portal filmowy angażuje się - pośrednio - w politykę. Film Holland nie jest sztuką, to film propagandowy a ona sama wielokrotnie dawała publicznie wyraz swoim poglądom.
I jest tak, jak piszesz. Za to zbiera oznaki pogardy od Polaków, że ktoś śmie atakować ludzi, którzy stoją w drzwiach naszego domu i go pilnują.
Śmieć, nie film. Zwiastun mówi wszystko.

Cytując polskiego Ministra Sprawiedliwości, Zbigniewa Ziobro:
"W III Rzeszy Niemcy produkowali propagandowe filmy pokazujące Polaków jako bandytów i morderców. Dziś mają od tego Agnieszkę Holland…"

JFR

Dokładnie! A ten cytat widzę pierwszy raz, ale jest wart zapamiętania, bo prostu trudno się z tymi słowami nie zgodzić. A Filmweb już chyba sam nie wie czego chce... kilka komentarzy wcześniej jedna osoba dodała link - UWAGA - do zdjęcia (zrzutu ekranu) tego, jaką ocenę miał film, zanim została ona ukryta. I wpis ten właśnie został zablokowany XD To już nawet nie jest trzymanie się jakiegoś regulaminu, czy co oni tam sobie wymyślają. To już jest ślepa obrona Holland i zachowanie dziecka, które obraża się na absolutnie wszystko co mu się nie podoba. Bo czym zawinił link do zdjęcia? Naprawdę z każdą chwilą, z każdym kolejnym działaniem zaskakują mnie coraz bardziej, mimo że za każdym razem odnoszę wrażenie, że niżej już upaść nie mogą...

ocenił(a) film na 1
Anastazja315

Nie wyrabiają z kasowaniem :).

To jest śmiech, a nie portal. Ktoś dał kasę, albo powiedział, że nie będzie reklam, jak nie przystopują hejtu na film (hejtu, bo to jest właściwe słowo. Na antypolską propagandę pod pozorem sztuki nie powinno być zgody). Może dystrybutor, może jacyś sponsorzy.

I się kolana w gronie redakcyjnym rozedrgały.

ocenił(a) film na 1
JFR

Na pewno producenci dobrze posmarowali FW.

ocenił(a) film na 1
JFR

Nie przepadam za Ziobrą bo to straszny zamordysta, ale w przypadku pani Holland ma sto procent racji.

JFR

"Najgłupsze jest to, że portal filmowy angażuje się - pośrednio - w politykę."
Jak to mówią "za pieniądze to i ksiądz się modli".

ocenił(a) film na 1
Nabongodonozor

I to jest prawda.

ocenił(a) film na 1
Anastazja315

Cenzura na pełnej jak za komuny, zadałem retoryczne pytanie czy trzeba książkę przeczytać, żeby wiedzieć że jest zła (jako przykład użyłem dzieła znanego austriackiego pejzażysty) i temat spadł z rowerka w 2 minuty.

Filmweb - warto rozmawiać, conie

ocenił(a) film na 1
rauf1

Aj waj, cóż za nietakt. Pejzażystę to mogą tylko starsi i mądrzejsi wykorzystywać by naszym dziadkom przypisywać kolaborację z tymi kosmitami bez narodowości co to najpierw przepuścili kilkanaście milionów Europejczyków przez kominy krematoryjne a później ledwie zdążyli napłodzić dobrych, praworządnych i uczciwych Niemców i rozpłynęli się jak sen jaki złoty. I ich długi razem z nimi. Pan nikomu zwierciadła z wąsikiem nie masz prawa przystawiać. Na to trzeba mieć koncesję.

Anastazja315

A co tu jest do dziwienia się? xD Przecież ta marna podróba imdb bierze wszystkie najlepszą cechy lewaków - wolność wypowiedzi, ale tylko jak się z nimi zgadzasz i dodaje do tego komunistyczne metody kontroli - jak się nie zgadzasz, to od razu kasują post, albo go usuną, tak jak wyżej.

Aczkolwiek, "redakcja" pierwszy raz się tak zesrała przy jakimś mało istotnym filmie, o którym by nikt zapewne nie wiedział, jakby nie robili takiego zamieszania w komentarzach i przy ocenie.

