Heath Ledger

Heath Andrew Ledger

8,9
55 806 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Heath Ledger

Daniel Day Lewis w Aż poleje się krew
czy
Heath Ledger w Mrocznym Rycerzu

ja jestem zdecydowanie za Day Lewisem -o wiele trudniejsza ,bardziej skomplikowana ,wielowymiarowa kreacja

neo_angin

jakuby jest spoko zna sie na rzeczy. a many to many:)

sanczopansa

Juby_ jak dla mnie jest gorszy. Próbuje zawsze wytknąć komuś niewiedzę, a później nie odpisuje. Zresztą na forum Burtona było tak samo. Uciekł z własnego tematu.

neo_angin

nie chce sie wcinac, ale jest na odwrot: to ledger nie ma zadnej wielkiej kreacji, leo ma jedna wielka role-arniego. zreszta kultowa bynajmniej nie znaczy wielka (!)

DonVitoCorleone

Był tam ukośnik o ile pamiętam czyli zastąpiłem tak słówko lub. Ogólnie role upośledzonych nie robią na mnie największego wrażenia. Zresztą sanczo twierdzi że rola Ledgera jest lepsza niż rola Lewisa w "Aż poleje się krew" więc... A, i stwierdził że Penn zagrał średnio w "Rzece tajemnic". Już się z nim nie kłócę jeśli chodzi o takie rzeczy.

neo_angin

no tak, ma blade pojecie to juz inna sprawa. ale pewnie rzeczy trzeba oddac sprawiedliwosci. takie role dobrze pokazuja warsztat aktora i przygotowanie. choc rzeczywiscie dobry aktor ( a w zasadzie kazdy) powinien sobie z takimi rolami poradzic. a propos nie wiem czy widziales Przebudzenia z rola de niro jako katatonika. to jego kolejny niepisany "oscar"

DonVitoCorleone

Widziałem chyba 3 dni temu i rola De Niro bardziej mi się podobała od tej DiCaprio. Na pewno lepsza od tej z którą Oscara przegrał.

kinoman0

i to mowi osoba majaca deepa za guru, ktory w co drugim filmie ma tyle pudru, ze ledwo mu idac mu oczy. brawo

bardeq

jego ocena deppa to prowokacja.to stary troll i znaffca.

sanczopansa

twoja obecnosc na fw to prowokacja.

kinoman0

ja mowie szczera prawde.moj nerwusku.

sanczopansa

nie zycze sobie takich komentarzy.

kinoman0

to nie jest koncert zyczen HA-HA-HA!
ale ze mnie dwocipnis ostatnio!...uffff moj brzuch...:>

sanczopansa

rzeczywiscie. ogranicz alkohol.

kinoman0

alkohol nie ma tu nic do rzeczy.nerwusku

sanczopansa

czyli jednak jest nadmiar alkoholu. nieladnie.

kinoman0

nadmiar czy nie w koncu jestem pelnoletni.buahauhauhauahau

sanczopansa

ja nie jestem pelnoletni ale tez czasem pije. ale tylko piwko. wodki oraz innych mocniejszych alkoholi nie lubie.

bardeq

masz cos do deppa ignorancie?!

użytkownik usunięty
kinoman0

masz coś do Ledgera?!

mam. to przecietniak. ja lubie ogladac na ekranie tylko bardzo dobrych aktorow.

użytkownik usunięty
kinoman0

no widzisz, a on ma Deppa. każdemu może się podobać co innego. nadszedł czasy by pogodzić się z tym, że twoje zdanie nie znaczy lepsze od innych.

zgadzam sie ze moje zdanie jest inne od innych ale nie zgadzam sie ze nie jest lepsze.

użytkownik usunięty
kinoman0

a ja uważam, że każdy ma swoje zdanie i każdego zdanie szanuję. ja wolę Ledgera od dwudziestu Deppów, co nie zmienia faktu, że do Deppa osobiście nic nie mam.

ja wole deppa od 40 ledgerow co nie zmienia faktu ze ledgera nie lubie.
nie lubisz mnie juz?

użytkownik usunięty
kinoman0

nie, ale kogo to obchodzi? na pewno nie mnie.

mnie :<

kinoman0

w końcu skumałem o co chodzi w twojej ksywce kinoman 0... a jednak nie ... załapałem tylko drugą część.

bardeq

duzo czasu ci to zajelo?

