James DeanI

James Byron Dean

8,9
2 784 oceny gry aktorskiej
powrót do forum osoby James Dean

Czy ktoś poinformowany mógłby mi polecić ciekawe książki o Jamesie? Biografie etc. Z góry dziękuję

Arwen

Na allegro można kupić książkę: "Ja, James Dean" T.Thomasa.

Śledzę od pewnego czasu aukcje książek z Jamesem Deanem w języku polskim i muszę niestety stwierdzić, że ta jest jedyną pozycją jaką zauważyłam.

Mam, ją, kupiłam za 4 zł na allegro. Ogólnie może być, nie jest ona napisana jak normalna biografia, raczej jak opowiadanie, autor często wczuwa się w samego Deana. Jest mało dat, ciekawostek...

Jestem ciekawa czy prócz tej są jakieś inne biografie Deana wydane w języku polskim? Jeśli ktoś coś wie, to będę wdzięczna za informacje!

straciatella_2

O ile się orientuje to na język polski przetłumaczono jeszcze jedną pozycję. Biografia napisana przez Val Holley'a pt. "James Dean - szybkie życie" wydawnictwo Twój Styl.
Co do książki T. Thomasa, napisana została jakieś 2-3 lata po śmierci Dean'a więc na pewno nie jest tak naszpikowana datami, wówczas chyba nie spodziewano się ze jego śmierć przyniesie taką 'reklamę'.
Jeżeli jeszcze istnieją jakie pozycje opisujące życie James'a, bądź np. opisujące relacje jego z innymi gwiazdami, to będę wdzięczna za napisanie.

Arwen

Ja kupiłam biografie James Dean -szybkie zycie autorstwa Val'a Holley'a bardzo fajna i wnikliwa mozna ja kupic w empiku