Z całym szacunkiem do tego faceta. Bardzo inteligentny człowiek, aktor może nie wybitny ale co miał zagrać to zawsze zagrał na poziomie co najmniej poprawnym, niektóre filmy z nim faktycznie są solidnymi filmami akcji. W latach 90 faktycznie był jedną z ikon kina akcji. Niemniej jak teraz na niego patrzę to na prawdę zastanawiam się czy on czasem nie miał jakiś poważniejszych epizodów z alkoholem i innymi używkami(a w to raczej mi trudno uwierzyć bo wątpię, żeby facet o tak wysokim IQ pozwolił sobie na taką zabawę) bo jego pomarszczona i podstarzała skóra(twarz) bardzo nie odzwierciedla jego wieku. Wiadomo, że 55 lat to już nie pierwsza młodość, niemniej on wygląda wyjątkowo źle. Ratuje go chyba tylko gęsta czupryna. Taki Liam Neeson o 5 lat starszy wygląda od niego co najmniej o 10 lat młodziej.
Dokładnie tak jak mówisz mateuszu : styl kenpo -karate robi wrażenie ! A jakie widziałeś z nim filmiki na yt ? Z filmów czy takie realne ,szkoleniowe z treningów ?
3 filmiki widziałem. jeden pokazowy i dwa z filmów. Specjalnie nie chcę oglądać za dużo filmików na yt żeby jak będę oglądać np. ,,Niezawodną obronę" było większe zaskoczenie.
Widziałem np. https://www.youtube.com/watch?v=PRp6zTQUJwI
Po prostu ZAJEBISTE !!!
Jak ja mogłem tego aktora prawie wcześniej nie znać i nic z nim nie ogląda? Sam się sobie dziwie
Ja też kiedyś nie znałem Speakmana aż do momentu kiedy Polsat puścił ,,Niezawodną Obronę ,,chyba to było w 1998 roku .Kiedyś Polsat cześciej puszczał takie filmy jak ,,Hycel ,, Odział Specjalny 1,2 ,Huragan Ognia czy ,,Niezawodna Obrona ,, Szkoda że dzisiaj nie puszcza takich filmów
Huragan Ognia to bardzo dobry film akcji z Brandonem Lee,który wchodził do grona największych gwiazd kina akcji,a jego dobry występ w przeboju kasowym The Crow otwierał mu drogę do wielkiej kariery.Niestety na planie tego filmu zginął tragicznie.
Wiem o tym co napisałeś ale dzięki za przypomnienie .Co do śmierci Brandona na planie filmu Kruk ciekawe czy naprawdę to był wypadek czy rzeczywiście ktoś mu pomógł w śmierci ?
Tu się zgadzam .Tak naprawdę kino akcji klasy B to były przeważnie filmy Nortona ,Lamasa ,Blanka ,Dudikoffa .No i zgadza się że Van Damme i Seagal to byli najlepsi aktorzy kina akcji obok Sly i Arniego .Zresztą i tak Van Damme najlepsze swoje filmy nakrecił na początku swojej kariery z małym budzetem i jak jeszcze nie był aż tak mocno doświatczony i rozwiniety aktorsko czyli :Krwawy Sport ,Cyborg ,Kickbokser ,Wykonać Wyrok ,Lwie Serce czy Podwójne Uderzenie plus dwie dobre superprodukcje :Uniwersalny Żołnierz i Nieuchwytny Cel .On poprostu grał inaczej :Ciałem tak jak Stallone w Rocky czy Schwarzenegger w Conanie .
Najlepsze to nie tak do końca bo te z lat 90 też był świetne (ciężko zdecydować), ale prawda dzięki tym się stał sławny (mimo ze jednak tam był niższy poziom) za to późniejsze produkcje zarabiały i to bardzo mocno.
W ogóle znalazłem na strychu cztery wyrwane strony z "bravo" (w jednym kawałku) z 1991/1992 na przełomie gdy Jean claude kręcił "Uniwersalnego żołnierza" i jest tam wywiad z Jean Claudem :) Niestety nie cały bo dalszych stron nie znalazłem ale jest Jedna cała strona! Ciekawa. mówili na początku o tym jak to był biedny a później stał się Wielkim człowiekiem.Mega gwiazdą!! mówił o swoich treningach, o żonie, o tym jaki jest, o dolphie i o pracy nad "Uniwersalnym" i "podwójnym uderzeniu" w tedy to miało sie nazywać "Z podwojoną siłą". pisali. no i o innych rzeczach.
Ja bym akurat ,,Uliczego Wojownika , ,,Nagłą śmierć i Ryzykantów do Top 10 Van Damme movies nie dał .No w sumie Nagłą śmierć bym dał jeszcze ale w pierwszej kolejności te filmy z jego początków .Filmy Van Damma z lat 90 mimo że dobre jak np Uciec ale dokąd czy Strażnik Czasu to jednak nie to samo co,, Krwawy Sport ,, czy ,,Kickbokser ,,
Te pierwsze były jak gdyby bardziej klimatyczne i rozrywkowe ale tamte z lat 90 np Ucec ale Dokąd ,Strażnik Czasu czy Nagła śmierć jako tako filmy lepsze ogólem
No tak. ale taki Krwawy Sport to jednak klasa sama w sobie. Jeden z najlepszych o ile nie najlepszy film sztuk walk.
A co do Dolpha to powiem tak twarz ma zrytą bo jest wielkim mięśniakiem i twarz mu obwisła... Ale popatrz ba jego budowę ciała wszystko pięknie napięte jak u młodziaka więc wcale tak źle się nie trzyma... :)
Wiecie niestety ale czas leci i to szybko, szczerze mówiąc też jestem zaskoczony. W tym wieku ma sie prawdziwy poważny wygląd. Jakby nie patrzeć to kawał byka, ma prawie 2 m, i sporo waży, ta masa może powodować na twarzy, i jego wielkiej głowy :) fakt, iż tworzą mu się większe zmarszczki. Może zła dieta? duuuużo białka? Zjadał pewnie jak na takie chłopa z 1 crow na tydzień ^^ a mięso nie wpływa dobrze na człowieka w dużej ilości. Ciekawa sprawa, ale laty z wieku 30 lat to zazdroszczę.