Oglądałam ten film z zmaiarem analizy filmowego studum alkoholizmu, skupiając się na skutkach dla alkoholika oraz jego otoczenia.
Kobiety w życiu alkoholików albo zaspokajają ich potrzeby seksualne, albo są ich "pielęgniarkami-teapeucicami" cytując Pilcha.
Sera jest prostytutką, intencje ich pierwszego spotkania są oczywiste, jednak Ben chce rozmawiać a Sera chce słuchać. Przeznaczenie. Poszukiwanie. Pocałunki. Wspólne mieszkanie. Spanie na kanapie. Bezsilność alkoholika. Słowa "kocham Cię". Wakacje.
Urzekł mnie moment w którem Sera podaroawała Benowi piersiówkę.. pełna akceptacja śmiertelnej choroby bochatera..
wszystko trochę jak hospicjum. Godna śmierć?
Polecam wszystkim. W mojej subiekywnej ocenie 10/10. W pełni zasurzony oskar dla Nicolas Cage'a, nikt równie wiarygodnie nie zagrał alkoholika.. no może Holubek w Pętli(również polecam). Rola Elisabeth Shue również oskarowa, chociaż nie uhonorowana statuetką.
Również polecam ten film. Ma wręcz NIESAMOWITY klimat. Wyborna rola Cage'a, powietrze przez cały czas wypełnione emocjami, a interpretowanie tego arcydzieła zależy m.in. od stanu w jakim się znajdujemy (imho na 'dodatkowym gazie' ogląda się go jeszcze lepiej ;)).
Zdecydowanie moje TOP3. 11/10!
Potwierdzam! Spożycie alkoholu(ale bez przesady;) podczas seansu pozwala lepiej wczuć się w sytłację głównego bohatera i jego stan:D
Choroba śmiertelna - fazy alkoholizmu ---> http://www.alkoholizm.akcjasos.pl/117.php (pamiętajcie, że :.:abstynent:.:" czuwa nad Wami o każdej godzinie dnia i nocy!