Poprzednia osiągnęła 1000 odpowiedzi dlatego nie mogłem dokończyć mojego zadania. Rozpoczynam kontynuację.

1. Zadający motyw ustala ile tytułów należy podać.
Można podać łatwy motyw i zażądać np 7 tytułów, albo podać coś ambitniejszego i zażądać dwóch.
Czasem motyw jest zbyt banalny a czasem zbyt trudny, stąd ten pomysł. Wymaganą liczbę piszemy w nawiasie, jak ktoś by nic nie napisał, przyjmujemy, że 5. Zaleca się nie wykraczać poza kilkanaście żądanych tytułów, nawet jeśli motyw jest banalny.
2. Po podaniu tytułów autor postu podaje kolejny motyw.
Ponadto, dodam że nie wypisujemy tytułów pod własnym motywem, bo to trochę mija się z celem. Można podpowiadać, najlepiej nie od razu, tytuły do własnego motywu innym, podpowiedzi powinny być jednoznaczne, w końcu to nie Gra w Skojarzenia.
3. Motyw wpisujemy w odpowiedzi na temat, nie jako kolejny post. Pozwala to uniknąć bałaganu w postaci kilku obowiązujących motywów.
4. Tytuły filmów z jednej serii, traktujemy jako jeden tytuł. I tak, do motywu "Piraci", tytuł Piraci z Karaibów, liczy się raz, a nie 5 razy, choć filmów było pięć.
Podobnie do motywu: Tajny agent, wszystkie Bondy, to jeden tytuł.
Mam nadzieję, że jest to jasne ;)
5. Odpowiedzi z pytajnikiem- jeśli podany przez kogoś tytuł jest niepewny i nikt go nie może potwierdzić, dla ułatwienia traktujmy dwa z pytajnikiem jako jeden normalny.
6. By nie było zastojów, czas na zadanie nowego motywu wynosi 30 minut. Po ich upłynięciu osoba, która pierwsza zauważy brak nowego motywu, ma
prawo zadać własny.
7. Nie zadajemy bardzo szczegółowych motywów z oczekiwaniem jednego konkretnego filmu, z takimi pomysłami zapraszamy do "Gry w Skojarzenia" ;)
▼▼▼

guanaco

Na razie potwierdzam 4 tytuły:
- Jurassic Park
- Predator
- Ciche miejsce
- Na skraju jutra (sprawdziłam, jest to jakiś rodzaj terkotania, więc zaliczam)

Ponieważ jest cicho, to podaję podpowiedzi do trzech pozostałych filmów
1. Mel Gibson i kukurydza
2. John Goodman, nietypowa trylogia
3. Zmutowane insekty

guanaco

"Znaki" - faktycznie, coś w tej kukurydzy terkotało:)

Moim zdaniem terkotali też nieco kosmici w "Wojnie Światów" Spielberga (w scenie "inspekcji" w piwnicy)

guanaco

2. "Cloverfield Lane 10" 2016 - że terkotali obcy na kocu filmu? Może faktycznie.

Mistrzu-1

Tak, o ten film chodziło. Ten psopodobny stwór

guanaco

Podsumowując, mamy 7 tytułów
- Jurassic Park
- Predator
- Ciche miejsce
- Na skraju jutra
- Żołnierze kosmosu
- Znaki
- Wojna światów

Ja jeszcze dorzucam
- 10 Cloverfield Lane
- Mutant (Mimic)

Motyw zamknięty, podajcie następny :)

guanaco

Można dorzucić "Wojnę o jutro" (kiepski film, ale obcy też terkoczą)

Mistrzu-1

Motyw: widok stolicy Polski w przyszłości lub w alternatywnej rzeczywistości (6)

Mistrzu-1

Warszawa przyszłości:
"Człowiek z magicznym pudełkiem"

Jeśli alternatywność miałaby odnosić się do historii to:
"Ambassada"
oraz serial: "1983"

jeśli mogłaby do baśniowej wizji:
"Córki dancingu"

A wysadzenie Pałacu Kultury się liczy? Jeśli tak: "Rozmowy kontrolowane":
https://www.youtube.com/watch?v=wxT59Vop9B8

arma

1. "Człowiek z magicznym pudełkiem"
2. "Ambassada"
3. "1983"
4. "Córki dansingu".
Zajebiście! Wszystkie 4 tytuły były na mojej liście motywu. Tylko "Rozmowy..." się nie wpisują.

arma

Super!

Mistrzu-1

Pomogę i zasugeruję z 5 filmem: Japończycy bronią nieba nad Warszawą

Mistrzu-1

Może nie o Japończykach, ale mam inny
https://www.youtube.com/watch?v=5SzPugmZdUg
"Ślepnąc od świateł".

Pepto

Tak jest!!! To moja 5 propozycja motywu! I do tego w tym firmie widać mnie 5 sekund:D I prawie spalają mój samochód.

