Jakie filmy można uznać za przełomowe dzieła? Nie chodzi mi tu o tak podstawowe rzeczy jak pierwszy film w kolorze cz z dźwiękiem, tylko te, które jakby wyprzedzały dwoją epokę, otwierały nowy rozdział w historii filmów. Jakie obrazy wprowadziły w świat filmu coś całkiem innego, innowacyjny pomysł, technikę, wykonanie...
więcejszukam filmu o dwoch nastolatkach najpierw jedna porwali pozniej druga wiezili je wykorzystywali na koncu zabili film amerykanski na koncu pokazali zdjecia jedna w beczce druga torturowana prosze o pomoc
Szukam filmu produkcji Hongkong/Chiny z gatunku kung-fu, science fiction. Film oglądałem na początku lat 90 na kasecie VHS. Prawdopodobnie jest z lat 80, max 1993r. Z tego co pamiętam to młody wojownik być może książę ucieka przed potężnym wojownikiem (magiem) i przenosi się do czasów współczesnych gdzie spotyka grupkę...
więcej
Wszystko zaczęło się w latach 80 kiedy to Ted Turner zarządca studia W.B i właściciel CNN postanowił na użytek TV pokolorować filmy czarno-białe , no i się zaczęło i jedną z ofiar "kredek" wytwórni padły takie dzieła jak :
"Casablanca" w TVP emitowali dwukrotnie i ta wersja wygląda nie realistycznie a komicznie no nic...
Cześć. Postanowiłem zrobić sobie święta z horrorami/thrillerami w jakości vhs i zgrywam takie na pendrive. Interesują mnie głównie filmy z lat 70 i wczesnych 80, najlepiej w słabej jakości dostępne na yt/ewentualnie cda (o ile da się stamtąd pobierać), po polsku.
Co polecacie? Chodzi mi raczej o "poważne" horrory...
Cześć, Szukam starego(lata 70-80) polskiego filmu/serialu o tematyce szpiegowskiej. Nie pamiętam kto grał. Natomiast zapadła mi w pamięć scena, w której polski szpieg został oszukany przez kobietę(niemiecką agentkę)i trafił do polskiego więzienia(za szpiegostwo na rzecz niemiec?). Jedna z ostatnich scen filmu to 1...
Film zaczyna się ze facet z dłuższymi włosami trzyma kobietę w klatce i ma taka jakby wielka bale z woda i podtapia dziewczyny ,lecz jednej udaje się oswobodzić i go topi.On ma córkę i wraca po ilus tam latach i pojawia się wszędzie tam gdzie jest woda i morduje przyjaciół tej córki.
Witam szukam filmu, ale za dużo na jego temat nie wiem. Pamiętam, że akcja w końcówce działa się tak, że ktoś prowadził wana lub tira i samochód nie mogl się zatrzymać. W aucie znajdował się jakiś bohater + morderca i jego partnerka. Kompletnie nie pamiętam aktorów. Kojarzę, że po czasie partnerka wypadła z samochodu,...
więcej