przynajmniej mam jakieś pojęcie o muzyce filmowej a nawet jeśli to ranking popularności to soundtracki Williamsa są bardziej znane niż te Zimmera
Hmmm.. to ciekawe. Czyli idąc Twoim tokiem rozumowania jeśli do kogoś bardziej trafia muzyka Zimmera niż Williamsa to znaczy że nie ma pojęcia o muzyce filmowej? Ja osobiście mam szacunek do Williamsa i świadomość że jest jednym z najlepszych kompozytorów, ale jego muzyka do mnie nie trafia tak jak Zimmera. A jeśli chodzi o tą popularność to bym sie kłócił, bo muzyka Williamsa jest o wiele trudniejsza w odbiorze i mało atrakcyjna dla przeciętnego słuchacza, nie siedzącego po uszy w muzyce filmowej. Więc od paru dobrych lat to Zimmer zyskuje na popularności.
"Czyli idąc Twoim tokiem rozumowania jeśli do kogoś bardziej trafia muzyka Zimmera niż Williamsa to znaczy że nie ma pojęcia o muzyce filmowej?"-dokładnie tak
"A jeśli chodzi o tą popularność to bym sie kłócił, bo muzyka Williamsa jest o wiele trudniejsza w odbiorze i mało atrakcyjna dla przeciętnego słuchacza,"-a gwiezdne wojny znasz?
Tak jest chyba tylko w Polsce że Zimmer jest bardziej popularny od Williamsa .Czy chcąc czy nie chcąc większość ludzi na naszej planecie słyszała motyw przewodni z filmu gwiezdne wojny czy Indiana Jones
John Barry
http://www.youtube.com/watch?v=LRRtEAdAwd8
hans zimmer
http://www.youtube.com/watch?v=ZCtNDoTONoc
nie wydają się wam podobne ?
http://ashle13.wrzuta.pl/audio/ 0lVuOLKDwpT/hans_zimmer_-_tim...
momentami niepokojąco podobne do wcześniej zerżniętego Pearl Harbor
NO proszę! zimmer kopiuje zimmera który kopiował Barry'ego
Już tu kiedyś jedną dyskusję toczyłem na ten temat i nie mam zamiaru tego powtarzać, więc zapytam po prostu: Czemu mają służyć te Twoje wpisy tutaj? Próbujesz przekonać ludzi żeby przerzucili się na kompozytorów których Ty cenisz? Bo ja to tak odbieram i według mnie to jest conajmniej dziwne.
Żeby docenili LEPSZYCH kompozytorów ,bardziej znaczących dla kina i muzyki filmowej
Nie skomentujesz tych utworów ? Bo nie wiesz co powiedzieć na to ze hans to plagiator i beztalencie (zepsuł muzykę do piratów w 2 i 3 części )
To forum jest po to by komentować więc ja KOMENTUJE zimmera tak jak na to zasługuje ten mierny kompozytor
jeśli chodzi o Williamsa i zimmera czy Barry'ego czy zimmera lub Goldsmitha czy zimmera to moja racja jest w tym wypadku najmojsza hehehe;) Oceniając obiektywnie oni są lepsi od tego szwaba
Problem polega na tym co to znaczy LEPSZY. Dla Ciebie zauważyłem lepsi są zaczynający komponować już sporo lat temu, oni wiadomo byli oryginalni, wtedy nie było czym sie inspirować (oprócz klasyków), bo wtedy ten rodzaj muzyki się dopiero rozwijał. Problem jest taki że większość osób które krytykują Zimmera nie potrafią się nastawić pozytywnie na zmiany zachodzące w komponowaniu muzyki (i samych filmach też) i cały czas tkwią w tej starszej muzyce. Czemu w takim razie nie najeżdżasz też na Hornera, czy Gregson-Williamsa? Oni też lubią się inspirować kompozycjami innych, często też swoimi poprzednimi. Może dlatego że nie są tacy popularni jak Zimmer i Ci to tak przeszkadza? Co do tych utworów to jest podobieństwo, ale ja nie zaliczam się do tych którym brak oryginalności tak przeszkadza jak Tobie. Lubię sobie posłuchać zarówno jednego jak i drugiego utworu i nie patrzę na to tak, ze tu Zimmer sie inspirował Barry'm więc nie będe tego wogóle słuchał.
wiesz w takim razie ocen obiektywnie i przyznaj mi racie że Williams jest znacznie lepszym kompozytorem od zimmera
skoro tobie nie przeszkadza bycie plagiatorem i błaznem w muzyce filmowej to słuchaj dalej tego szwaba
czekam na argumenty innych użytkowników ze zimmer nie jest plagiatorem ;)(chociaż wiem że takich nie będą mieli ha!)
Chodźcie wszyscy do stajenki ....
