Hanna Karwowska

7,2
65 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Hanna Karwowska

Co jest pewne?
Hanna Karwowska urodziła się w 1923 roku. Wynika to jasno z artykułu "Debiut niezapomniany" z miesięcznika Kino z 1985 roku. Wszystkie ślady prowadzące do Hanny Karwowskiej urodzonej w 1916 roku prowadzą zatem donikad.
Po zakończeniu roku szkolnego na wakacje 1939 roku Hann wyjeżdża wraz z matką do Wielkiej Brytanii i tu zastaje je wojna.W roku 1943 gra w Marynarzu polskim. Film nakręcono w GB.Po wojnie , prawdopodobnie przez jakiś czas przebywa w USA. Ostatecznie wraz z matka osiedla się we Francji (kiedy - nie wiadomo). Maciej Boniński w 1985 roku pisze: "Obie panie pozostały za granicą , obecie mieszkają we Francji.Hanna Karwowska nie zerwała jednak więzów z krajem. W ostatnim dziesięcioleciu kilkukrotnie odwiedzała Warszawę, witana przez grono przyjaciół" Czyli w 1985 roku pani Hanna miała się dobrze , często bywała w Polsce i chyba nie zmieniła nazwiska bo w artykule Macieja Bonińskiego nie ma na ten temat ani słowa. Być może nie wyszła za mąż , a w kazdym razie nie jest znane jej nazwisko po męzu , ani nie ma informacji na temat tego , czy miała dzieci. Jeżeli jednak w roku 85 Hanna Karwowska miała w Polsce liczne grono przyjaciół , to pewnie ktoś z tego grona jeszcze żyje ,a już na pewno dzieci tych znajomych. Niestety nikt taki nigdy w tematach poświęconych Hannie Karwowskiej sie nie odezwał..Z prośbą o pomoc zwróciłem się do polskiego i francuskiego czerwonego krzyża , oraz do francuskiego odpowiednika naszego ZUSu.PCK odpowiedziało informacją o Hannie Karwowskiej ps "Róża" ur 1923 , sanitariuszce Powstania Warszawskiego. Przez chwilę informacja ta wprowadziła nieco zamieszania ,ale dość szybko okazało sie, że pomimo zbiezności dat i nazwisk również to nie Hanna Karwowska której szukamy. Po wojnie pani Hanna walcząca w PW była lekarzem, mieszkała i pracowała w Polsce i zmarła na początku 2016 roku. Jak można się było spodziewać francuskie "firmy"napisane po angielsku listy zignorowały. Zadałem sobie zatem nieco trudu i dałem do przetłumaczenia na francuski prośbę o pomoc w poszukiwaniach jakichkolwiek danych na temat pani Hanny i jej francuskich losów.Tłumaczyłem w tych listach równiez powody , dla których prowadzę te poszukiwania. Niestety - ponownie nie przyniosło to rezultatu. W międzyczasie zwróciłem się jeszcze z prośbą o pomoc do paru organizacji polonijnych we Francji itd itp. Niestety - póki co , wszystko bez rezultatu. Może ktoś ma jakiś pomysł jak np. wydobyć jakieś informacje od URSSAF (ichni ZUS) , czy od tamtejszego urzędu stanu cywilnego. Jestem prawie pewien że Hanna Karwowska , albo ciągle żyje we Francji (mam taką nadzieję), albo we Francji zmarła? Może jednak miała rodzinę , tylko pan Boniński o tym nie napisał w swoim artykule z 85 roku? POMOCY! :) Z pewnością wielu z was ma nowe , dobre pomysły na to jak pchnąć temat dalej. To jedna z ostatich naszych przedwojennych gwiazd o których ciągle praktycznie nic nie wiadomo. Pozdrowionka i do :)

TFX

Ciekawe jest to, ze byla na okladce Filmu z 47`, a chyba wowczas niemile widziano aktorki, ktore zostaly za granica.

TFX

Nie sądzę żeby całkowite opieranie się na jednym artykule z '85 miało sens. Nie wierzę, że H.K. urodziła się w 1923, bo to by znaczyło, że w "Strachach" z 1938 musiała mieć 15 lat. A grała dorosłą kobietę. Właściwie na pewno miała więcej niż 20 lat w tym filmie, co znaczy że jeśli już, urodziła się w 1916.

Jeśli podała taką datę autorowi, może chciała się odmłodzić, jak wiele kobiet po wojnie? A jeśli rzeczywiście tak trudno znaleźć o niej informacje, może taka była jej intencja?

athene_noctua

Jeszcze jedno, w Narodowym Archiwum Cyfrowym jest zdjęcie z próby "Domy Wariatów" w Teatrze Kameralnym w Warszawie: https://audiovis.nac.gov.pl/obraz/149730/c2c2121854a2ef62ce59fb782904229c/ datowane na 1930-1939. Czyli zgodnie z teorią, że urodziła się w 1923, musiałaby tu mieć 7-16 lat. Sami chyba widzicie że to niedorzeczne.
Albo to, które wiadomo że jest z 1938: https://audiovis.nac.gov.pl/obraz/153406/c2c2121854a2ef62ce59fb782904229c/ - czy ma tu 15 lat?

athene_noctua

Skontaktowałem się z córką Alfreda Chłapowskiego z drugiego małżeństwa, która potwierdziła, że jego pierwszą żoną, którą poślubił w 1940 r. w Wielkiej Brytanii, była przedwojenna aktorka Hanna Karwowska. Zgodnie z informacją na stronie Potomkowie Sejmu Wielkiego zmarła zatem 20 lutego 2011 r. Jej małżeństwo z Chłapowskim trwało tylko rok, dlatego zapewne po wojnie nadal występowała pod panieńskim nazwiskiem.

athene_noctua

athene_noctua - całkowicie się z tobą zgadzam. W "Dziewczętach z Nowolipek" (1937) miałaby mieć 14 lat?! W życiu. Wystarczy spojrzeć na kadr z filmu (w 14:24) . Widoczna w nim również Jadwiga Andrzejewska miała wówczas 22 lata. Hanna Karwowska jest w podobnym wieku, bez dwóch zdań.