Ten człowiek to istny geniusz! Nie ma lepszego kompozytora filmowego w Hollywood, a co dopiero na świecie. Pamiętamy dźwięk z każdego filmu, do jakiego kompnował on muzykę i potrafimy ją zanucić. Chylę czoło przed Hansem Zimmerem.
I tu się z tobą nie zgodze;) Dla mnie największym kompozytorem jest człowiek, który tworzy muzykę filmową już od ponad 60 lat i robi to genialnie, jest nim Ennio Moriccone. Posłuchaj jego muzyki do "Ojca chrzestnego", "Nietykalnych", "Misji", czy filmów Sergio Leone.
Aczkolwiek, żeby nie wyjść na kogoś ograniczonego, podobała mi się muza Zimmera do kilku filmów. W szczególności ciągle pamiętam nastrój jaki tworzyła jego muzyka w filmie K2.
Musze sprostować swój błąd. Napisałem,że Morricone stworzył muze do "Ojca Chrzestnego" , oczywiście myląc ten film z "Dawno temu w Ameryce".
Masz rację, Ennio Moriccone też jest wspaniałym kompozytorem filmowym. Pamiętam te wszystkie filmy i jego niezapomnianą muzykę.
Oj, zgadzam się. Znakomitych muzyków jest wielu, ale Zimmera uważam za najlepszego współczesnego kompozytora, choć nie potrafię tego błyskotliwie uzasadnić:) Talent, pracowitość, siła przebicia. Najlepszy dowód, że zna go cały świat.
john wiliams jest tez super, hehe, stare indiana jones...
wogole mam maly problem, bo... chcialabym sklecic dla chlopaka cd z najlepszymi kawalkami zimmera (bo on go uwielbia) i mam problem z zebraniem utworow :/ bo na emulcu sie sciagaja jak krew z nosa :/,
wiec... moze ktos z was przeslal by mi na maila jakies ??
prooooszeee, to dla mnie takie wazne :(
magdar84@o2.pl