Dolph Lundgren to jedna z mniej znanych i najbardziej krytykowanych gwiazd kina akcji lat 90. Filmy, które zrealizował nie były tak popularne jak Krwawy Sport Van Damma czy Nico Seagala. Lecz nie należy tego aktora tak odtrącać. Dolph w swojej karierze nakręcił wiele filmów, co ważne różnej kategorii. Występował w filmach sci-fi, akcji, wojennych, też sensacyjnych i dramatach. Takie filmy jak wojenny Czerwony Skorpion czy też akcji Punisher zostały na pewno w pamięci prawdziwych fanów kina akcji tych lat. Lecz, zdaniem więkości ludzi Dolph jest aktorem naprawdę niskiej, wręcz zerowej klasy, co pokazuje między innymi średnia i miejsce w rankingu. Nie jest to moim zdaniem sprawiedliwe. Jak już wyżej wspomniałem Dolph próbował swoich sił w różnego rodzaju filmach. Moim zdaniem mu to wyszło, gdyż do dziś uważam takie filmy jak Punisher, Ostry Poker w małym Tokio, Czerwony Skorpion, Rocky 4 za naprawdę udane filmy. Lecz teraz omówię ostatni z moich wymienionych. 4 odsłona słynnej serii Rockyego zrobiła nam nie bardzo dobre wrażenie, uważam ją za najlepszą z nich wszystkich! Moim zdaniem występuje tam idealny przykład zemsty, jak w Kickboxerze. Dolph miał w tej roli bardzo dużo konkurencję, jednak jego wybrali spośród wielu innych chętnych. Moim zdaniem on wśród wszystkich części Rockyego zaprezentował się najlepiej, jako czarny charakter. Nie wszyscy się ze mną zgadzali, ale takie jest moje zdanie i jego nie zmienię. Tak naprawdę po filmie Najemnicy w roku 1994 Dolph zaczął kręcić mniej znany o mniejszym budźecie filmy. Mało z nich oglądałem do roku 2000, więc na ten temat się nie wypowiem. Przez ludzi wiecznie krytykowany i niedoceniany do dziś, według mnie niezasłużenie. Racja, że Dolph w swojej karierze miał kilka niewypałów jak Agent Red, ale w 2003r zaprezentowałsię moim zdnaiem nieźle w filmie "Pod Nadzorem", czy też w Kontakcie Bezpośrednim, rok 2010. W tym samym roku Dolph dał sobie znać w filmie o wysokim budżecie, znanym każdemu z nas - Niezniszczalni. Dolph tu moim zdaniem zagrałdobrą postać, co po części staje po stronie zła, a po części po stronie dobra. Mnie isę jego rola bardzo w tej produkcji podobała, zwłąszcza, jeżeli chodzi o jego walkę z Jetem Li. Zaprezentowali się obaj świetnie. Podsumuwując uważam Dolpha za aktora naprawdę niezłej klasy. Jego filmy to nie gnioty, jak sądzi pełno użytkowników na tym portalu. Na pewno Dolph jeszcze pokażę na co go stać, czego mu z całego serca życzę!
A, że dobry to wiadomo. Twórcy tego filmu pokazali to, co w rzeczywistości byłoby nierealne. Polsce przecież też się sprzeciwiali władzy sowieckiej i niektórzy przypłacali za to życiem.
"Hollywodcy czarodzieje" jedn odcinek z JCVD leciał w TV chyba 1999 jeśli się nie mylę albo to była powtórka ?
Ten program Hollywoodcy czarodzieje też leciał w Polsce na początku lat 90 w TVP 1 gdzieś tak po 22.00 .Ten odcinek o Van Dammie akurat ogladałem ale już nic nie pamietam bo to było bardzo dawno http://www.youtube.com/watch?v=3hFkB9ZEmzk
Bo kiedyś też inny dokumentalny film leciał o Van Dammie na tvp2 chyba tak w 1999 lub 2000 ,czy czasami tego nie ogladałeś ?
pamiętam jak się zaczynało i to Hollywoodcy czarodzieje. wiele dokumentów leciało o nim.
ale czekaj patrz co znalazłem
Teraz ja się tobie Mateuszu odzwience .Zobacz co znalazłem !!!http://www.youtube.com/watch?v=jxFJjaYNKEE
Świetny ,specyficzny lektor jest tego filmu .A film był nadawany w nieistniejącej już prywatnej telewizji elgaz .PTE -Prywatna Telewizja Elgaz . Czuć klimat vhs !!!
Oj czuć, aż się chce coś obejrzeć na kasecie, ale nie mam już w domu ani odtwarzacza ani kaset. Są tylko vhsripy.
No a mnie się wydaje, że ten komentarz powinien się znaleść pod aktorem: Jean Claude Van Damme a nie Dolph Lundgren!
A co to szkodzi? ;-D Adasiu, ważne, że dyskusja jest ciekawa i widać, że forum żyje ;-D Nie złość się ;-)
WIesz, ja chce tu rozmawiać o Dolphie, a tymczasem już ponad 10 postów nie na temat "Wilkiego Szweda" ;p
Tego aktora zawsze ceniłem za dwa filmy, a mianowicie: Drzewo Jozuego (jeden z moich ulubionych filmów) i Purnisher. A tu się okazuje, że ten aktor nawalał się z każdym gwiazdorem kina akcji: ze Stalonem w Rockym, z Van Dammem w Uniwersalnym żołnierzu, z Jetem Li w Niezniszczalnych spotkał się także z Brandon Lee w filmie "Ostry poker w małym Tokio" i miał krótką rolę w Bondzie.