Nikt się nie wypowie dlaczego tak robią, a nawet jeśli to będzie to jakiś bełkot o mowie nienawiści i swobodzie wypowiedzi, ale tylko wtedy, kiedy im pasuje. Nie oczekuj logiki od spranych łepetyn lewaków. Dla mnie personalnie ta cała chryja i wpisy niektórych obrońców tego chłamu to najlepszy polski kabaret xD

ocenił(a) film na 1
Anastazja315

Cenzura!!!! Mnóstwo komentarzy poleciało. 

ocenił(a) film na 1
Anastazja315

Niestety Filmweb rozminął się z rzetelnością.

p_mauer

a ma ktoś link do screena z wcześniejsza oceną? Znowu wszystko skasowali... :-/

ocenił(a) film na 1
clarice1987

https://pbs.twimg.com/media/F5qI-GCXAAALOua?format=jpg&name=medium

ocenił(a) film na 7
Anastazja315

To zwyczajna próba uniknięcia wybicia szamba, które następuje obecnie niemal pod dowolnym newsem czy tematem. FW stał się odbytnicą, a większość aktywnych userów to jej nowotwór. Skończyły się rozmowy na tematy okołofilmowe. Wszystko ma polityczny lub ideologiczny podtekst i niemal każdy nie może wytrzymać, żeby nie wydzierać mordy na tematy albo mu obce, albo zupełnie go nieinteresujące. Chociaż, czy było kiedyś inaczej...

Anastazja315

są screeny na wielu portalach na FB, które grillowały ten film, a filmweb się po prostu obsrał, bo wiedzieli, że PR dali w dupę zachwycając się tym gniotem.

ocenił(a) film na 6
Anastazja315

Najwyższa pora żeby walczyć z trollami i przedpremierowym review bombingiem, który zatruwa kulturę.

Anastazja315

https://web.archive.org/web/20230912062236/https://www.filmweb.pl/film/Zielona+g ranica-2023-10039040

cyngiel_

https://images89.fotosik.pl/686/8643b161e802014dmed.png

cyngiel_

Wystarczy się cofnąć do 13 września na web archive

Anastazja315

"czy ma ktoś zrzut ekranu oceny społeczności, zanim została ona... ukryta?"
Etam ukryta:D
https://www.filmweb.pl/film/Zielona+granica-2023-10039040#rates

ocenił(a) film na 1
Anastazja315

"Nie rozumiem reakcji Filmwebu" - Czego tu nie rozumieć, wybory za pasem a program ośmiu gwiazdek programem tego portalu.

ocenił(a) film na 1
Anastazja315

Zgadzam się. Gdyby teraz powstał film o Janie Pawle II z Adamczykiem i oszołomy z lewej strony by go bombardowali negatywami to Filmweb by nic nie zrobił.... Tak to działa. Tak działa cenzura i manipulowanie opiniami. Jak ktoś chce wystawić 1/10 przed obejrzeniem to niech wystawi. A jeśli filmweb na serio nie chce tego typu sytuacji to niech przy wszystkich filmach odblokowuje możliwość oceny dopiero po polskiej premierze filmu. Ale wtedy i tak nikt nie sprawdzi czy obejrzałeś film...:D

ocenił(a) film na 1
Anastazja315

Jak jeszcze ocena społeczności filmwebu była widoczna to wyglądało to trochę jak w przypadku "Pierścieni Władzy" Amazona. Bardzo duża liczba jedynek i 3-4 razy mniej dziesiątek i garstka pomiędzy. Pierścienie Władzy też były tak ocenione na podstawie materiałów przedpremierowych. Po premierze tak to zostało. Czasami po prostu trailer, recenzję i otoczka promocyjna wystarcza aby wystawić filmowi recenzję. Za kilka dni odbędzie się premiera "Zielonej..." i filmweb będzie się musiał zdecydować czy na stałe zablokować wyświetlanie oceny filmu przez zarejestrowanych filmwebowiczów czy sobie odpuścić temat i powrócić d stanu wyjściowego. Jak dla mnie o wiele cenniejsze od oceny są wpisy na forum. A jeśli filmweb do nich się przyczepi to będzie miał przynajmniej jednego użytkownika mniej.

ocenił(a) film na 9
Anastazja315

no to zrozum, ze to ocena filmu powinna byc, a nie ideologia prawicowych troli. filmu nikt nie widzial jeszcze. polak jest bohaterem, to oczywiste. wiec kazdy film , ktory ma pokazac , ze polak do zla zdolny jest, zaczyna byc hejtowany jeszcze przed premierą. twoja reakcja na walkę z tym zajwiskiem pokazuje, ze nie odrozniasz sztuki od ideologii. wracamy do prlu. tylko wtedy to wladza narzucala silą takie.mechamizmy. dzisiaj robią to pozyteczni idioci.

daniel_t_filmweb

Wpis dodany dnia 21.09.2023, z konta założonego dnia 20.09.2023 i jeszcze słowo "Polak" pisane małą literą w sytuacji w której już nawet nie chodzi o to, że nazwa mieszkańca danego kraju, ale zaczynasz tym słowem nowe zdanie... Chyba nie mamy o czym rozmawiać XD

daniel_t_filmweb

No to zrozum, ze to ocena filmu powinna być, a nie ideologia lewicowych trolli.
Twoja reakcja na walkę z tym zjawiskiem pokazuje, ze nie odróżniasz ideologii od sztuki.
Dzisiaj robią tak pożyteczni idioci.

ocenił(a) film na 1
Anastazja315

Filmweb usuwa niewygodne wpisy i opinie.