Adolf Dymsza

Adolf Bagiński

8,5
4 996 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Adolf Dymsza

Słyszałem, że zachowało się tylko 8 filmów z Dymszą z okresu przedwojennego w tym dwa w opłakanym wybrakowanym stanie.
Choć w "Panu "Dodku" wykorzystano urywki aż 10 filmów.

Bardzo dobrze zachował się "Każdemu wolno kochać" a jak jest z innymi?
Podkreślam, że pytam o przedwojenne z góry dziękuje za odpowiedź.

lukasz78902

Ciężko mi powiedzieć cokolwiek o ich stanie ale Filmoteka Narodowa realizuje projekt konserwacji i digitalizacji polskich filmów przedwojennych (w grę wchodzi prawdopodobnie również HD!). Niestety raptem kilkanaście dni temu podpisali umowę na zakup odpowiedniego sprzętu, więc na rezultaty przyjdzie nam pewnie poczekać. Szczerze powiedziawszy to szukam właśnie informacji o tym na filmwebie gdyż ciekaw jestem opinii i oczekiwań innych użytkowników, tymczasem nie znalazłem puki co nawet słowa o całym projekcie. Czyżby filmweb nic nie wiedział?! Zgroza. Wybacz tak dziwny wstęp.

Odpowiedź na Twoje pytanie być może pośrednio znajduje się pod tym linkiem (osobiście dopiero zaczynam przygodę z polskim kinem przedwojennym także mogę tylko linki kopiować)
http://www.nitrofilm.pl/strona/filmy/tworcy_info/2/adolf,dymsza.html

Adi90a

"Dodek na froncie", "Niedorajda", "Antek policmajster" - te trzy obejrzałem (na pewno będą kolejne) i do jakości pretensji nie mam.

vanderjan

Każdemu wolno kochać - 1933, reż. Mieczysław Krawicz
http://www.kinopolska.pl/index.php?strona=opis&id=5752
Ogólnie Kino Polska wyświetla sporo przedwojennego kina i warto sprawdzić ich ofertę żeby się zorientować, które tytuły mają.
Polecam też temat na ichniejszym forum:
http://forum.kinopolska.pl/viewtopic.php?t=4487&start=0

P.S. Nowy filmweb działa miażdżąco, dopiero po tygodniu pojawił się Twój post. Wcześniej wyświetlało, że niby jest odpowiedź a w wątku pusto.

Adi90a

DZIĘKI wszystkim ZA ODPOWIEDZI

JA NA RAZIE PRZEKONAŁEM SIĘ W PRAKTYCE O ZACHOWANIU:

1933 - KAŻDEMU WOLNO KOCHAĆ (rewelacyjnie odświeżony cyfrowo)
1938 - PAWEŁ I GAWEŁ (w dość dobrym stanie choć podobno brakuje kilku ostatnich minut, ja oglądając jakoś tego nie odczułem)
1939 - SPORTOWIEC MIMO WOLI (ostatni film przedwojenny, jest zachowany w całości, choć przydała by mu się lekka renowacja cyfrowa)

Niestety na pewno nie zachował się:
1926 - CZERWONY BŁAZEN
1938 - ROBERT I BERTRAND (zachowało się tylko około 20 min)

POZDRAWIAM

lukasz78902

1933- Romeo i Julcia, 1933- Każdemu wolno kochac, 1933- 12 krzeseł, 1935- Wacuś, 1935- Antek policmajster, 1935- ABC miłości, 1936- Dodek na froncie, 1937- Niedorajda, 1938- Paweł i Gaweł, 1938- Robert i Bertrand (tylko ok 37min), 1939- Sportowiec mimo woli .... czyli 11 a w zasadzie 10,5 przetrwało
te filmy przedwojenne z udziałem Adolfa Dymszy przetrwały, są na YouTube wszystkie !!!!

kubao81

tak potwierdzam

wszystkie oglądałem. z wyjątkiem "Robert i Bertrand"

szkoda liczyłem, że jeszcze się coś zachowało...

Wszystkie są również na Torentach.org.

Ale czasami się zdarza, że po długich latach odnajdują się filmy tak było np "Mocny człowiek" Henryka Szaro z 1929 r odnalazł się w 2000 r.

Pozdrawiam...

lukasz78902

Które filmy z Dymszą przetrwały do dziś...? Pomyślmy... "Policmajster Tagiejew", "Wiatr od morza", "Niebezpieczny romans",
"Moralność pani Dulskiej", "Janko Muzykant", "Romeo i Julcia", "Prokurator Alicja Horn" (fragmenty), "Dwanaście krzeseł",
"Każdemu wolno kochać", "Abc miłości", "Wacuś", "Antek policmajster", "Dodek na froncie", "Niedorajda", "Robert i Bertrand",
"Paweł i Gaweł", "Sportowiec mimo woli". Dodatkowo jeśli chodzi o filmy niezachowane, przetrwały zwiatuny kinowe
do "Parady rezerwistów" i "Bolka i Lolka".

MrDeszczowy

Projekcja filmu "Każdemu wolno kochać" odbędzie się w tę niedzielę(16.X.2011) w ursynowskim Domu Sztuki w Warszawie. Pod linkiem więcej info :)
http://www.domsztuki.art.pl/2011/stare-kino2011-7.htm

lukasz78902

Na pewno przetrwał też film "Nikodem Dyzma", bo ostatnio nawet miałem przyjemność go zobaczyć.

Adik161994

"Nikodem Dyzma" jest już powojennym filmem.

Dawno to pisałem. Obejrzałem już (prawie) wszystkie zachowane filmy z Dymszą.
1933 DWANAŚCIE KRZESEŁ
1933 KAŻDEMU WOLNO KOCHAĆ
1933 ROMEO I JULCIA
1935 ABC MIŁOŚCI
1935 ANTEK POLICMAJSTER
1935 WACUŚ
1936 DODEK NA FRONCIE
1937 NIEDORAJDA
1938 PAWEŁ I GAWEŁ
1938 ROBERT I BERTRAND (zachowało się tylko około 30 minut)
1939 SPORTOWIEC MIMO WOLI
1948 SKARB
1953 SPRAWA DO ZAŁATWIENIA
1955 IRENA DO DOMU!
1956 NIKODEM DYZMA
1959 CAFE "POD MINOGĄ"
1962 MÓJ STARY
1967 ARENA (Jest to film ZSRR - w Polsce niedostępny)
1970 PAN DODEK

Niestety pozostałe się nie zachowały.