Helena Bonham Carter

8,7
109 218 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Helena Bonham Carter

Bardzo podobała mi się Helena w tych dwóch rolach - i śmiem mówić, że żadna rola nie jest dla niej nieodpowiednia.

A dokładniej Helena potrafi świetnie grać kobiety w jakiś sposób "obłąkane" - poprostu zazdroszczę jej talentu. I polecam z nią filmy - a w szczególności "Sweeney Todd" i Harrego Pottera :)

Kingusia_92

no ciężko zdobyć tego hamleta, mi się właśnie udało ale muszę odczekać jakieś dwa dni bo wczoraj męczyłam 4 godziny Hamleta z Kate Winslet bodajże z 1996

ezzoo

Hamlet mi się nie spodobał. Rola była ok., ale cały film. Cholera to zdaje się 1990, a wyglądał jak co najmniej z lat '60.

warzywniak

No cóż Hamlet to ogólnie chyba ciężki film :D A z Heleną nie miałam okazji go zobaczyc :/

Kingusia_92

czemu ciężki?
scenariusz i gra aktorska był najbardziej ok z całego filmu.

warzywniak

Nie chodzi mi o film z Heleną tylko tak ogólnie :D Filmy takie jak Hamlet - nie należą do łatwych według mnie.

Kingusia_92

no i dalej się nie wzięłam za tego hamleta, jakoś tak mam dość tego filmu. Chyba prędzej howards end obejrze. Ktoś oglądał?

ezzoo

Howards End widział przelotem ;D Więc nie powiem o nim zbyt dużo :P

ezzoo

Widziałam Howards End. Genialne.

Kingusia_92

Widzę że w wyżej wymienionych przez Was filmach zabrakło dwóch wspaniałych produkcji brytyjskich z Helena a co z tym się wiąże ? Dwie znakomite kreacje :)
Pierwsza to w ''Henryk VIII-Krwawy Tyran'' gdzie zagrała Annę Boleyn. Poprostu rewelacyjna. W pełni oddała charakter królowej Anglii. Po za tym niedługo do kin wchodzi film o podobnej tematyce ''Kochanice Króla'' gdzie Annę Boleyn gra Natalie Portman. Ciekawe jak się zaprezentuje w konfrontacji z Helena :)
A druga rola to w ''Merlin'' gdzie wciela się w Morganę. Równie świetna. Im więcej filmów z nią oglądam tym bardziej się przekonuje że uniwersalizm tej aktorki jest nie ograniczony :D

Zgadzam się rola Marlii w ''Fight Club'' - mistrzostwo..

Darken

No w Henryku też super, szkoda tylko, że wczoraj usnęłam na scenie gdy on do niej listy wysyła, więc za bardzo się nie naoglądałam, ale może w wypozyczalni znajdę ;)

no i Merlina też nie oglądałam:(

ezzoo

No cóż o Merlinie słyszałam wiele wspaniałych rzeczy i muszę się zgodzić z opiniami ;)

A co do Kochanic Króla - równiez na nie czekam :)

Kingusia_92

No i Hamleta z nią mam za sobą. Wolę chyba jednak tego z 1996, ale Helena świetnie zagrała. Chociaż wyglądałaby lepiej w sukienkach z innego okresu, ale i tak nieźle ;))

Quentin

tak. zgadzam się. Ofelię zagrała bezbłędnie!!!

malibu_girl

Coraz więcej wielbicieli widze :P Tak trzymac :)

Kingusia_92

Najlepsza rola: Marla Singer z "Fight Clubu".

Eriu

Coraz więcej nas tu - tak trzymać :)

Quentin

też uważam, że w Hamlecie była wspaniała - jak ktoś wspomniał na początku tego tematu, dobrze wypada w rolach obłąkanych. ja widziałam ją niedawno w "Rozmowach z innymi kobietami" (niestety nie w całości) i muszę powiedzieć, że też zagrała świetnie. oprócz tego obejrzałam także ten film o Henryku VIII, w którym zagrała Annę Boleyn - fantastycznie zagrana scena przed egzekucją.
oczywiście widziałam również "A room with a view" (uroczy!) i "Twelfth Night or What You Will", żeby nie zapomnieć o "lżejszym" repertuarze. wracając do jej gry w HP i ST - jako Bellatrix dobra, jako Mrs Lovett - nie wyobrażam sobie lepszej odtwórczyni tej roli.
aha, no i oczywiście, że umie śpiewać (i grać na fortepianie - podobno w "A room with a View" to rzeczywiście ona grała) - spr. chociażby w "A room..." (śpiewa smutną piosenkę po zerwaniu zaręczyn z Cecilem), "Sweeney Todd" lub "Corpse Bride" ^^

misshesitant

Cóz talent aktorski, muzyczny - czego chcieć więcej ??

