C.S. Lewis

Clive Staples Lewis

8,4
135 ocen scenariuszy
powrót do forum osoby C.S. Lewis

ogólnie pierwsze 4 książki są fajne, ale reszta to jakaś bajeczka dla dzieci.

Tolkien i Rowling zgniatają go każdą książką.

Narnia to baja dla dzieci którą, fascynuje się moja 7 letnia kuzynka.

Według mnie Harry Potter dużo lepszy na czele z Panem Tolkienem

Rowling i Tolkien 10
Lewis 5

Bo nie łapiesz drugiego dna...

Z Narnią jest jak z Hobbitem. Nie są złe, ale to książki skierowane bardziej do dzieci.

użytkownik usunięty
Ryloth

zgadzam się :) no może Lewis nie jest słaby ale jednak napisał książki dla dzieci. O ile jeszcze książki są poważne to filmy już nie, może żeby nie przeginać bajka to nie jest, bajką może być Power rangers, teletubisie, ale jest to baśń dla młodzieży, niech już będzie żeby nie obrażać fanów.

Wg mnie w przypadku Narnii, to filmy są bardziej poważne niż książki.

użytkownik usunięty
Ryloth

jeśli chodzi o pierwszą i drugą część to chyba nawet tak ja czytałem srebne krzesło i książka była poważniejsza, ale nadal to ani Tolkien ani Potter.

Tolkien od początku pisał poważnie, jedynie Hobbit to baśń dla dzieci ale jednak jest o wiele poważniejszy od narni, zaś Potter pierwsze dwie książki mogę nawet utożsamić z narnią, bo też są dziecinne bardziej baśniowe, z dodatkiem lekkiego mroku, ale od azkabanu zarówno filmy jak i książki są poważniejsze od narni...

Władca Pierścieni i książkowo i filmowo to zupełnie inna kategoria wagowa:)

użytkownik usunięty
Ryloth

Z dedykacji autora w 'Lwie':

'DO LUCY BARFIELD

Moja Droga Lucy,

Napisałem tę opowieść dla ciebie, ale kiedy zaczynałem ją pisać, nie zdawałem sobie sprawy, że dziewczynki rosną szybciej niż książki. W rezultacie jesteś już za stara na bajki. [...] Pewnego dnia będziesz jednak dostatecznie stara, aby znowu do bajek wrócić. Możesz wtedy zdjąć tę książkę z jakiejś wysokiej półki [...]. Prawdopodobnie będę wtedy tak głuchy, że nie będę nic słyszał [...] ale na pewno będę wciąż twoim kochającym cię ojcem chrzestnym.
C.S. Lewis'
/Tłum. A. Polkowski/