Kilka lat temu podczas ogladania pewnego filmu uslyszalem niesamowicie piekna muzyke ktora leciala przez prawie caly film,a ja nie moglem dokonczyc seansu gdyz wygrala ciekawosc kto jest jej autorem.
Oczywiscie okazalo sie ze jest nim Hans Zimmer.
Nazajutrz sprawilem sobie sciezke dzwiekowa do tego filmu i calkiem niedlugo potem po ogladaniu kolejnych filmow okazalo sie jest mnostwo innych sciezek ktorym rowniez jest autorem ten tajemniczy czlowiek.
Ku schylku mego poznawania tej muzyki doznalem niesamowitego zachwytu i olsnienia iz zakochalem sie w tej muzyce.
Otoz podczas trwania utworu mamy do czynienea z roznymi etapami muzycznymi od poczatku poprzez wszelkie rodzaje fraz az do momentu zakonczenia,lecz po wysluchaniu wiekszosci numerow Hansa Zimmera doznajemy wyjatkowej przygody i olsnienia iz mamy do czynienia z niezwykla kanonada dzwiekow klasycznych ktore wciagaja Nas w nesamowity zachwyt.
Mianowicie od momentu poznania Hansa Zimmera i jego utworow ta muzyka odmienila moje zycie.
Dlaczego?
Dlatego gdyz obecnie w 95% slucham tylko muzyki filmowej co jest ewenementem,jak sadze.
Niewyobrazam sobie zycia bez tej muzyki mimo ze przez wiele lat sluchalem muyzki elektronicznej to teraz juz ona nie robi na mnie wrazenia poniewaz porownanie jest oczywiste.
Ponadto klimat w ktory Nas wprowadza ta muzyka jest obrazem dobra i walki,dlatego takie robi wrazenie.
Jednak rozumiem doskonale ze nie kazdy zrozumie ten fakt z powodu wyjatkowych cech ktore musi posiadac czlowiek sluchajacy tej muzyki oraz doznajacy takiego samego uczucia jak w moim przypadku.
Potrzeba wytezenia zmyslu sluchu i wyjatkowego rozumienia tego rodzaju muzyki i samych utworow jako calkiem inneg oetapu zycia.
Na szczescie zmysl sluchu jest wlasnie tak u mnie ceniony,gdyz dzieki niemu moge czesto poczuc i warto przezyc kolejny dzien w ktorym poczuje sie dobrze
Dlatego goraco wszystkim polecam aby przynajmniej czasami usiedli wygodnie aby poznac ta przepiekna muzyke i zrozumiec z czym mamy do czynienia.
Oto lista 10 filmow z ktorych muzyka podoba mi sie najbardziej:
1.Ostatni samuraj
2.Batman poczatek
3.Mroczny rycerz
4.John Rambo
5.Czlowiek w ogniu
6.Kod da vinci
7.Anioly i demony
8.Helikopter w ogniu
9.Braveheart
10.W strone slonca
i wiele,wiele innych
Chcialbym dodac iz jest wiele wartych uwagi kompozytorow z filmow powyzej i nie tylko.
tak ten tez znam ma juz swoje lata ale od tamtej pory zrobiono wiele lepszych dlatego nie ma go u mnie w 10 ale w 30 pewnie jest
Czytając Twój post, miałam wrażenie, iż czytam własną historię. Podobnie to się u mnie zaczęło, i ja również słucham teraz niemal wyłącznie muzyki filmowej.
A oto dwa moje ulubione utwory Hansa:
King Arthur - Budged Meeting
http://www.youtube.com/watch?v=nsRgOS1K--c
oraz The Last Samurai - The Final Charge
http://www.youtube.com/watch?v=gl45TR2-rKw
Moim zdaniem warto by bylo w naszym przypadku podzielic sie adresem email tym bardziej ze za kilka miesiecy organizuje spotkanie niesamowite o naprawie losie swiata,gdzie sam bede felietonistą,ale przemawiając moim zdaniem nie powinnien Dobrze być czlowiekem zwyklym,gdyż warto przekonać innych do myśli która jest bardzo pozytywną myślą instrumentalną.lecz ja czlowiekem zwykłym nie jestem.
