Cate Blanchett

Catherine Élise Blanchett

8,5
101 023 oceny gry aktorskiej
powrót do forum osoby Cate Blanchett

Wspaniała aktorka. Moim zdaniem jedna z najbardziej utalentowanych wszechczasów.
Odkryłam ją oglądając mój pierwszy film z nią, gdzie grała Elżbietę I. A pokochałam za role
Veronicy Guerin.

kathrina_filmweb

Ja sie calkowicie zgadzam. Cate Blanchett jest aktorka wszechczasow. Po prostu wciela sie jak kameleon. U-wie-lbiam ja!

marlie

a do mnie sposob jej gry nie trafia. wydaje sie taka sztywna. a jej watpliwa uroda odrzuca mnie od ekranu...

piochux

Ok :) gust jest rzeczą subiektywną. Jej gra Tobie się może nie podobać, a mnie się podoba. Kazdy ma proawo do swobodnej wypowiedzi. Nie musimy się ze sobą zgadzać.

kathrina_filmweb

szacun katrhrina! pierwszy raz ktos mi odpowiedzial kulturalnie na tym forum kiedy sie z nim nie zgadzalem!

piochux

Nie no spoko :-) dzięki.
A do czego by to prowadziło gdybym Cie zaczęła obrzucać błotem. Po prostu do niczego.
Wyzwiska nie są tu do niczego potrzebne.

kathrina_filmweb

Ja ją widziałam w Władcach Pierścieni i Dotyk Przeznaczenia i muszę przyznać że świetnie zagrała.

Anaissa

Moim zdaniem to jest iście genialna aktorka.
Moja ulubiona i chyba najbardziej utalentowana w swoim pokoleniu.

Widziałam ją w kilku filmach i wszędzie jest niezwykle charyzmatyczna.
Teraz zastanawiam się nad filmem Hanna, gdzie Cate gra czarny charakter, ale jakoś na razie nie jest mi dane go obejrzeć.

użytkownik usunięty
kathrina_filmweb

Obejrzałam ten film właściwie tylko ze względu na Cate. Sam film jest niezły. Uważam, że Blanchett wypadła w nim bardzo dobrze, chociaż przyznaję, że widziałam jej lepsze role.

aha dzięki za info :-) sadzę, że obejrze ten film tylko nie wiem kiedy....hehe

kathrina_filmweb

moja ulubiona aktorka obok Meryl Strip. Obie są niesamowite. A każdy film z Cate to czysta przyjemność.

felis5

w 100 % masz rację ostatnio wreszcie obejrzałam film z jej udziałem „Hanna” gdzie jak ktoś pisał gra kobietę lisa (p.s. świetne porównanie) i jak dla mnie Cate ratuje ten film przed klęską. Bo gdyby tę postać grała inna aktorka to chyba ta produkcja by mi się tak nie spodobała.

kathrina_filmweb

gdyby było "lubię to", kliknęłabym. Kultura przede wszystkim! ;) Każdemu czasem się zdarzy kogoś zbesztać, ale jakoś tak miło się robi podczas czytania takich komentarzy... ;D
Ja Cate bardzo lubię, ale zgadzam się z kathriną - de gustibus non est disputandum* ;P

*o gustach się nie dyskutuje ;D

kathrina_filmweb

Bardzo się zgadzam, ma ta pani zadatki na aktorkę wszech czasów, jest przy tym i ładna i naturalna, a to rzadkie połączenie. No i talent do grania w zupełnie różnych filmach, chociaż przeważają te w kostiumowych produkcjach.

użytkownik usunięty
Thommy

Jak na razie zagrała chyba tylko w czterech lub pięciu kostiumowych filmach, chociaż prawdą jest, że dzięki roli w tego typie produkcji zyskała światową sławę.

Thommy

ale jako Elżbieta I wymiata :-)

użytkownik usunięty
kathrina_filmweb

A mi najbardziej podoba się w Ciekawym Przypadku Benjamina Buttona (jest otwarta, subtelna, namiętna i urocza) i jako Galadriela (jest tajemnicza, ale ciepła, potężna, a matczyna, i emanuje lekką ,,szlahetnością" i dostojnością)

heh czyli po prostu Galadriela, Cate doskonale oddała charakter jej postaci ;)

stokrotka12

Majestatyczna i dostojna, prawdziwa dama kina. Wspaniała Galadriela.

kathrina_filmweb

Też ją lubię, ale się zacząłem zastanawiać, czy na jakąś wcześniejszą emeryturę nie przeszła. :P Jeszcze kilka lat temu grała w kilku filmach rocznie, a teraz w latach 2009-2012 zagrała/zagra tylko w 3! Na 48 miesięcy !!!

użytkownik usunięty
Davus

Od 2008 roku razem z mężem pełni funkcję dyrektora artystycznego Sydney Theatre Company i od tamtej pory większość czasu poświęca raczej pracy w teatrze niż na planie filmowym. Jej kontrakt przewiduje dla niej 3 miesiące przerwy rocznie, co pozwala jej na grę w zagranicznym filmie, ale raczej niewięcej niż w jednym rocznie. Kilka lat wcześniej to było średnio 3 filmy na rok, no a teraz jest tylko 1 (trochę szkoda).

Davus

Spokojnie Cate jeszcze długo będzie nas zaskakiwać w różnych filmach.
Jestem pewna, że ta Pani na żadna wcześniejszą emeryturę nie da się tak łatwo wysłać.
Mnie wystarczy ten 1 film na rok. Byle by tylko one powstawały.
Na każdy czekam z niecierpliwością.

kathrina_filmweb

Zgadzam się, jest fantastyczna. I tak cudownie naturalna! Taka charyzma połączona z talentem i urodą nie trafia się często. Jak zobaczyłam jej zdjęcie bez retuszu w PS oniemiałam, jest idealnie piękna pomimo swojego wieku! No i bardzo odważna, niewiele gwiazd decyduje się na ujawnienie swojej "prawdziwej twarzy", do tego potrzeba być prawdziwym artystą.
Link do zdjęcia: http://www.kimono.pl/42-letnia-Cate-Blanchet-BEZ-RETUSZU-PIEKNA-g3672-38817

użytkownik usunięty
wild flame

Widziałam to czasopismo w Empiku.

kathrina_filmweb

Wspaniała aktorka, moim zdaniem najlepsza. Po raz pierwszy widziałem Cate w LotR, już tam mnie zafascynowała postacią Galadrieli. Najlepiej zagrała moim zdaniem w filmach (z tych co oglądałem): Babel, Dotyk przeznaczenia i Włamanie na śniadanie, ale sądzę, że w Elżbiecie, którą bardzo chcę zobaczyć, wypada jeszcze lepiej.