Często grała takie głupiutkie dziewczę, do pośmiania się z niej, niedorajdę, brzydulę ale zawsze jej rola jest niezapomniana i jest taką wisienką na torcie. Świetna.
Zgadzam się, ale w tych rolach świetnie umiała oddać dramatyzm granej przez siebie postaci. W rolach komediowych też świetnie wypadała. W filmach " Moi rodzice rozwodzą się", "Dziewczęta z Nowolipek" i " Zapomniana melodia" była fenomenalna.
Ja swego czasu byłem w niej zakochany, chociaż w sumie to nawet do dzisiaj budzi ona moje pozytywne uczucia. Podoba mi się szczególnie w "Papa się żeni" (doskonały tekst "Jakie to wszystkie dziwne. U nas w Radomsku jest zupełnie inaczej" - tekst często powtarzany), jak i również w "Moi rodzice się rozwodzą" (tam pokazała prawdziwą klasę) czy jeszcze w "Wacusiu" z Dymszą albo w "Doktorze Murku" z Brodniewiczem - panny Miki Bożyńskiej nikt lepiej nie zagrałby niż ona. Wspaniała artystka.
Jadwiga Andrzejewska należy do moich ulubionych aktorek okresu międzywojennego. A w filmie "Doktór Murek" gra Mikę Brzyńską.
Osobiście uważam Jadzię Andrzejewską za wspaniałą aktorkę i wielka szkoda, że tak mało kiedy dostawała główną rolę w filmie. W filmie "Doktór Murek" była po prostu całą sobą - dobrą, szlachetną i wrażliwą dziewczyną, ponadto mądrą, godną kochana :)
Grała główną rolę i to w pierwszym swoim filmie "Wyroki życia". Rola dramatyczna, z której wywiązała się znakomicie.
Wobec tego chętnie obejrzę ten film. Z którego on dokładnie jest roku i czy można go znaleźć w Internecie?
Oczywiście, że można
https://www.youtube.com/watch?v=fLELRnv4pkQ
NA youtube jest b. dużo polskich przedwojennych filmów, bo już nie ma do nich praw. Co ciekawe, przed wojną nakręcono francuski remake filmu "Wyroki życia" pt. "Kobiety" z.... Andrzejewską w tej samej roli.