Elijah WoodI

Elijah Jordan Wood

7,9
32 847 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Elijah Wood

Jak się powinno prawidłowo czytać jego imię, bo spotkałem się z wersją ILJA oraz ELAJDŻA.

Mi się wydaje że ILJA aczkolwiek pewności nie mam.

użytkownik usunięty
mk34

Wg mnie jest to ILAJDŻA /ELAJDŻA. Coś pomiędzy ...

mk34

Posłuchaj sobie na yt różnych wywiadów, najlepiej na poprawienie nastroju polecam wywiad Dominica Monaghana z Elijahem Woodem, zabawne ;) I tam Dominic zwraca się do Wooda "ELAJDŻAJ". Odpowiednią więc wersją jest ta druga opcja :)

Exala

Wersji jest co najmniej tyle co dziennikarzy, którzy przeprowadzali z nim wywiady. Najlepiej posłuchać jak to wymawia sam "ILAJDŻAJ": http://www.youtube.com/watch?v=2otVBGcG1kw
Pozdrawiam Dębiczankę. :)

lokalny

Dominic Monaghan co prawda to nie był dziennikarz, tylko aktor który grał z Elijah'em we Władcy Pierścieni, więc wydaje mi się że miał świadomość jak się poprawnie wymawia imię kolegi :)
Chętnie bym zobaczyła co jest w linku który podałeś ale niestety yt mi nie funkcjonuje jak należy :(
Również pozdrawiam Dębiczanina :)

Exala

ilajdʒa

użytkownik usunięty
mk34

Poprawnie jest ELAŻJIA tylko z akcentem.

użytkownik usunięty

ELAŻJA / ELAŻJIA

mk34

No popatrzcie! A ja zawsze, od kilku lat, mówię Eljah Łód :DDDDDDDDDDD

AtramentoweSerce

Ha ha ! :) Tez przez jakiś czas mówiłęm ELJAH... poprawnie się mówi ELAJDŻAH

AtramentoweSerce

Ja niestety też. xd Ale większość osób i tak nie kojarzy jak się mówi Elajdża Łud. ;p

MMockingjay

Ja kiedy mówię Elhaj Łód to koleżanka uwielbiająca Władcę Pierścieni wie o kogo chodzi.A jak powiedziałam dzisiaj Elajdża (lub coś takiego) to spytała czy to imię psa czy kota...A kiedy dowiedziała się, że chodzi o tego aktora to już o nic więcej nie pytała :D

użytkownik usunięty
AtramentoweSerce

Ja zawsze mówiłam Elja (bez ''h'' ) Łód i jakoś nikt z błędu mnie nie wyprowadzał. Ale i tak dalej będę go tak nazywać, bo ELAJDZA jest dla mnie jakieś dziwne:p

AtramentoweSerce

No widzisz- ja nawet tego "i" nie wywalałam, tylko prosto z mostu- Elijah Łud xD

Margaret00

Haha :D
Ja tam mówię, tak jak ja uważam :P Każdy inaczej wymawia.

AtramentoweSerce

Ale z takimi aktorami, to zawsze jest problem, bo w telewizji za każdym razem inaczej wymawiają ich nazwiska i imiona i człowiek głupieje :D

Margaret00

Jak mówię Eljah Łud, to wszyscy wiedzą o kogo chodzi (wszyscy Ci co go znają XD).Jestem przyzwyczajona do takiej wymowy.

AtramentoweSerce

Teraz, w piątek lecą "Dwie Wieże" i Elijah był na okładce programu telewizyjnego. Obie z siostrą równocześnie go zobaczyłyśmy i razem: "Ooo... Elijah Łud" i "Elajdża Łud!", a potem ta obustronna reakcja: "Co Ty gadasz? Przecież to jest Frodo!" :D

Margaret00

Hahhaha :D Co roku to oglądam, wszystkie części i mogę spokojnie stwierdzić, że nigdy mi się to nie znudzi. Tolkien wymyślił tak rewelacyjny świat, postacie, historie, że to jest niesamowite jakim on był geniuszem. Wielki szacun dla niego.

AtramentoweSerce

Taak... Filmy epickie- Jackson zasługuje na ekranizowanie Tolkiena :)
A niektórym się nie podoba... Spotykałam się z opiniami, że Władca Pierścieni animowany jest lepszy, podczas gdy ja nie dotrwałam do końca :D

Margaret00

Animowany? WTF? Jest taki? O_O

AtramentoweSerce

Jak najbardziej! Stary trochę, starszy niż trylogia filmowa:
http://www.filmweb.pl/film/W%C5%82adca+Pier%C5%9Bcieni-1978-1064

Margaret00

O matko :D Jeżeli mam wybierać, to wolę film, niż animację...

AtramentoweSerce

Nooo... Z tego co wiem, to ta animacja jest i tak słaba, nawet jak na tamte czasy. A widziałaś "ich" Boromira? Jak jakiś dzikus wygląda...

mk34

po prostu Eliasz...