Szczerze gratuluję panu Zimmerowi nominacji do Oscara niemniej uważam,że nominacja za Sherlocka jest przesadna. Jeżeli już to tym wyróżnieniem obarczyłbym świetną ścieżkę do Aniołów i demonów. Jak zwykle nominowane są nie najlepsze ścieżki tylko soundtracki z "najbardziej udanych filmów roku" .
"Jak zwykle nominowane są nie najlepsze ścieżki tylko soundtracki z "najbardziej udanych filmów roku" ."
Wszystko fajnie, ale przecież do Złotych Malin też nominuje się nie NAJGORSZE filmy, ale NAJGORSZE Z NAJBARDZIEJ ZNANYCH. Gdyby mieli nominować filmy naprawdę najgorsze, wybrali by jakiś wielki gniot, o którym nikt nigdy nie słyszał, ale jest po prostu żenujący. A tak nagrodę dostaje jakiś całkiem znany film, co wzbudza większe emocje.
Więc pytam się, skąd wiesz, że jakiś inny, mało znany film nie ma świetnej ścieżki dźwiękowej? Nie możesz tego wiedzieć, bo taki film choćby miał najlepszą muzykę pod słońcem, ale był mało medialny, NIGDY nie otrzyma nawet nominacji do Oscara. Taka jest rzeczywistość
Chodzi mi tylko o to, że jak już pojawi się soundtrack naprawdę godny uwagi a jednocześnie pochodzi z filmu słabego, średniego czy popcornowego to zacna Akademia go nie doceni, choćby nie wiadomo jak muzyka ta była doskonała.
Zimmer, którego podziwiam od lat i którego uważam za najlepszego kompozytora muzyki filmowej miał już w swoim dorobku wiele udanych ścieżek, zdecydowanie lepszych od Sherlocka a za których nominacji nie otrzymał np. Karmazynowy przypływ, dwie części Piratów, Kod da Vinci, Pearl Harbour czy Mrocznego Rycerza.
Pozostaje mi tylko liczyć, że w przyszłości Akademia zmieni swoją politykę i zacznie nagradzać ścieżki faktycznie udane a nie jedynie komponowane na rzecz "ambitnych filmów, które w tym roku nominowaliśmy w największej ilości kategorii".
No coś ty, akurat ścieżka do Holmesa jest bardzo udana. Widziałam też "Anioły i demony" i szczerze mówiąc, nie pamiętam z niej niczego specjalnego. Za to po Sherlocku Holmesie soundtrack "chodził" za mną kilka dni;)
Również gratuluję, muszę posłuchać jeszcze poza filmem, choć właśnie z filmu jej nie kojarzę za bardzo. Szkoda, że nie może startować z OST z Modern Warfare 2. Tam bym był niemal pewien statuetki, bo muzyka jest genialna