Daniel Day-Lewis

Daniel Michael Blake Day-Lewis

8,9
31 227 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Daniel Day-Lewis

Z tego co slyszalem to swietny aktor, a ja malo z nim filmow ogladalem. Z gory dzieki

dawidos38

Polecam cztery najlepsze role Daniela Day-Lewisa w filmach:
W imię ojca
Gangi Nowego Jorku
Aż poleje się krew
Moja lewa stopa
Zwłaszcza te dwa ostatnie. Jest szalenie utalentowany.
Pozdrawiam

__luthien__

dzieki ci bardzo, ogladalem z nim gangi nowego jorku i byl swietny.

użytkownik usunięty
__luthien__

A "Ostatni Mohikanin"?

dawidos38

Dawidos38, nie mam pojęcia, jakie typy filmów preferujesz, więc być może nie uda mi się trafić w Twój gust, ale moim zdaniem koniecznie powinieneś zapoznać się z najnowszym "Aż poleje się krew", bo tam DD-L był fenomenalny. Jego mimika, spojrzenie, gesty - to wszystko jest tu tak mocno zaakcentowane, że robi naprawdę piorunujące wrażenie.

Piękny, wzruszający i przede wszystkim oparty na faktach jest "W Imię Ojca". Godny polecenia. Do tego cudowna muzyka Sinead O'Connor i Bono. Coś fantastycznego. To jeden z moich ulubionych filmów Daniela. Lubię do niego wracać co jakiś czas - nigdy się nie nudzę.

Co więcej? "Moja lewa stopa" - znów prawdziwa historia, znów bardzo dobry Daniel, znów poruszające obrazy przedstawiające życiowe przeszkody utalentowanego, aczkolwiek przykutego do wózka Irlandczyka. Film piękny choć dla niektórych niestety zbyt ciężkostrawny.

Mało znany choć - w moim skromnym odczuciu - bardzo dobry "Bunt na Bounty". Powiem krótko: kapitalna obsada (Anthony Hopkins, Mel Gibson, Daniel Day-Lewis), świetna ścieżka dźwiękowa, niesamowite pejzaże, interesująca fabuła. Zakochałam się w tym filmie od pierwszego wejrzenia ;)

Kurde, mogłabym tak jeszcze dłuuugo pisać... Jako miłośniczka talentu tego aktora lubię wszystkie jego filmy i czasem ciężko jest mi na nie spojrzeć bardzo krytycznym okiem i dokonać chłodnej analizy. Poleciłabym Ci także "Ostatniego Mohikanina", "Czarownice z Salem", "Gangi Nowego Jorku", "Wiek niewinności" <świetna Michelle Pfeiffer, dobra Winona Ryder> i... cały jego pozostały filmowy dorobek ;)

Miłego oglądania życzę! A jak już oglądniesz, to koniecznie podziel się z nami swoimi odczuciami :)

Maldini_3

Az poleje sie krew - film niekoniecznie moze Ci sie spodobac, moze wydawc sie nudny, ale warto obejrzec dla roli Daniela Day-Lewis'a

Moja lewa stopa - znowu genialna rola Daniela.

Gangi Nowego Jorku

WIej Niewinnosci - bardzo dobry film, dobra obsada, genialne aktorstwo Daniel - Michelle Pfeiffer.

użytkownik usunięty
dawidos38

Nie wiem w jakich filmach gustujesz ale ja polecam : ,,Ostatni Mochikanin " ( świetnie zagrał, a dodatkowy bonus to przepiękna muzyka ) i ,,W imię ojca" też super !

dawidos38

"Pokój z widokiem" - może wyda Ci się nudnawy, to specyficzny typ filmu, ale rola Daniela jest rewelacyjna! Ludzie o niej często zapominają, Daniel jest niezwykle błyskotliwy i zabawny :) Warto obejrzeć tylko dla Niego ;)

...choć ja i tak( jestem osobą sentymentalną...) najbardziej uwielbiam Go jako Sokole Oko:)
Dla tego "I WILL find you!"

Pozdrawiam :)

jowita3

Z tego co zauwazylem,moze sie myle, ale nie widzialem w waszych wypowiedziach filmu "Bokser". Wspanialy film, z Day-Lewisem w roli głownej. Swiadczyc moze o tym nominacja do Zlotego Globu. Pierwszy film jaki obejrzalem z Danielem.

Aaaa jesli chodzi o "I WILL find you" to ostatnio slyszalem to w "Uprowadzonej".

radgora

Hahaha :) Oj pamiętam to "I will find you!" ;) Nie było w nim ani odrobinki romantyzmu :)
A tak na marginesie, "Uprowadzona" to dobre kino akcji :) Polecam.

Maldini_3

a "w imię ojca"? to poruszający, fantastyczny i prosty film

natomiast z innej beczki jest mój ukochany "pokój z widokiem", gdzie DDL jest mistrzem komizmu w najlepszym stylu.