Mistrzu-1

Nikt mi nie powiedział więc zaparkowałem 2 metry od samochodu, który w trakcie filmu wyleciał w powietrze.

Mistrzu-1

Mamy już:
2. "Ambassada"
3. "1983"
4. "Córki dansingu".
5. "Ślepnąc od świateł"
6............................................................................... ................................... Japończycy bronią nieba nad Warszawą :D

Mistrzu-1

Chyba nie Avalon, co prawda film fantastyczny o przyszłości, zdjęcia kręcone w Polsce, między innymi w Warszawie, ale nie wiem

Misiu1968

Świetny kandydat do mojego motywu. Ale Warszawa w tym kultowym filmie jest taka jak była w 2001 :(
Mi chodzi o japońską animację gdzie piloci z Japonii bronią Warszawę przed konkrecyjną flotą powietrzną.

Misiu1968

Dzięki @Misiu za impuls. Obejrzałem film zalegający w planach od 11 lat. <SERDUCHO>

Mistrzu-1

Nie sprawy, cieszę się, że się na coś przydałem;)
A co do filmu, za cholerę nie wiem, już nawet szukałem w wyszukiwarkach i nic.

Misiu1968

To dlatego, że filmów Z tym motywem jest bardzo mało. I lista poniżej wyczerpała moją wiedzę na ten temat.

Jednak po zastanowieniu to "Avalon" pokazuje wizję przyszłości więc i Warszawa tam pokazana jest zgodna z moim motywem. Cóż, że taka sama i bez komputerowych drapaczy chmur jak u innych. Przyszłość to przyszłość. Motyw zaliczony!

Mistrzu-1

2. "Ambassada"
3. "1983"
4. "Córki dansingu".
5. "Ślepnąc od świateł"
6. "Avalon"
7. "The Sky Crawlers"

Motyw wyczerpany. Proszę przejmować.

Mistrzu-1

Strzelam (nie widziałam):
1. Code Geass: Bokoku no Akito
2. The Dawn (prequel Hellsing)
3. Eureka Seven
4. The Sky Crawlers (to chyba to?)

EDIT: twoja odpowiedź sprzed godziny wyświetliła mi się dopiero teraz, ale widzę, że trafiłam

guanaco

@Guanaco uzupełniam Twoim tytułem listę z motywem Warszawy:
8. "Code Geass: Bokoku no Akito" - na Stadionie Narodowym zamiast szczepień w japońskiej animacji jest magazyn uzbrojenia XD

Reszta nie pokazuje Warszawy tylko są tam polskie epizody np. wymienia się nazwę naszej stolicy, pokazywana jest na mapach, są też spirytus ratyfikowany i żubrówka na stołach...

Mistrzu-1

Co do Eureki to chyba jednak pasuje: https://eurekaseven.fandom.com/wiki/It%27s_All_in_the_Mind

guanaco

Próbuje pobrać ten odcinek. Jak się uda to napiszę co tam zobaczyłem.

guanaco

3 godziny szukałem i ściągałem ten 44 odcinek "Eureka Seven" :) Mogę Ci go wystawić np. na WeTransfer.

Generalnie bohater ląduje na jakiś polowym lotnisku i limuzyną wraz z oficerami jedzie do Warszawy zobaczyć eksperyment na wyselekcjonowanych, młodych Warszawiankach, które miały za sobą próbę samobójczą. Warszawa w animacji to setki mijanych przez bohatera domów jednorodzinnych, zniszczonych podczas wojny. Wygląda jakby jechał przez Białołękę, dzielnicę Warszawy. I tam trafił do ufortyfikowanego laboratorium.

@Guanaco wybacz pomyłkę! W pełni zaliczone do motywu. Dzięki!

Mistrzu-1

Motyw: jedna z postaci mówi z francuskim akcentem (7)

guanaco

Czy chodzi o np. pierwszy z brzegu przykład:
"13 posterunek" Odcinek "Wymiana międzynarodowa" - francuski policjant o nazwisku Pierre Dzący grany przez Dariusza Dobkowskiego. Mówi z udawanym akcentem z charakterystycznym francuskim "er".

https://www.youtube.com/watch?v=ZBsXD52M-HM

Mistrzu-1

Jak najbardziej może być :)

guanaco

Wydaje mi się, że jest sporo polskich filmów, gdzie jest takie właśnie er francuskie wymawiane, tych starszych oczywiście, ale do głowy przychodzi mi tylko Kariera Nikodema Dyzmy, nie powiem jednak który odcinek

guanaco

Albo:
"Godzilla" (1998) – Jean Reno mówi z francuskim akcentem swoje angielskie kwestie.

guanaco

"Różowa Pantera" 2006 - Steve Martin gra francuskiego inspektora policji.