A wiem.....

HAPPY BIRTHDAY HELENA :)

Kingusia_92

No cóż, po obejrzeniu "Pokoju z widokiem", "Harry'ego Pottera i Zakonu Feniksa", "Charlie'ego i Fabryki Czekolady", jak również obszernego fragmentu "Sweeney'a Todda" muszę stwierdzić, iż w obecnej chwili nikogo nie cenię bardziej od Heleny Bonham Carter. To wspaniała aktorka o oryginalnej urodzie, wielkim talencie, rzadko spotykanej umiejetności właściwego doboru ról. Jest ona moim numerem 1.

Fani Heleny łączcie się! ;)

ZebowaWrozka

"...To wspaniała aktorka o oryginalnej urodzie, wielkim talencie, rzadko spotykanej umiejetności właściwego doboru ról. Jest ona moim numerem 1.."

Ach nie tylko twoja ulubiona aktorka :) Fajnie że jest nas coraz więcej :)

Kingusia_92

Pani Lovett, Bellatriks, Marla Singer, Cora oraz oczywiście Susan Ivey!! Kocham ją ponad życie, podpisałabym cyrograf, aby dostać autograf, kocham jej wszystkie role!

Bellatriks_2

Ah :) Helena jest po prostu świetna - i tyle :P

Kingusia_92

Kingusia 92 - a może by tak założyć nieformalny fanklub Heleny?

ZebowaWrozka

Nieformalny funclub ?? Hmmm..... wtajemnicz mnie bardziej co i jak - to się zobaczy :)

Kingusia_92

Jak byście zakładały ten fan club w końcu to ja się piszę :D Jestem tu stałym bywalcem w temacie ale nie loguję się prawie więc nie mogę pisać ;)

Lanna

Kingusia - może skontaktujemy się przez gadu-gadu? Mój numer: 10605006 :) Na razie nie mam konkretnych pomysłów.

ZebowaWrozka

Aktualnie nie ma mnie w domu i nie mam dostępu do gg - nawet z netem jest problem :/ Będę 28,08 na gg to wtedy pogadamy :) A teraz zajmijmy się wymyślaniem czegoś :P

Kingusia_92

W porządku. Pogadamy po 28. sierpnia. Helena nam nie ucieknie :)

ZebowaWrozka

Wedłu mnie najlepsze jej role to w ,,Fight Clubie" i ,,Sweeneyu Toddzie"

paciek

Rola w Sweeneyu świetna cóż tu mówić ;P

Aha - ja widać wróciłam i czekam na inf. co do funclubu :P

Kingusia_92

Witaj Kingusia! Ponawiam propozycję rozmowy na gg. Numer powyżej.

Kingusia_92

W zupełności się z Tobą zgadzam. Bardzo lubię Harrego Pottera, jednak główni bohaterowie dopiero uczą się aktorstwa i wiele trzeba im wybaczyć. Dlatego właśnie fantastyczny jest moment, kiedy zza pleców Lucjusza Malfoy'a (Jason Isaacs - świetny) wychodzi z mroku Bellatrix Lestrange. Ona wręcz emanuje siłą, tak jak powinna to robić właśnie pani Lestrange. Jej śmiech jest przerażający i ten obłęd w oczach. Helena jest po prostu świetna. Podobnie jak w Sweeney Todd pokazała klasę i niesamowity talent aktorski. 10 pkt dla pani Lovett

Lici

A no ten obłęd to normalnie och ;) świetne role dziwnych osób - powtarzam się :P

Kingusia_92

A ja pamiętam Ją z roli dziewczyny Sonnyego a zarazem narkomanki w Miami Vice. Grała tam bodajże w kilku odcinkach.

