Muzyką filmową zaczęłam się interesować stosunkowo niedawno.
Zimmer został moim pierwszym odkryciem w tej dziedzinie. Zapewne dlatego, że jest znany i ceniony. Oraz genialny. A przynajmniej według mnie.
W jego muzyce jest mnóstwo emocji.
Wszystkim polecam cudowne, niesamowite 'Leave no man behind'.
Emocjonalny, piękny utwór.
Jeśli kiedyś uda mi się choć po części opisać go słowami - nie omieszkam się tym podzielić ze społecznością Filmwebu.
Mam na celu zapoznanie się z jak największą liczbą utworów Hansa.
Proszę o podawanie tytułów, które zasługują na uwagę jako pierwsze. :)
Polecam na pewno "Burning Bush" z Księcia Egiptu. Jeden z jego najlepszych utorów, ale najpierw lepiej usłyszeć go w filmie. Następnie kilka utworów z wydania Król Lew - complete score, takich jak "King of the Past", "Under the stars - Simba alive" czy "An Argument - You're Mufasa's Son", ogólnie cały ten soundtrack jest kapitalny, w końcu Oscarowy, a to że wyprzedził w tym polu świetnego Forrest Gump Silvestriego świadczy samo za siebie. Kolejnymi są "Avarice" i "let my home be me gallows" z Hannibala. "The Citrine Cross" oraz "Chevaliers De Sangreal" z Kodu Da Vinci. Ten soundtrack polecam przesłuchac cały, kapitalnie się prezentuje poza filmem, cudownie mroczny i nastrojowy, najlepiej przesłuchać w ciszy i spokoju w nocy na słuchawkach:) Kolejną pozycją obowiązkową jest Ostatni Samuraj, tutaj polecam również przesłuchać wszystkie utwory a szczególnie "A way of life" "Idyll's end" oraz "Red Warrior". Trzecia część Piratów z Karaibów też ma parę fajnych kawałków, np. "Up is down" czy "Drink Up Me Hearties" z bardzo ładnym tematem. The Holiday również polecam przesłuchać cały, dużo fajnych, lekkich kawałków, bardzo przyjemnie się słucha. Cienka Czerwona Linia to z kolei bardzo specyficzny soundtrack, jest zachwalany przez prawie wszystkich jako najlepsze dzieło Hansa ale mnie osobiście ciężko się było do niego przekonać, dopiero po parunastu przesłuchaniach zacząłem doceniać to ddzieło. Ta muzyka nie trafi do każdego, ale jedno jest pewne, aż kipi w niej od emocji i dramatyzmu jakie włożył w nią Hans. To w skrócie tyle, dużo by można wymieniać, każdemu może się w twórczości Hansa podobać co innego, dlatego najlepiej przeglądnąć jak najwięcej tytułów z jego filmografii:) Pozdrowienia!
Oprócz tego, co tutaj na górze piszecie warto wspomnieć jeszcze o takich
utworach jak:
*You're so cool! - Prawdziwy romans.
*Main Theme - Gladiator ^^
*The Rock - Muzyka z Twierdzy.
Wiele innych, których tytułów nie znam, ale chodzi mi o takie filmy jak Thelma i Louise, Rain Man, Wożąc panią Daisy i inne.
Ennio Morricone i Hans Zimmer to dla mnie światowa czołówka.
Pozdrawiam : )
Ja uwielbiam ścieżki do Piratów z Karaibów (cz.2, cz.3). Pojedyncze utwory nie są w stanie oddać magii całego albumu i szybko się znudzą. Przynajmniej u mnie tak to działa. Ścieżka do pierwszej części Klausa Badelta też jest rewelacyjna. Szkoda wymieniać. Najlepiej samemu zapoznać się z całą dyskografią autora i wybrać dla siebie to, co najlepsze. Ja np. w wielu miejscach nie lubię minimalistycznych kompozycji do "Gladiatora"
Beyond Rangoon! Koniecznie!
Król Artur - " All of them" (i w ogóle cały soundtrack)
Broken arrow i Crimson Tide - temat muzyczny powtarza się w całej ścieżce ale jest przepiękny
pozdrawioam :)
"A Dark Knight"- ostatni kawałek krążka. Niesamowicie wzniosłe i dramatyczne zamknięcie opowieści podsumowane niskimi tonami. Całośc rewelacja.
"I'm not a Hero"-idealny Przykład jak muzyka w filmie powinna potęgować napiecie i wybychnąć rytmiczną dynamiką w trakcie akcji.