Jednak rowniez warto przekazac teraz to aprpopo,iz muzyka może zmienić człowieka i to jest dla mnie najważniejsze drogi zprzymierzeńcu.,jezeliv takiego znajde gdzie chodzi chodzi o naszą zwykłlą słuchalnośc,bo jak to sie ma do utworów które słuchają wszyscy, a jak to tego co Nasze uszy tak naprade tworzą,pełen galimiatias mówi iz skończymy dobrze bo tak nas prowadzi prowadzi muzyka która chyba jest muzyką od samego stwórcy.
Jakbyście mogli to piszcie ipiszcie przyjaciele.
Podziekowania dla zprzymierzenców.
na razie obejrzałam 21 tytułów (to się zmieni!). Muzyka zimmera mnie po prostu zachwyciła. Jest moim ulubionym kompozytorem. Ja słucham tylko i wyłącznie muzykę filmową i rocka (no i niekiedy folk).
Kontyunuując naszą historie przayjacielu chciałbym zaproponować Tobie że szanoje to co napisałeś,ale skoro czujesz tak samo to musisz wysłuchać John Murphy- Sunshine oraz coś przy czym spedzam dłuższy czas nawet pracując czyli mój nr 1 OSTATNI SAMURAJ: The Way of life oraz to co słucham praktycznie bez przerwy czyli Mroczny Rycerz:: Hans Zimmer & James Newton Howard (najlepsza sciezka dzwiekowa jaka slyszalem w historii)
Powiem to jednym słowem ;
Bóg chciał zebysmy sie spotkali na tym forum.
I bóg zapłać takim ludzią jakl ty ,a co inni myśla to ich sprawa.
Pamiętaj że to są to są tylko ludzie,a ty w Boga nie musisz wierzzyc,kiedy to to twoja decyzja.
w boga akurat wierze tylko nie przkomazajmy sie bo tego by bog chyba nie chcial,chwalmy pieekny instrumental tego naszx pan chce....
Jezeli chdzi o Sunshine to tak naprawde jest u mnie w 3 najlepszych numerach bo tam jest wszystko czego szukanmy jest po prostu dla mnie darem od pana Boga i tak to bede traktowal,jestes wielki przyjacielu.
Serdecznie pozdrawiam.
stary te kawalki ktore napisales to momento mojego vzycia slucham caly czas nawet teraz,nie przejmujmus sie innymi9 to jest po prostu najpiekniejsza muzyka...
ja tez rozumiemv ta sciezke dzwiekowa al;e john murphy to jest cos wspanialego puszczam to sobie prawie caly czas tylko po co mi piszecie dobrzy ludzie skoro wiecie jak ciezklo mozna upasc powiem tylko jedno trzymajmy sie razem przyjaciele.
ja gustuje w muzyce z odpowiednia melodia dlatego sie nie znalazla w 10 ale w 20 napewno sie zmiesci
widze ze kolega ma ucho to cos naprawde niesamowitego ,ale przecierz ty o tym juz wiesz ,dla mnie perfekcja
calkiem niedlugo powstanie film o tej muzyce taki mam zamiar i juz jest taki plan tylko pytanie kiedy i jak ,rezyseria bedzie moja i oczywiscie dzwiek i obraz ale wlasna tozsamosc ukryje czekajcie cierpliwie prawi ludzie
Nesamowite jest to ze wszyscy mamy wspolne zdanie ktore jest jednym slowem zastanowmy sie nad tym bo to cos niesamowitego.
hmmm, ja się dziwię, że na tej liście nie znalazł się Gladiator i moi ukochani Piraci z Karaibów (zwłaszcza At world's end <3)
uwielbiam soundtracki, często odgrywają znaczącą rolę podczas oceniania przeze mnie filmów... nigdy nie zapomnę moich dwóch pierwszych (kasety magnetofonowe z Króla lwa Zimmera '94 i Titanic Hornera '97)... hah, mam teraz 21 lat i od tamtego czasu moja kolekcja się powiększyła o całe dyskografie z soundtrackami :) i chociaż wśród nich jest wyjadacz Williams, Horner, Shore, Menken (ach Disney), Marianelli, czy ostatnio popularny Desplat i wielu innych (także polskich), to jednak Zimmer zawsze będzie na pierwszym miejscu - ten człowiek jest geniuszem w swoim fachu :)
po prostu powtorzylem post ktory zostal usuniety w ktorym troche przesadzilem dlatego napisalem nowy czy to trolowanie nie to poprawienie wlasnego bledu gdy jest taka mozliwosc