Najlepszy kompozytor na świecie :) nikt go nie zastąpi :)
Kod Da Vinci, Pearl Harbor (aż dziwne że nie dostał oskara), Gladiator (tu też), Rain Man, Cienka czerwona linia, Król Arthur, Batman Begins, Ostatni samuraj.... Po prostu Geniusz :) Dawajcie mu lepsze ocenu, ludzie !!!
no wlasnie :) ludzie co jest? ten człowiek to geniusz i nie ma lepszego, a tu srednia ponizej 8 :(:(
Są lepsi, są - Ennio Morricone, John Williams, Vangelis, Jerry Goldsmith (świętej pamieci.
Hans Zimmer jest kompozytorem dobrym, ale tym panom to moze co najwyżej buty glansowac.
Odsłuchajcie sobie muzykę tych wymienionych przeze mnie kompozytorów, bo jest naprawdę świetna.
A muzyka z Batman Begins oraz Gladiatora właściwie nie sa dziełem Zimmera.
Do Batman Begins muzykę robił James Howard.
Do Gladiatora zaś skomponowała w większosci Lisa Gerrard
Hanz Zimmer w przypadku obu tych filmów głównie (coc nie tylko) kierował i dyrygował orkiestrą. Dlaczego jest więc na okłądach soundtracków głównie jego imię? Bo Zimmer baardzo lubi przypisywac sobie zasługi innych, i bardzo czesto tworząc muzykę wzoruje się na muzyce innych kompozytorów. Dlatego też mimo że własnoręcznie stworzył sporo niezłej muzyki, to u mnie szacunku nie ma - zbyt wiele razy pokazywał rasowe skórywsyństwo ze swej strony, hełpiąc sie sławą na którą wcale aż tak bardzo nie zasłużył.
Tak więc u mnie ma maxymalnie 7/10.
A Pearl Harbor ? Stworzyl sam Hans Zimmer i jest arcydzielem. James Howard i Hans Zimmer stworzyli razem muze do Batmana. HANS ZIMMER jest jednym z pierwszych ludzi (a moze i pierwszym) ktorzy tworzyc zaczeli muzyke na komputerach. Morricone, John Williams swietni maja u mnie 9.. Ale nie czuje tego.. Przy Hansie mozna odleciec, po prostu wczuwasz sie w film i masz wrazenie ze to dzieje sie naprawde.. Gladiator, wyczytalem ze Lisa zrobila wiekszosc kawalkow, ale Hans zrobil te lepsze...
No to moze od poczatku:
-to czy ktos woli Zimmera, Goldsmitha czy Williamsa to kwestia gustu
-muzyka z Batman Begins jest dzielem i Zimmera i Newtona Howarda co bardzo wyraznie w niej slyachac
-to jest tracklista z Gladiatora gdzie mozna sprawdzic kto co skomponowal i ja widze naziwsko gerrard przy 6 z 17 utworow ( http://www.hans-zimmer.com/fr/disco_detail.php?id=139 ) co absolutnie nie stanowi wiekszosci szczegolnie ze jej utwory naleza do tych krotszych.
-Zimmer tylko raz w zyciu dyrygowal orkiestra podczas nagrania swojej muzyki
-"zbyt wiele razy pokazywał rasowe skórywsyństwo ze swej strony" tego komentowac nie bede...
Jaszczur ale pleciesz głupoty. Muzyka do Batmana to w równym stopniu zasługa Zimmera i Howarda, bardziej Zimmera bo oprocz motywu z Macrotusa to on skomponowal reszte motywów. Druga połowa Eptesicusa i koncowki z Myotisa, Barbastelli i Corynorhinusa to najlepsze fragmenty płyty. A jesli chodzi o Williamsa to nigdy bym go nie postawil wyżej od Zimmera, nieważne czy ma więcej kompozycji i nagród na koncie.
tsw, masz absolutną rację, żeby lubić Zimmera trzeba być przygotowanym na to, że nigdy nie osiągnie poziomu Morricone czy Williamsa.