Audrey HepburnI

Audrey Kathleen Ruston

8,1
15 961 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Audrey Hepburn

Z ciekawostek wynika, że odrzuciła rolę w filmach, które miały ciekawą fabułę i świetną ekipę, które na stałe weszły do
kanonu najwybitniejszych filmów. Ostatecznie zostaje zapamiętana, jako odtwórczyni kilku trywialnych komedii
romantycznych lub romansów. Szkoda, bo nie za bardzo objawiła światu swój talent, mimo że została ikoną klasy i
szyku.

Dark_Side_Of_The_Moon

Prawda jest taka, że Audrey była raczej słabą aktorką, która pasowała jedynie do ról głupiutkich kobietek (wiecznie powielany schemat bohaterek). Najlepiej widać to w "Niewiniątkach", gdzie między nią a Shirley jest po prostu przepaść. Jak sam wspominasz, jej fenomen związany jest bardziej z klasą i szykiem niż talentem aktorskim (jego zwyczajnie nie miała).

Kalliope

Myślę, że trochę przesadzacie z tym brakiem talentu. faktycznie, główną zaletą Audrey była elegancja i urok osobisty, ale talent aktorski również posiadała. Może i nie była wybitną aktorką, która potrafi zagrać wszystko, ale moim zdaniem słabą także nie. Myślę, że potwierdziła to choćby w Historii zakonnicy.

Holly_19

Też sądzę, że Kalliope mocno przesadza, a przykład z "Niewiniątkami" jest niecelny - MacLaine miała co grać, a Hepburn miała tylko być obiektem westchnień - nikt z takiej roli nie "wycisnąłby" nie wiem jakich cudów. Sądzę, że gdyby Audrey nie miała krztyny talentu nie odniosłaby sukcesu w kinie, a przede wszystkim w teatrze - a zbierała znakomite recenzje za "Gigi" i "Ondine". Po przeczytaniu kilku biografii Audrey odniosłam wrażenie, że ona nigdy nie wierzyła w swój talent, bała się wyzwań, wiele ról odrzuciła właśnie z obawy przed tym, że zawiedzie i nie podoła... Bez wątpienia nie była aktorką dramatyczną z krwi i kości ale przecież Hepburn to naturszczyk - nie miała zawodowego przygotowania do pracy w filmie broniła się wrażliwością, inteligencją i uczuciowością - doskonale rozumiała co gra i intuicyjnie wiedziała jak to ukazać - w znakomitej większości ról wypadła naprawdę świetnie.