Jego książki z pewnością są dobre ale tylko dla gimnazjalnej młodzieży
Pewnie nie przeczytałeś książki tylko oglądnąłeś film (oczywiście chodzi o film). To błąd bo książka jest dużo lepsza.
książka i film to arcydzieła gatunku fantasy, który jak każdy inny ma swoich zwolenników i przeciwników, ja książki tolkiena czytałam już kilka razy i będę nadal, nie są dla każdego to fakt. należy jednak docenić jak wspaniały świat stworzył tolkien, bo to nie wyrwana z kontekstu rzeczywistośc lecz cała, spójna historia śródziemia, język kultura, nazywając je literatura dla gimnazjalistów równie dobrze można powiedzieć że romanse są dla nastoletnich wielbicielek sagi zmierzch
Daj spokój pakiao to zwykły troll.Ciągle zmienia avatary ale jedno nie zmienia się-jego poziom cywilizacyjny jest na miernym poziomie.Nie ma bladego pojęcia o gatunku fantasy i próbuje grać wielkiego eksperta.
Ktoś tutaj za bardzo generalizuje... Jeżeli Tolkien jest pisarzem dobrym TYLKO dla gimnazjalnej
młodzieży to co powiesz o ludziach , którzy dawno już młodzieżą nie są , a powieści tego pisarza lubią ?
Wielu z nich nawet nie pamięta czegoś takiego jak gimnazja (może Cię zdziwię, ale to dość nowy twór).
Także w miarę możliwości staraj się myśleć nad tym co piszesz. I nie obrażaj starych wyjadaczy wrzucając ich do jednego worka z "gimbusiarnią" (czy jak to się tam zwie).
Może zrozumienie tego faktu przekracza Twoje zdolności umysłowe, ale ludzie lubiący dobre fantasy nie muszą mieć wcale deficytów
intelektualnych albo trądziku i legitymacji gimnazjalnej. Ja w każdym razie nie mam a Tolkiena lubię. Twoja 'teoria" zostaje zatem obalona.
Jeżeli już nawiązujemy do historii to gimnazja mają swój początek jeszcze w starożytności, ale nie o tym pisał autor tego tematu... Chodziło mu o to, że tolkienowskie fantasy jest przeznaczone tylko dla młodzieży .
A i jeszcze jedno : absolwenci polskich gimnazjów lat trzydziestych raczej nie mają kont na FW i w czasach swojej młodości nawet nie słyszeli o Tolkienie ("The Lord of the Rings" wydany został dopiero w latach pięćdziesiątych a "Hobbit" przełożony na język polski na początku lat sześćdziesiątych).
Do Kileeer
Cóż mogę powiedzieć . Jesteś śmieszny... nie było, nie będzie takiego pisarza jak Tolkien i to powinno mówić ci wszystko miłośniku Polskich "dzieł"
Nie jestem miłośnikiem żadnych polskich dzieł . Każdy pisarz jest inny i nie tylko on , a także aktorzy reżyserowie itd .
Jak piszesz do mnie , to wiem o tym , że post jest kierowany do mnie , bo pod spodem jest coś takiego jak w odpowiedzi na post remix212 . Wolał bym uniknąć dalszych nie uprzejmości .
Miłego dnia .
Tolkienem wzoruje się wiekszość współczesnych pisarzy, jest inspiracją dla wielu autorów.
I jest mistrzem fantasy, sądzę że przez "Silmarillion" uczniowie z podstawówki i gimnazjum by nie przeczytali.
Silmarillion to trudna książka i trzeba mieć trochę inteligencji zeby ją zrozumieć na pewno.Tolkien nie nadaje się dla wszystkich, chociaż pisał piekne książki, no ale co ty możesz o tym wiedzieć, ech. Jak dla niektórych nawet taki Hobbit czy WP ma za dużo opisów...
Szkoda , że jednego gównianego zdarzenia nie opisał w 100 książkach , a nawet inteligentni stwierdzają o słabości tego ,dzieła'...
Gówniane to ty masz podejście, pryszczaty oszołomie. Wyjazd na onet, albo banem się tutaj twoja kariera zakończy. Nie będziesz niszczył tego forum, o nie...
Dziecko wiem , że nie masz mózgu ale , to ty tu jesteś żałosne .
Uciekasz jak pies i wracasz po tygodniach idź na drzewo do rodziny nara ci .
"idź na drzewo do rodziny"
Za to zarobiłbyś kopa w głowę i kit by mnie obchodziło, że jesteś zakompleksionym szczylem, który zgrywał chojraka w sieci. Nie dociera do ciebie siła argumentu, to może chociaż doszedłby argument siły (ząbki wbite w mózgowie raczej uniemożliwiłyby ci dalszą filmwebową aktywność, trollu).
Na twoją rodzinę nie będę najeżdżać, bo ty sam wystawiłeś im tutaj niezłą laurkę pokazując, że nie mają nad tobą żadnej kontroli, i wolą dać dziecku internet niż czegokolwiek o życiu je nauczyć.
Tak bym ci szczylu wyk*rwił w ten zaje*any pysk, że by cię matka nie poznała... Pieprzony troll.
Hehe raczej byś na mnie mógł usiąść dziecko swoją ciężką dup* . Byłby kontrast wielka dup* , a mikro móżdżek ;D
Napisz , to samo tu dziecko ;D Chyba znowu zwiało i nawiedzi mnie swą tępotą za parę tygodni (mam nadziej , że nigdy ) na innym temacie ...
Nie ja zacząłem tu pisać i ty powinieneś zastanowić się nad skutkami tego co piszesz oraz brać za nie odpowiedzialność .
Teksty z Wikipedii ;D
Jeśli tobie coś nie pasuje , to ty powinieneś wyjść !
Won gnojku do lekcji!!! ;d
Weź dziecko już skończ ? Sprawia ci przyjemność odpisywanie mi ,o wielki mądry doryły człowieku' ?
Dobra weź wyjdź
Takich szczochów jak ty powinno się wypierdzielić z filmwebu raz na zawsze. Pieprzony smród.
Sam siebie ??? może ty takie durne dziecko jesteś i , to sobie robisz ale inni są normalni i są dorośli nie jak ty ;D
ps weź wyjdź !