6,8 17 tys. ocen
6,8 10 1 17191
7,3 33 krytyków
eXistenZ
powrót do forum filmu eXistenZ

To ogromny plus dla jakiegokolwiek filmu :) pare dni po obejrzeniu tego filmu rozmyślałam nad nim.. Film trzeba obejrzeć naprawdę dokładnie, żeby wszystko zrozumieć. Nie podobały mi sie sceny w rozkrajaniem zwierząt czy innych stworów. Tego filmu nie da obejrzeć się od tak! Długo zastanawiałąm się nad oceną i doszłam do smutbego wniosku, że film jest średni... Ale za to oryginalny! Nie widziałam jeszcze takiego zakręconego filmu :D Ale minusem jest to, że można przewidzieć dalsze losy bohaterów... 2 gwiazdki za aktorów i 3 gwiazdki za pomysł :)

ocenił(a) film na 5
meggowata

Zgadzam się z oceną, ale już niekoniecznie z pobudkami jej przyznania :) Film i owszem, do pewnego stopnia pozostaje w pamięci, ale w porównaniu do równolatka, którym był Matrix (wspomniany w innym wątku), jednak dużo traci wraz z biegiem czasu. Oglądając ten tytuł 10 lat temu, nie zwróciłem na to uwagi, ale dziś rażące plastikiem (sylikonem?) poczwarki przywołują mi na myśl kino niskiej klasy B z lat 80-tych :) Filmów 'zakręconych' jest sporo, a eXistenZ, zdaje się, był jednym z pierwszych tego typu obrazów w, nazwijmy to umownie, kinie najnowszym. Ale pomimo ciekawego pomysłu, realizacja i sposób rozłożenia akcentów pozostawiają sporo do życzenia.