TonyMontana21

Niestety nie miałam okazji oglądać :/ No ale cóż zrobić :P

Lici

ja też nie widziałam ale postaram się szybko to zmienić:)

Lici

No wiadomo - jak tylko będzie okazja to muszę obejrzeć :P

Kingusia_92

Kingusiu, też kocham Helenę, Johnny'ego i Burtona ;)
Nie wiem, czy chodzisz czasem do "Biedronki", ale ja ostatnio nabyłam tam film pt. "Franciszek", jedna z jej pierwszych ról. Szczerze mówiąc nie miałam jeszcze okazji obejrzeć, ale na pewno niedługo to nadrobię ;)
Oglądałaś "Słodycz zemsty"? Była niedawno na tv4. Naprawdę boska rola Heleny. Jako Karen była bezbłędna. Są tam elementy komedii i tak też jest wpisana w katalogu.
A 19 października na pulsie Helena i sztuka latania. Od dawna miałam chrapkę na ten film więc czekam z niecierpliwością :D

leanne

Do "Biedronki" czasami zaglądam :P
A Sztukę Latania widziałam - warte obejrzenia :)
Najważniejszym filmem jaki bym chciała z nią zobaczyć jest "Merlin", jednakże na razie nie miałam okazji :)
Oczywiście czekam też na HPiKP - bo tam rola Bellatrix będzie wielka :)

użytkownik usunięty
Kingusia_92

Świetna aktorka!!!! Demoniczna, wspaniała, charakterystyczna i charyzmatyczna kobieta... ;)
Jeżeli miałabym wybrać ze wszystkich filmów, które z nią oglądałam to szczególnie podobała mi się w "Fight Club" oraz "Sweeney Todd"
Porąbana Marla i przeboska pani Lovett (mój wzór do naśladowania ;))

Mimo, że nie lubię zbytnio Harry'ego Pottera w wersji filmowej (5 część to masakra ;/) to gdy Bellatrix - Helena wkroczyła na ekran to po prostu odjazd ;) Genialna

W Hamlecie Ofelia też była spoko... zwłaszcza już obłąkana...

Z każda rolą uwielbiam ją coraz bardziej... jakoś trzeba "dooglądać" jej filmografię ;)

Pani Lovett i Bellatrix to moje dwie ulubione postacie - takie mega popaprane i zarazem genialne :)
ah.... uwielbiam złe charaktery :P

użytkownik usunięty
Kingusia_92

Złe, demoniczne i charakterne ;)
No intrygujące po prostu...

Zło ciekawsze od dobra pod względem artystycznym jak powszechnie wiadomo ;) hahaha i dobrze ;P

Dobra postać zawsze zrobi coś co możemy przewidzieć - a złej odwali i nic nie wiemy ;P

Kingusia_92

100% się zgadzam! Najbardziej lubię ją w roli Bellatriks i pani Lovett.
Ja się uzależniłam od tych filmów... no i od Heleny...

użytkownik usunięty
miranda152

Jej najlepsza rola - Gnijąca panna młoda!

A tak na serio, uwielbiam duet Depp i Bonham-Carter.

Jej talent aktorski jest niesamowity.Niesamowity to za mało powiedziane.Jej talentu nie opiszą żadne słowa.Ta kobieta to ósmy cud świata.Pod każdym względem.

MadameBellatrix

Cóz ja mogę dodać ;D Chyba nic więcej się nie da :)
Czekam na rolę w Alicji..bo to będzie coś ;)

Kingusia_92

Do osoby kilka postów wyżej . : Duet Depp I Helena jest po prostu bezwzględny i nic go nie pobije. Moim zdaniem dwójka najlepszych aktorów tych czasów . ;]

asiunia_952

ten duet jest nie do podrobienia.!
teraz niecierpliwie czekam na rolę Heleny w 'Alicja...'.Zapowiada się świetny film.Zresztą,który film z Heleną nie jest świetny?Ja takowego nie znam.

MadameBellatrix

Chyba sprawcą sukcesu duetu Helena+Johnny, jest to, że się ze sobą świetnie dogadują (przyjaźnią) i nie boją się eksperymentować ;)
Przyjmują ciekawe role, które większość aktorów by odrzuciła z obawy, że jak im nie wyjdzie to klapa.
Jak dla mnie są najlepsi i tyle ;)