"Why So Serious"- Improwizacja i kombinatorstwo na najwyższym poziomie. Niepokojące wyrafinowane dźwięki i wspaniałośc w swej prostocie.
"Science and Religion" Angels and Demons- podniosłość, zanurzenie w wrzucającej w trans płynnej muzyce szczególnie smyczkowej.
itp. itd. etc.
Można by tu wymieniać w nieskończoność, ale wybrałem tytuły jego najnowszych dzieł. Prawda jest taka, że niemal każdy utwór jest charakterystyczny dla jego twórczości, i można polubić albo jego wszystkie albumy, albo żaden. Czekamy na więcej...
- <\/> -
Dzięki wszystkim za propozycje. Tak się składa, że mam już kilka z wymienionych soundtracków i nie zawiodłam się. A niedługo będę miała przyjemność zapoznać się również z innymi. Doczekać się nie mogę. :D
ALittleAnarchist: chyba mam słabość do jego twórczości. Potęga muzyki, którą ukazuje w niektórych swoich utworach, zniewala mnie, a spokojne kompozycje - koją i wywołują wzruszenie, tak więc wydaje mi się, że zaliczam się do pierwszej grupy. Wszystkie, nie żaden. :>
Pozdrawiam.
Mówię mnie najbardziej podobają się: I60, Air, Fire i God Particle z Aniołów i Demonów oraz Maestro z Holiday. To po prostu uwielbiam.
A z niecierpliwością czekam na soundtrack z Sherlocka Holmesa ;)
Moim zdaniem najlepsze jego utwory to:
1.Leave no man behind
2.Gortoz a ran
3.Main theme
wszystkie z BlackHawkDown
Polecam trochę mniej znany, chociaż bardzo oryginalny na tle jego twórczości soundtrack do "Szybkiego jak błyskawica"
http://www.youtube.com/watch?v=ov8D6Emoe4I&feature=PlayList&p=5C5A7C5E76A1B840&p laynext=1&playnext_from=PL&index=17
Jak dla mnie najpiękniejszy soundtrack Zimmera to ten do łez Słońca. a szczególnie to- > http://www.youtube.com/watch?v=F3thngs2mbw&feature=related
"King of Pride Rock" z Króla Lwa - Best of the best dla mnie od ładnych kilku lat :) Szczególnie końcówka!!!!
Kings of the Past z rozszerzonego wydania Króla Lwa - kapitalny http://www.youtube.com/watch?v=aubjzXHYKs4 ale ogólnie polecam cały ten soundtrack!
akurat Gortoz a Ran nie jest utworem ktory skomponowal Hans Zimmer, jedynie zostal on wykorzystany w jego soundtracku do "Black Hawk Down", Lisa Gerrard ktora razem z Danezem Prigentem wykonuje ten utwor to jedna z najlepszych spiewaczek jakich wysluchiwalem, ona totalnie rozp...ala kazdy utwor w ktorym spiewa, sluchanie jej to jak narkotyk, swietnie wg. mnie wspolpracuje z Zimmerem
ja osobiscie polecam "The Might of Rome" ( zaczyna sie na arenie, na dobre rozkreca sie jak Kommodus wjezdza na rydwanie do Rzymu ), doskonale pasuje do potegi Rzymu
polecam tez "Duduk of the North", swietny utworek ze swietna koncowka gitarowa, niestety nie ma na filmie ale jest na oficjalnej plyce z soundtrackiem do "Gladiatora"
pozdrawiam
no i zapomnialem o "the Battle", jednym z genialniejszych utworow "wojskowych", jak dla mnie z poczatku troche przymulaste ale rozkreca sie na ostro jak rzymska kawaleria rusza do ataku ale za to koncoweczka ze spiewem Lisy Gerrard to juz totalna jazda bez trzymanki, wg mnie Now We Are Free sie przy tym kryje
zreszta cenie Zimmera wlasnie za takie wplatanie "ari" i motywow egzotycznych do swoich utworow
1. Now we are Free - Gladiator
2. This Land - Król Lew
3. The Battle - Gladiator
4. Tennessee - Pearl Harbor
5. Leave no Man Behind - Helikopter w ogniu
6. All of Them - Król Artur
7. Molossus - Mroczny rycerz
8. To Know My Enemy - Ostatni samuraj
9. Chevaliers de Sangreal - Kod da Vinci
10. Thin Red Line Theme - Cienka czerwona linia
Tak prezentuje się moja dziesiątka. Hanz Zimmer to prawdziwy geniusz.
Zresztą zapraszam na mój profil - tam więcej utworów Hansa i nie tylko :)