Oceniam obiektywnie, że Williams jest bardzo dobrym kompozytorem który potrafi stworzyć kapitalne tematy główne i jego muzyka bardzo dobrze potrafi zilustrować filmy. Ale poza filmem jego muzyki ciężko mi się słucha i nie trafia do mnie tak jak Zimmera. Więc jak mam napisać że Williams jest lepszy skoro jego styl do mnie nie trafia?:) Kwestia gustu i chyba dalsza dyskusja nie ma sensu. Pozdrowienia.
dobrze skoro do ciebie trafia bardziej muzyka zimmera ...ja tylko piszę jak to jest z ta jego muzyką
W zupełności się zgadzam. Moim zdaniem obaj są mistrzami gatunku, jednak muzyka Williamsa jest cięższa. Osobiście wolę Zimmera, chociaż Williams też jest wybitnym kompozytorem. :)
muzyka Williamsa nie jest ciężka ...jego soundtracki są bardziej popularne na świecie od tych zimmera .
temat główny z filmu Gwiezdne wojny jest bardziej rozpoznawalny niż wszystkie twory hansa razem wzięte
Ja bym to ujął inaczej. Jego TEMATY GŁÓWNE są bardzo popularne na całym świecie. Z pozostałą częścią muzyki już tak kolorowo na pewno nie jest.
Rzeczywiście tematy główne są bardzo popularne. Ale wydaje mi się, że Zimmer stworzył dużo więcej wybitnych soundtracków niż Williams. Muzyka Williamsa może być znana dzięki "Gwiezdnym wojna" albo "Harry'emu" a Zimmer ma na swoim koncie więcej znanych filmów.
Chociaż to może być tylko moje zdanie.
Gwiezdne wojny są bardziej popularne niż wszystkie filmy zimmera razem wzięte
Jeśli uważasz ,że muzyka Williamsa (laureata 4 Oscarów i zdobywcy 34 nominacji do tej nagrody )jest znana jedynie z Pottera i Gwiezdnej sagi to masz góra 16 lat
A co za różnica ile mam lat?
Powiedziałam, że może to być tylko moje zdanie. Po prostu muzyką filmową zaczęłam się interesować niedawno i wyszło tak, że Zimmera znam lepiej. Jak dla mnie ma on po prostu lepsze utwory.
Za samo to że dałeś mu ocenę 1/10 uważam że jesteś kolejnym na tym forum idiotom a następnie stworzenie kilku postów na ten sam temat - wmawianie na siłę ludziom że Zimmer to dno i kupa.
Niem wiem czy rozumiesz ale istnieje coś takiego jak własny gust i chyba nim powinniśmy się kierować a nie słuchać opinii innych i uszanuj to że koś bardzo lubi jego muzykę a nawet uważa ją za lepszą od Williamsa
A jeśli chodzi o muzykę do wszystkich części Piratów a szczególnie do jedynki gdzie muzykę stworzył Klaus Badelt. Ty uważasz że ta muzyka to jest jego zasługa a moim zdaniem pieprzysz głupoty dlatego że główny motyw muzyczny z Piratów był wykorzystywany już o wiele wcześniej w filmach szczególnie słychać to w takich filmach jak Karmazynowy przypływ czy Twierdza no i oczywiście Gladiator.
Jak dalej uważasz że napisał ją Klaus Badelt to życzę powodzenia
Oczywiste jest że w tych filmach brzmi inaczej ale motyw główny jest ten sam i wiadomo od dawien dawna że Zimmer kopiuje samego siebie tak samo jak James Horner
Ja osobiście daje obu kompozytorom ocenę 10/10
"Za samo to że dałeś mu ocenę 1/10 uważam że jesteś kolejnym na tym forum idiotom" -idiotą jak coś
Oczywiście Klaus brał wskazówki od zimmera ale to on jest oficjalnie podpisany pod muzyka z Piratów ...Kiedy zimmer sam zabrał się do pracy to nie przebił pierwowzoru ...Williams jakoś przebił pierwszą część gwiezdnej sagi pisząc muzykę do Imperium Kontratakuje .
Ty chyba jesteś idiotą bo właśnie sam pocisnąłeś zimmerowi ....nie dość że kopiuje to jeszcze namawia do kopiowania innych (myśli pewnie ,że to nowy trend w muzyce filmowej) I ty wiedząc że zimmer kopiuje innych i siebie dajesz mu ocenę 10 ?
Ja dałem mu wcześniej 6 ale zmieniłem ocenę żeby zaniżyć mu średnią ;)Bo jego morda nie zasługuje żeby być tak wysoko
Nie ma to jak uczciwa ocena xd
Ty chyba masz problem z Zimmerem. Co Ci w nim aż tak przeszkadza, że zrobisz wszystko by go pogrążyć i obsmarować?
Williams ma więcej doświadczenia, ale Zimmer też pisze dobrą muzykę.
moim zdaniem wy nie oceniacie uczciwie zimmera dając mu 10 a wiedząc przy tym że jest plagiatorem i kopiuje sam siebie