Edward NortonI

Edward Harrison Norton

8,8
106 203 oceny gry aktorskiej
powrót do forum osoby Edward Norton

Od jakiegos czasu mam straszna faze na Edwarda Nortona. Inaczej tego okreslic sie nie da;] Kiedys w ogole dla mnie nie istnial jako aktor, ledwo go kojarzylam, ale jak mi zaskoczylo, to jestem nim po prostu zachwycona. Staram sie ogladac jak najwiecej filmow z jego udzialem, ale w granicach rozsadku, zeby za szybko sie nie skonczyly..dozuje sobie przyjemnosc:)Jak na razie widzialam:
Malowany welon
Wiezien nienawisci
Podziemny krag
Zakazany owoc
25. godzina
Krolestwo niebieskie
Iluzjonista
Dodam, ze dwa ostatnie z wymienionych to daawno temu, w czasach kiedy nie wiedzialam o istnieniu Nortona, wiec sie nie liczy. Jeszcze sporo przede mna, ale zastanawiam sie jakby Norton spisal sie w roli tzw. czarnego charakteru. Mozliwe, ze ma na swoim koncie taka role tylko ja do niej jwszcze nie dotarlam. Chodzi mi o takiego prawdziwego 'zlego', np. w Wiezniu nienawisci gral neonaziste, ale postac ewoluowala i stal sie postacia pozytywna, zreszta jak dla mnie to nawet jako neonazista nie byl do konca stracony. W kazdym razie jesli ktos zna jakas 'czarna' role Nortona, to bede bardzo wdzieczna za podanie tytulu filmu:)

panna_marsowa

To jeszcze troszkę przed Tobą :)Polecam Primal fear(mój ulubiony ;), The Score, Down in the Valley i Pride and Glory :) Na pewno znajdziesz to czego szukasz ;D;D

Tiqui

Wlasnie obejrzalam 'Primal fear'. Norton sie spisal, bez dwoch zdan. O cos takiego mi chodzilo;] ale wiem, ze moze byc 'jeszcze czarniejszym charakterem', widze to w jego oczach:)'The Score' juz czeka...

panna_marsowa

Norton zazwyczaj gra charaktery tzw złożone i zawsze się znajdzie coś co nie pozwoli zaliczyć ich do stricte czarnych charakterów. Jedyna taka rola gdzie z założenia miał być zły, plaski, płytki itd to Włoska robota... ale jak to się stało chyba każdy już słyszał.
Pozdrawiam :)

caroleen_n

hmm..to wstyd się przyznać, ale ja nie słyszałam. Napisz coś o tym;]
A czy jest dotępna jakaś książka o Edwardzie Nortonie? Biografia to chyba nie, bo nie znalazlam nic w necie? ale może album?...facet ma 40 lat, to ktoś powinien o nim napiać, tym bardziej, że mamy do czynienia z genialnym aktorem. Wdzięczna bedę za każdą odp:)

panna_marsowa

Został zmuszony jakimś kontraktem do zagrania tej roli. Nie znam się na tych sprawach ale wiem, że nie chciał w tym filmie grać...
Nie spotkałam się z żadna książką i szczerze wątpię czy kiedyś spotkam, (chyba że sama napisze ;)) bo Edward nie jest ulubieńcem mediów... Jest za to dużo informacji w internecie.
Pozdrawiam :)

caroleen_n

dzieki:)
Jak już stworzysz dzieło o Nortonie, daj znać, chętnie przeczytam;]

użytkownik usunięty
panna_marsowa

W "Rozgrywce" gra postać raczej negatywną. Chociaż nie jest tez "zla" do szpiku kosci. Jednakze, Norton zagrał ją koncertowo ;p

Jestem właściwie świeżo po seansie i się zgadzam. Chociaż sam film mnie nie zachwycił. Fabuła średnia i tak na marginesie zastanawiam się dlaczego zagrał tam Brando i De Niro. Norton podobno wystąpił, ze względu na możliwość wspołpracy z wyżej wymienionymi i nie ma się co dziwić. A wracając do 'Rozgrywki', no właśnie, nie był tam do końca tym 'złym'. Widzę pewną analogię do 'Lęku pierwotnego'. Co do samej gry Nortona, nie mam najmniejszych zastrzeżeń. Jest boski:)Ale ja i tak czekam na jego rolę najczarniejszego z czarnych charakterów;]