"Rola motta i tytułu w utworze literackim i filmowym. Omów zagadnienie, odwołując się do wybranych tekstów kultury".
Potrzebne mi są filmy w których tytuł odgrywa rolę klucza, symbolu lub szyfru. Jak na razie znalazłem kilka części "Dekalogu" Kieślowskiego, myślę, że "Czas apokalipsy" również pasuje do tego...
Witam, Widziałam kiedyś zajawkę: Amerykanka (chyba) wyjeżdża do Japonii (chyba) i poznaje tam laskę. Okazuje się, że łączy je coś więcej niż przyjaźń... Ich związek nie jest akceptowany przez społeczność, są prześladowane i takie tam... Może ktoś mi podpowie jaki to film. Z góry wielkie dzięki :-)
Mamy Nowy 2008 rok :) ubiegły przyniósł nam naprawdę kilka dobrych premier kinowych :)) ja z niecierpliwością czekam co przyniesie ten rok... macie może na oku jakieś premiery, których już nie możecie się doczekać ??
Co wolicie?? Trylogie Tolkiena czy Matrix?? Fantastyke taką bardziej nowoczesną czy w starszych czasach?? :) Ja osobiści uwielbiam "Władce Pierścieni" ;) Peter Jackson przeszedł samego siebie przenosząc dzieło Tolkiena na ekran :)) dzieki tej produkcji wypłynęło wiele aktorów.. :)Co Wy o Tym myślicie ?? ;)
1.Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły
2.Piraci z Karaibów: Skrzynia Umarlaka
Która z tych części Piratów z Karaibów jest lepsza?
Możliwe, że już był taki plebiscyt, ale co mi tam...;P
oto moje typy:
1. Jeffrey 'The Dude' Lebowski (Jeff Bridges) - "The Big Lebowski" braci Coen
2. capt. Jack Sparrow (Johnny Depp) - "Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły" i "Piraci z Karaibów: Skrzynia umarlaka" Gore'a Verbinskiego
3. Jack Foley (George...
Szukam filmu opowiadającego o walce robotów a dokładniej dwóch ludzi którzy siedzieli w tych ogromnych maszynach. Walczyli oni na ringu aż do momentu gdzie jeden z robotów był kompletnie zdemolowany. Był to chyba jeden z pierwszych tego gatunku filmów i nie mogę se przypomnieć jego tytułu, jakby mógł mi ktoś pomóc bym...
więcej
Znacie takie filmy, który są nie tyle dla dzieci, bo są przeznaczone dla oglądanie, lecz są dla dzieci, jako styl lub forma estetyczna itp. Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi... np. według mnie do takich filmów należą:
> Charlie i fabryka czekolady - i połowa filmów Tima Burtona.
> Seria niefortunnych wydarzeń
>...
może mi pomożecie, z góry dzięki.
Film był chyba familijny, lecz nie skończył się happy endem. Pamiętam że opowiadał o miłości między dwojgą dzieci (kilkanaście lat). Chodzili ze sobą i takie tam. Ten chłopak był uczulony na pszczoły (lub osy) a film tak się skończył że coś robił z ulem i go zaatakowały i chłopak...