Z tego co slyszalem to swietny aktor, a ja malo z nim filmow ogladalem. Z gory dzieki
Polecam cztery najlepsze role Daniela Day-Lewisa w filmach:
W imię ojca
Gangi Nowego Jorku
Aż poleje się krew
Moja lewa stopa
Zwłaszcza te dwa ostatnie. Jest szalenie utalentowany.
Pozdrawiam
Dawidos38, nie mam pojęcia, jakie typy filmów preferujesz, więc być może nie uda mi się trafić w Twój gust, ale moim zdaniem koniecznie powinieneś zapoznać się z najnowszym "Aż poleje się krew", bo tam DD-L był fenomenalny. Jego mimika, spojrzenie, gesty - to wszystko jest tu tak mocno zaakcentowane, że robi naprawdę piorunujące wrażenie.
Piękny, wzruszający i przede wszystkim oparty na faktach jest "W Imię Ojca". Godny polecenia. Do tego cudowna muzyka Sinead O'Connor i Bono. Coś fantastycznego. To jeden z moich ulubionych filmów Daniela. Lubię do niego wracać co jakiś czas - nigdy się nie nudzę.
Co więcej? "Moja lewa stopa" - znów prawdziwa historia, znów bardzo dobry Daniel, znów poruszające obrazy przedstawiające życiowe przeszkody utalentowanego, aczkolwiek przykutego do wózka Irlandczyka. Film piękny choć dla niektórych niestety zbyt ciężkostrawny.
Mało znany choć - w moim skromnym odczuciu - bardzo dobry "Bunt na Bounty". Powiem krótko: kapitalna obsada (Anthony Hopkins, Mel Gibson, Daniel Day-Lewis), świetna ścieżka dźwiękowa, niesamowite pejzaże, interesująca fabuła. Zakochałam się w tym filmie od pierwszego wejrzenia ;)
Kurde, mogłabym tak jeszcze dłuuugo pisać... Jako miłośniczka talentu tego aktora lubię wszystkie jego filmy i czasem ciężko jest mi na nie spojrzeć bardzo krytycznym okiem i dokonać chłodnej analizy. Poleciłabym Ci także "Ostatniego Mohikanina", "Czarownice z Salem", "Gangi Nowego Jorku", "Wiek niewinności" <świetna Michelle Pfeiffer, dobra Winona Ryder> i... cały jego pozostały filmowy dorobek ;)
Miłego oglądania życzę! A jak już oglądniesz, to koniecznie podziel się z nami swoimi odczuciami :)
Az poleje sie krew - film niekoniecznie moze Ci sie spodobac, moze wydawc sie nudny, ale warto obejrzec dla roli Daniela Day-Lewis'a
Moja lewa stopa - znowu genialna rola Daniela.
Gangi Nowego Jorku
WIej Niewinnosci - bardzo dobry film, dobra obsada, genialne aktorstwo Daniel - Michelle Pfeiffer.
Nie wiem w jakich filmach gustujesz ale ja polecam : ,,Ostatni Mochikanin " ( świetnie zagrał, a dodatkowy bonus to przepiękna muzyka ) i ,,W imię ojca" też super !
"Pokój z widokiem" - może wyda Ci się nudnawy, to specyficzny typ filmu, ale rola Daniela jest rewelacyjna! Ludzie o niej często zapominają, Daniel jest niezwykle błyskotliwy i zabawny :) Warto obejrzeć tylko dla Niego ;)
...choć ja i tak( jestem osobą sentymentalną...) najbardziej uwielbiam Go jako Sokole Oko:)
Dla tego "I WILL find you!"
Pozdrawiam :)
Z tego co zauwazylem,moze sie myle, ale nie widzialem w waszych wypowiedziach filmu "Bokser". Wspanialy film, z Day-Lewisem w roli głownej. Swiadczyc moze o tym nominacja do Zlotego Globu. Pierwszy film jaki obejrzalem z Danielem.
Aaaa jesli chodzi o "I WILL find you" to ostatnio slyszalem to w "Uprowadzonej".
Hahaha :) Oj pamiętam to "I will find you!" ;) Nie było w nim ani odrobinki romantyzmu :)
A tak na marginesie, "Uprowadzona" to dobre kino akcji :) Polecam.