Witam forumowiczów.
Poszukuje tytułu dwóch filmów Sci-Fi i proszę o pomoc.
1. Film pierwszy.
Akcja dzieje się na wyspie - wojsko prowadziło tam eksperymenty na schwytanych obcych. Ich statek został zamknięty w betonowym sarkofagu by odciąć pojazd od światła słonecznego - źródła jego energii. Po latach na wyspę przybywają naukowcy/żołnierze i celowo bądź przypadkiem powodują, że do sarkofagu dostaje się światło. Statek ''ożywa'' a jeden z obcych zaczyna się mścić za tortury jakim wojsko poddało niegdyś jego partnera.
2. Film drugi.
Amerykańskie miasteczko, spokojne i nudne. Któregoś dnia jeden z mieszkańców podnosi z ziemi czarny, owalny kamyk który kłuje go w dłoń. Inni mieszkańcy doświadczają tego samego. Ukłucie powoduje przemianę w obca formę życia....
Będę b. wdzięczny za jakiekolwiek podpowiedzi. Widziałem te filmy na przełomie lat 90 w polskiej TV i do tej pory, mimo sporej kolekcji filmów Sci-Fi, nie udało mi się trafić na nie nigdzie indziej.
Pozdrawiam
Szukam filmu który oglądałem kiedyś na TVP1 (dramat obyczajowy). Była kobieta z mężem po rozwodzie, ten
mąż pracował w policji (ten facet był łysy i miał wąsa). Potem ta kobieta znalazła sobie innego faceta i mieli
syna. Końcówka była taka, że ten policjant zastrzelił pistoletem tego faceta. Potem pogodzili się i byli razem z
tym synem. Film produkcji USA
Pierwszym z filmów być może jest ten
http://www.filmweb.pl/film/Xtro+3%3A+Nawiedzona+wyspa-1995-95273