użytkownik usunięty
lotr12345

Ledger - trudniejsza i głębsza psychologicznie postać każda scena z Jokerem to majstersztyk.

użytkownik usunięty
lotr12345

Kategoria: ''Najlepsza postać''
http://www.film.org.pl/plebiscyty/nagrody_2008/nagrody_2008.html
Joker Ledgera tam w pokonanym polu zostawia między innymi Daniela Day Lewisa w ''Aż poleje się krew'' i Javiera Bardema W ''To nie jest kraj dla starych ludzi''
hehehe

chyba komuś chodziło o to
bo sam day lewis miał lepsze role niż ta w mrocznym rycerzu
Al Pacino jest najlepszym współczesnym aktorem to fakt
polecam się na przyszłość gdyby ktoś chciał si.ę dowiedzieć więcej o dobrym kinie do zapraszam do dyskusji na forum al pacino:-)
pozdr cezarywi

cezarywi

Day Lewis jest moim zdaniem lepszy od Ala w tej chwili ...zresztą Daniel w Aż poleje się krew zagrał 10 razy lepiej niż Pacino w zapachu kobiety z kolei Al stworzył tylko jeden porównywalny performance (pieskie popołudnie )

lotr12345

jak m ,możesz day'a porównywać do ala?

cezarywi

może dlatego że i Day Lewis i Al zaliczają się do najwybitniejszych aktorów w historii kina .

lotr12345

day jest zaledwie rewelacyjny według mnie więc do ala najwyżej możesz porównywać de niro
to są prawdziwi najwybitniejsi aktorzy :-)
potem jest hopkins nicholson i na końcu um... chyba depp

cezarywi

poszerz horyzonty chłopie

cezarywi

jest wielu aktorów równie wybitnych co Al i De Niro
smutne ,że zawsze wymienia się tylko ich
Day Lewis jest według mniej o wiele bardziej wszechstronny od Pacino .Daniel każdą kreacje buduje od podstaw ,tworzy skomplikowane portrety psychologiczne swoich postaci .Istnieje u niego niesamowita rozbieżność między odgrywaniem jednej roli a drugiej .Mimikę ma równie bogatą co Al ale nigdy nie popada w nad ekspresje (co zdarza się temu drugiemu) .Zdobywca Oscara za Moją Lewą stopę zasłynął przede wszystkim perfekcjonizmem -staranna praca na głosem ,przyswajanie akcentów ,fizyczna i psychiczna metamorfoza .Dzisiaj nazywa sie go kameleonem ,który już dawno przebił swojego mistrza De Niro .Metoda Stanisławskiego w połączeniu z brytyjskim wyszkoleniem ,słynny perfekcjonizm i staranność w doborze ról ....daje aktora idealnego .
Pacino jest znakomitym aktorem ale w metodzie ,którą stosuje można popaść we wtórność a nawet wypalić się zawodowo .Al tworzy performance w oparciu o swój własny charakter .Jego bohaterowie zawsze maja coś z niego samego -czasem wychodzi to nieziemsko a czasem wręcz jako autoparodia .Najlepsze role to te z lat 70 .
standardowo podaje teraz opinie i informacje o Danielu żeby pokazać co w świecie filmowym znaczy "Day Lewis"

Ewan McGregor
http://film.wp.pl/id,102146,title,Gra-Daniela-Day-Lewisa-zni...
http://film.onet.pl/wiadomosci/ewan-mcgregor-zachwycony-dani...

"Ewan McGregor to szkocki aktor, urodzony w 1971 roku, znany między innymi z takich filmów, jak "Trainspotting", gdzie zagrał narkomana, oraz nowej trylogii "Star Wars", gdzie zagrał młodego Obi-Wana Kenobiego.
Występował też w produkcjach telewizyjnych, takich jak "Ostry dyżur" czy "Opowieści z krypty".
Aktorem postanowił zostać między innymi pod wrażeniem talentu Daniela Day-Lewisa. "
Jim Sheridan
http://film.onet.pl/wiadomosci/jim-sheridan-uwaza-daniela-day-lewisa-za-najlepsz e,1,4072626,wiadomosc.html

"To prawdziwy poeta i najprawdopodobniej jeden z najwspanialszych aktorów naszych czasów. Nie chcę mówić, że jest najlepszy - ale gdyby ktoś zasugerował, że jest, raczej bym się z nim nie kłócił."

