6,8 17 tys. ocen
6,8 10 1 17185
7,3 33 krytyków
eXistenZ
powrót do forum filmu eXistenZ

Film po raz pierwszy widziałem kilka lat temu, już wtedy zrobił na mnie ogromne wrażenie. Potem zawsze się dziwiłem kiedy komuś o nim wspominałem i nigdy nikt go nie kojarzył. Jak dla mnie powinien mieć miano kultowego...
Wczoraj ponownie miałem przyjemność go zobaczyć a dzisiaj po wejściu na forum jestem bardzo zawiedziony tyloma negatywnymi komentarzami i tak niską oceną. Fabuła filmu przez cały czas balansuje na pograniczu gry i realnego świata, postać Allegry przypomina dziewczynę na haju wyrwaną z narkotycznej ekstazy, pragnącej jak najszybciej do niej powrócić. W grze Jennifer Jason Leigh niemalże mogę dostrzec plastyczną miękkość charakterystyczną dla obrazów Salvadora Dali. To wszystko sprawia że sam czuje się jak bohater filmu a na koniec mam dziwne odczucie nierealności i zaczynam się zastanawiać czy aby na pewno film się już skończył...
To pewnie przez takie filmy mam skłonności do fantazjowania na temat życia i świata ale czy powinienem się się czuć wariatem? Miliony ludzi na tym świecie wierzy w jakiegoś boga, co może stanowić taki sam absurd jak wiara w Matrixa, Jedi czy też właśnie w wymieniony eXistenZ.
"Powiedzcie mi prawdę. Czy wciąż jesteśmy w grze?