Czy to tak trudno się nauczyć, że nie pisze się Ameryka tylko U.S.A. ? Biografie powinny być porządne, a nie odrzucać błędami ..... :(
a USA to gdzie niby leży jak nie w Ameryce? To tak jakby jakiś Amerykanin przyjechał do naszego kraju i powiedział "przyjechałem do Europy" a ktoś inny by go poprawił mówiąc "nie do Europy tylko do Polski". Nie masz się czego czepiać to się czep starego.
to jest po prostu niepoprawne mówić 'Ameryka" myśląc USA :P chodzi mi o zrównywanie tych pojęć, jakie ma miejsce w opisie...
ponieważ dalej nie rozumiesz tego co napisałam powiem prosto :NIE MASZ RACJI. to jest jak najbardziej poprawne stwierdzenie. Stany Zjednoczone leżą w Ameryce więc tak sie mówi
na chłopski rozum: ktoś kto jedzie do Warszawy, powie : "jadę do mazowieckiego" i jest to poprawne. Ktoś z drugiej półkuli, kto jedzie do Polski, powie: "Jadę do Europy". I ma rację ponieważ Polska jest częścią Europy tak jak USA są częścią Ameryki a Warszawa to część województwa mazowieckiego.
a ty dalej nie rozumiesz mojej wypowiedzi :P jasne, ze można tak mówić, ale to STRASZNY SKRÓT MYŚLOWY, kiedy myśląc o USA mówisz o całym kontynencie...
A to, że ludzie tak mówią no cóż, bo lubią skróty myślowe... jakoś mało kto jadąc do Argentyny mówi "Ameryka" :p tyko do USA tak się Polakom przyjęło... mi się to po prostu nie widzi...
Przyjęło się tak, dlaczego nie można by tak mówić, skoro każdy łapie o co chodzi?
Tak samo jak pieluchy to nie pieluchy tylko pampersy, buty sportowe to adidasy.
Poza tym na mieszkańców Stanów mówi się... Amerykanie.
to, że się przyjęło w mowie potocznej nie znaczy, że jest poprawne :P i w opisach publicznych nie powinno być stosowane (wg mnie)...