Witam Wszystkich
Postanowiłem nabyć Potop w wersji odświeżonej. Oczywiście zaraz zderzyłem się z wersją skróconą. Jest też wersja dwu płytowa. redivivus ma niby 185 minut. Ale ja chcę dłuższą wersję więc wersją dwu płytowa. Ale o to odkryłem redivivus gdzie z tyłu okładki pisze 305 minut ? Szukam po necie i szuka i konkretnych wyjaśnień brak. Z tyłu opis że zmontowano na nowo no to ok znam historię tego montażu (185minut) ale skąd tam 305 ? Ale lepszy cyrk to bluray gdzie pisze 316 minut ale za to nic o rekonstrukcji cyfrowej. Dodam iż wersja dwu płytowa ma 154 min + 133 min i tam jest opis że po rekonstrukcji. Oczywiście ja bym wolał 316 minut ale czy to wersja na nowo skanowana ? i co z redivivusem 185 minut czy 305 ? Naturalnie tył okładki jest na portalu aukcyjnym można czas sprawdzić.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
Hir3987

"Potop Redivivus" to projekt Filmoteki Narodowej, który powstał z potrzeby zaprezentowania współczesnej widowni "Potopu" na dużym i małym ekranie w doskonałej jakości i nowej, atrakcyjnej formie. Odrestaurowany film został na nowo zmontowany pod nadzorem artystycznym Jerzego Hoffmana i Jerzego Wójcika. Pod opieką reżysera powstała wersja filmu o zdynamizowanej narracji trwająca 185 min.

Jerychoo

Witam . Napisałem iż jest wersja Redivivus gdzie wyraźnie pisze 305 minut. A nie 185 minut. Opis wzięty z okładki płyty. Można sobie sprawdzić. A regułkę z wiki to ja znam na pamięć. Ze względu na czasy 305 lub 316 minut poprosiłem o pomoc co to za wersję.

Hir3987

Masz tu link do zażartej dyskusji o długości filmu https://www.filmweb.pl/film/Potop-1974-1185/discussion/Czas+trwania+filmu,241641 6