Mistrzu-1

Niezapomniana scena nauki wymowy "hamburgera" ;)

guanaco

:)))))

guanaco

"The King" (2019) - Robert Pattinson mówi po angielsku z francuskim akcentem. Bo jest niby francuskim następcą tronu.

guanaco

"The Walk. Sięgając chmur" 2015 - Joseph Gordon-Levitt grający Philippa Petit.

guanaco

"Ratatouille" (2007)

guanaco

"Antichrist" (2009) ma akcent Charlotte Gainsbourg.

guanaco

Audrey Tautou ma francuski akcent w "The Da Vinci Code" (2006)

guanaco

Motyw skompletowany, można dawać następny

guanaco

No i kilku aktorów w "'Allo 'Allo!" :)

Mistrzu-1

Ponieważ nikt się nie kwapi, to proponuję motyw: kryptoreklama, czyli znane marki dość ostentacyjnie widoczne na ekranie (12)
Proszę o podanie filmu + produktu

guanaco

- nie będę tu wymieniał wielu bondów, bo chyba od razu motyw bym wyczerpał :), więc podam ogólnie seria James Bond - różne produkty:
- samochody - Aston MArtin, Bentley, Lotus, BMW
- Nokia smartfon, ale też często komórki Sony
Chyba, że chodziło o filmy zo Bondzie, to mogę powymieniać:
Tu dam jako przykład SkyFall

Poza tym:
- Iron Man2 - cała masa produktów: samochód Audi, telefon LG, Burger King
- Transformers - marka General Motors
- Transporter 2 - samochody Audi
- W chmurach - samoloty American Airlines

Z polskich filmów:
- Operacja Samum - piwo Warka, w tamtym czasie ewenement
- Ja wam pokażę- masa produktów: jogurt Fantasia, karma Whiskas, jogurt Actimel z bakteriami, swego czasu bardzo popularny i reklamowany:)
- Tato - bielizna marki Triumph, którą ma na sobie Renata Dancewicz, pokazane w filmie sklep Triumph

Z polskich seriali ostatnio bardzo modne lokowanie miejscowości, jak Sandomierz, czy Łódź, ale tego nie wliczam (taka dygresja)

- Ale w serialu rodzinka jest cała masa - Coca Cola, sok Tymbark, Mlekovita i wiele innych produktów żywnościowych.

Z zagranicznych jeszcze:

- Azja Express - zegarek marki Aztorin
- Gossip Girl - pomadka marki Chanel

No i chyba klasyki:

- Top Gun - okulary przeciwsłoneczne Ray Ban Aviator
- Mac i ja - McDonalds, cocacola
- wszystkie filmy z serii Lego Movie - klocki LEGO :)

Chyba wyczerpałem, ale ktoś jeszcze niech coś dorzuci.

PS Gratulacje dla FW, że nie mogłem wpisać pełnego tytułu serialu rodzinka, ponieważ zostało to potraktowane jako link ;)

Misiu1968

Hm, chodziło mi o bardziej konkretne odniesienia, zatem z tego, co napisałeś, zaliczam:
1. Filmy z Bondem jako jeden tytuł - różne samochody (tam, gdzie widać znaczek)
2. Iron Man 2
3. Samum
4. Top Gun
5. Mac i ja
6. Gossip Girl
7. Ja wam pokażę
8. Tato
9. Rodzinka
10. Transporter
11. Transformers
12. W chmurach

Azji nie liczę bo to reality show, Lego to też osobna kategoria (produkt nie jest dodatkiem do filmu a samym tematem)

Poniżej dead_fw dodał jeszcze E=mc2, więc motyw skompletowany.
Od siebie dodam film "Komórka" z Nokią oraz "28 dni później" - 2x jest Pepsi

Trochę szkoda, że tak szybko poszło, mogłam chyba ograniczyć że bez aut i bez polskich produkcji ;)

guanaco

mogłaś :)
Ale chyba sporo jednak :)

guanaco

E=mc2 - HBO (żenująca reklama stacji w scenie na siłowni).

Mistrzu-1

Czekając na deadfw zadam motyw, który już jakiś czas mnie nurtuje
"Główny bohater pali non stop papierosa, lub to palenie ma ważny udział w treści filmu" (5)

Misiu1968

"Las Vegas Parano"- bohater grany przez Deppa ciągle ma szluga w gębie.
"Nagi Instynkt"- scena przesłuchania palącej Sharon Stone (i zakładającej nogę na nogę).
" The X-Files" - Antagonista serialu "Palacz".

Misiu1968

Porucznik Colombo - ciągle numla cygaro
Mad Men - wszyscy palą jak piece prawie nonstop
Malena - scena, gdy Malena czeka na zapalniczki
Śniadanie u Tiffany'ego i Audrey z długą cygarniczką
Constantine - palił i miał od tego raka płuc