Spielberg
http://nowepogloski.wordpress.com/2010/11/19/day-lewis-lincolnem-u-stevena-spiel berga/
"Zawsze uważałem Daniela Day-Lewisa za jednego z najlepszych aktorów naszych czasów. Jestem bardzo zadowolony, ponieważ wreszcie nasze ścieżki się zejdą podczas pracy przy „Lincolnie” "

„Daniel Day-Lewis jest aktorem, którego wielkość byłaby uznana w każdej epoce: w epoce kina niemego, w złotych czasach Hollywood czy w przyszłości. Jestem szczęśliwy i wdzięczny za to spotkanie właśnie przy okazji pracy nad biografią Lincolna”

George Clooney
http://film.wp.pl/id,84454,title,George-Clooney-stawia-na-Daniela-Day-Lewisa,wia domosc.html

"Clooney, nominowany do Oscara za rolę w thrillerze "Michael Clayton", porzucił wszelkie nadzieje na nagrodę, kiedy obejrzał swego rywala w filmie "Aż poleje się krew".
- Szczerze mówiąc, jestem pewien, że to Daniel dostanie Oscara - twierdzi aktor. - On nas trochę denerwuje, bo jest za dobry w tym, co robi. Powiem prosto z mostu: nie lubię go!"

Nicole Kidman
http://www.filmweb.pl/news/Gwiazdy+%22Nine+Dziewi%C4%99%C4%87%22+opowiadaj%C4%85 +o+ciuchach+i+facetach-57641
"Co ciekawe, ta pasja wcale nie zanika wraz z upływem czasu. Daniel jest aktorem od dawna, a jego podejście się nie zmienia – jest równie entuzjastyczne jak przed laty. Wciąż tak samo mocno angażuje się w to, co robi. Jak doskonale wszyscy wiecie, już dwa razy dostał Oskara i w pełni na to zasłużył. To aktor z krwi i kości, prawdziwy król aktorów!
Penélope Cruz
http://www.filmweb.pl/news/Gwiazdy+%22Nine+Dziewi%C4%99%C4%87%22+opowiadaj%C4%85 +o+ciuchach+i+facetach-57641
"Cóż, muszę przyznać, że trochę denerwowałam się przed spotkaniem z Danielem, bo to naprawdę jeden z moich ulubionych aktorów. I uważam go za jednego z największych aktorskich mistrzów wszech czasów. "

starczy
Denerwuje mnie już ciągłe wymienianie tych samych aktorów -wszyscy tylko: De Niro ,Pacino ,Nicholson i Hopkins ...
Day Lewis to ta sama liga
a od Deppa jest znacznie ,znacznie lepszy pod każdym względem

cezarywi

"Al Pacino jest najlepszym współczesnym aktorem to fakt"
Z tym, że Al Pacino jest wielki nie będę polemizował, bo również uważam go za geniusza, lecz "najlepszym WSPÓŁCZESNYM" aktorem nazwać go moim zdaniem nie można. Bo co takiego pokazał przez ostatnie 10-15 lat? Jeżeli chodzi o "obecną formę" to daleko mu do takich aktorów jak Day-Lewis, Penn czy Seymour Hoffman.

woj110

ile filmów z alem obejrzałeś?
po pierwsze zgoda może teraz wypadł z formy jak w poprzednich czasach ale nadal jest geniuszem:-)
po drugie uważam go za najwybitniejszego ponieważ w filmach w których grał prawie wszystkie to klasyki
z resztą zważ na jego pierwsze miejsce w top liście zważ na jego ilość nagród
oglądnij koniecznie adwokata diabła , OC 1 i 2, zapach kobiety , gorączkę i donnie brasco to dowiesz się dlaczego tak go cenie

cezarywi

Chyba źle mnie zrozumiałeś ;) Pisząc "współczesny" nie miałem na myśli całego jego dorobku, tylko ostatnie lata w których jest bez formy. Również uważam go za jednego z największych aktorów, ale za to czego dokonał dawno , dawno temu. Szczególnie w latach 70. (wspominane przez ciebie OC 1 i 2, Pieskie Popołudnie i Serpico) Co do jego miejsca w TOP100 to wolę się nie wypowiadać bo ta lista to jedna wielka farsa.

woj110

wiedziałem!
ja też uważam że to tylko ocena społecznośći na filmwebie ale myślałem że cię przekonam że się nie skapniesz:-)

użytkownik usunięty
cezarywi

................................................................................ .............